29 Ekim 2008 Çarşamba

İrmikli şekerpare

MALZEMELER
4 bardak un
2 yumurta
1 paket margarin
1 su bardağı + 3 çorba kaşığı pudra şekeri
5 kaşık irmik
½ paket kabartma tozu
isteğe göre hindistan cevizi

Şerbeti için;
4,5 su bardağı şeker
6 bardak su
½ limon

HAZIRLANIŞI
Bütün malzemeyi karıştırın ve iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde yuvarlayın ve tepsiye dizin. İsterseniz üzerine fındık da koyabilirsiniz. Fırında 200 derecede üstü pembeleşinceye kadar pişirin. Hazırlanan şerbeti soğuduktan sonra sıcak olan şekerpareye dökün.

İrmik Mantısı

MALZEMELER
500 gr paket irmik
1 adet yumurta
250 gr kıyma
2 adet soğan
un
yoğurt
tereyağ
2 diş sarmısak
kırmızı biber
karabiber
tuz

HAZIRLANIŞI
İrmiği bir kaba koyup yeterli miktarda tuz ve su ile kulak memesi kıvamında yoğurun, üzerini örtüp, dinlenmeye bırakın. Diğer yanda soğanları ayıklayıp, rendeleyin. Tuz ve karabiber katıp içine bir yumurta kırın ve kıyma ile karıştırın. Sarmısaklı yoğurdu hazırlayıp bir kenara kaldırın. Dinlendirdiğiniz hamuru pazılara ayırın, altına ve üstüne un koyup açın, karelere bölün, her kareye yeterli miktarda kıyma koyduktan sonra üçgen şeklinde kapatın. Kaynayan tuzlu suya hamurları atın, on dakika kapağı açık olarak kaynatın. Süzgeçle servis tabağına alın, üzerine biraz yağ döküp karıştırın. Servis yapacağınız zaman, önce hazrıladığınız sarmısaklı yoğurdu, üzerine de kırmızı biberli eritilmiş yağı dökün.

Yoğurtlu krep

MALZEMELER
2 su bardağı süt
2,5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Harcı :
1 kuru soğan
250 gr kıyma
tuz
karabiber
kırmızıbiber
2 kaşık margarin
1 kaşık salça
yoğurt
sarımsak

HAZIRLANIŞI
Süt ve unu karıştırın, tuzu ekleyin. Krep haline getirin Teflon tavaya bir miktar sıvı yağ damlatın ve hazırlanan krepten bir kepçe dökün. Tüm krepler bitene kadar devam edin. Harcı için kuru soğanı, margarinle kavurun. Kıymayı ve salçayı ilave edin. Baharatları ekleyin. Hazırladığınız kreplerin üzerine göz kararı (1-2 kaşık) kıyma harcından koyun. Tek tek rulo haline getirin. Üzerine sarmısaklı yoğurt dökerek servis yapın.

Yoğurtlu Börek

MALZEMELER
3 yaprak yufka
3 adet yumurta
1 kg ıspanak
1 kase yoğurt
1/2 kg kıyma
soğan
6 adet havuç, rendelenmiş
tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
Havuç rendesi, ıspanak ve soğanı kavurun. Diğer yanda tuz ve karabiber kattığınız kıymayı kavurun. Bir kat yufka üzerine, bir kat havuç, bir kat ıspanak, bir kat kıyma koyup, rulo yapın. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırladıktan sonra, herbirini ortasından ikiye bölüp, alt kısımlarını koparmadan yarıya kadar dilimleyip, bir tepsiye yerleştirin. Yoğurtla yumurtaları çırpıp böreğin üstüne dökün ve fırına sürün.

İkili Pizza

MALZEMELER
HAMUR MALZEMESİ
Temel tarifteki malzemelerle ve uygulama şekline göre
hazırlayın.
KIYMALI MALZEME
1 Patlıcan
1 Kırmızı Dolmalık Biber
3 Diş Sarmısak
1 Arpacık Soğan
250 gr Kıyma
Tuz, Karabiber, Kırmızı Toz Biber
6 Kahve Fincanı Kaşar Peyniri Rendesi
2 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
HAWAİ USULU
1/2 Ananas
3 Kereviz
1 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
Tuz, Karabiber
150 gr Haşlanmış Tavuk Göğsü
7 Kahve Fincanı Kaşar Peyniri Rendesi
400 gr Küp Doğranmış Domates

HAZIRLANIŞI
Kıymalı malzeme Için patlacanı küçük küpler halinde doğrayın. Tuzlu suda bekletin.
Biberin çekirdeklerini ayıklayıp ince dilimler halinde doğrayın. Sarmısağı soyup kıyın. Arpacık soğanını halkalar halinde doğrayın.
Patlıcanın suyunu süzün. 1 çorba kaşığı yağı kızdırıp soğan ve sarmısağı kavurun. Kıymayı ekleyip iyice kavurun. Tuz, karabiber ve kırmızı toz biberle tatlandırın. Kalan yağı kızdırıp patlacanı kızartın.
Hawai usulü malzeme için ananası soyup ikiye bölün. Ananası sekize bölün. Kerevizi dilimleyin. Yağı kızdırıp kerevizi kavurun. Haşlanmış tavuk göğsünü ikiye bölün.
Küp doğranmış domatesi hamurun üzerine yayın. Kıymalı karışımı hamurun yarısına yayın. Patlıcan ve biberi ekleyip rendelenmiş peyniri serpin. Hamurun ikinci yarısına kaşar peynirinin yarısını serpip tavuk göğsü, kereviz ve ananası yerleştirin. Kalan kaşar peynirini üzerine serpin.
Fırını 225 dereceye ayarlayıp ısıtın. Pizzayı fırının alt bölmesinde 25 dakika pişirin.

Yeşil Soslu Makarna

MALZEMELER
1/2 paket fiyonk makarna
200 gr taze fasulye
2 patates
4 diş sarımsak
1 demet maydanoz
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
2 çorba kaşığı ufalanmış beyaz peynir
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
Tencereye su doldurup tuz ilave edin ve kaynatın. Fasulyeleri temizleyip ince ince doğrayın. Patatesleri soyup küçük küpler halinde doğrayın. Fasulyelerle birlikte kaynar suya ilave edin. Sebzeler hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Makarnayı ilave edip 10 dakika daha haşlayın.
Maydanoz, sarımsak, beyaz peynir ve zeytinyağını robotta ezerek püre haline getirin. Kaşar peyniri yarım kepçe makarna suyu, bir tutam tuz ve karabiberi hazırladığınız püreye ilave ederek yeşil sosu hazırlayın.
Sebzeli makarna pişince ateşten alıp suyunu süzün. Servis tabağına alıp üzerine yeşil sos dökerek servis yapın.

Yeşil mercimekli bükme

MALZEMELER
2 ADET YUFKA
1 KASE HAŞLANMIŞ YEŞİL MERCİMEK
1 ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
2 KAŞIK ÇEKİLMİŞ HAŞ HAŞ

HAZIRLANIŞI
İlk yufka yayılıp üzerine yağ ile haş haş sürülür, ikinci yufka üzerine serilir üzerine haş haş ile yağ sürülüp önce dörde daha sonra o dört parça da, bir parça üçe bölünmek suretiyle geniş tarafına mercimekten bolca konularak sigara böreği gibi sarılır. Üzerine kalan haş haş ve yağlı karışımından sürülerek 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

İçli Kete

MALZEMELER
1 kg un
2 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı eritilmiş tereyağ
tuz

HAZIRLANIŞI
Bütün malzemeyi karıştırarak, börek hamuru gibi yoğurun. 90 dakika kadar dinlendirip, beş bezeye ayırın. Bezeleri oklava ile kalınca açın. Diğer yanda 250 gr unu, iki çorba kaşığı yağ ve tuzla kavurun. Bunu açtığınız yufkaların birer kenarına döküp, rulo yaptıktan sonra, gül şekli alacak biçimde kıvırın. Üzerine elinizle hafifçe bastırıp, yumurta sarısı sürün ve orta hararetli fınnda pişirin.

Yayla Böreği

MALZEMELER
30 adet hazır baklava yufkası
2 baş soğan
yarım kilo yağsız kıyma
1 paket margarin
tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
Margarini bir tavada eritip bir kenarda bekletin. Soğanı ince doğrayın. Eriyen yağdan üç çorba kaşığı alıp, soğanları pembeleştirip, yağsız kıymayı katın. Suyunu salıp çeksin. Tuzunu, karabiberini ayarlayın, kıyma kavrulsun ve bir kenara alın.
Baklava yufkalarını üst üste koyun. Büyüklüklerine uygun bir tepsiyi, üzerlerine kapatıp tepsi boyunda kesin. Tepsinin altını yağlayıp bir yufka döşeyin, üzerine bir tatlı kaşığı eriyen yağdan gezdirin. Yine bir yufka koyup aynı işlemi tekrarlayın. Dördüncü beşinci yufkadan sonra, kesilen kenarlardan çıkan parçalardan alarak düzgünce bir sıra yapıp yağı gezdirin. Onbeş yufkayı dizme işi bitince, kıymayı üzerine yayıp, yine aynı işleme devam edin. Dizme işi bitince, bu kez yufkaları kare kare kesip, kalan yağı üstünde ve kesik aralarında gezdirin, ortaya yakın ısıdaki fırına koyarak, nar gibi kızarıncaya kadar bir saat kadar pişirin.

Yalancı Su Böreği

MALZEMELER
½ paket fiyonk makarna
4 adet milföy hamuru
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 demet maydanoz
1 kalıp beyaz peynir
yeteri kadar tuz ve karabiber

HAZIRLANIŞI
Kaynayan suya bir tatlı kaşığı tuz atılır, bu suda makarnalar 10 dakika haşlanır ve süzülür. Diğer tarafta iki yaprak milföy hamuru merdane ile açılıp, büyütülür ve yağlanmış bir payreks kaba yerleştirilir. Haşlanan makarnanın içine ufalanmış peynir, kıyılmış maydanoz, süt, yağ ve iki yumurta ilave edilip, beraberce karıştırılır. Bu karışım hamurun üzerine dökülür. Diğer iki milföy hamuru da aynı büyüklükte açılıp kabın üzeri kapatılır ve yumurtanın beyazı ayrılıp, üzerine sarısı sürülür. 170 derecedeki fırında 45 dakika pişirilir.

Yalancı Börek

MALZEMELER
Dilediğiniz kadar tost ekmeği
2 adet yumurta
1/2 litre süt
beyaz peynir
maydanoz
dereotu
bir miktar kekik

HAZIRLANIŞI
Tepsiyi sıvı yağla yalayın. 1 kat tost ekmeğini dizin. Yumurtayı sütle çırpın. Bir kısmını kaşık yardımıyla bir kısmını da ekmeklerin üzerine
dökün. Elinizdeki peyniri çatal yardımıyla ezip
baharatlarla (maydanoz, dereotu,kekik)iyice karıştırın. Bunun da yarısını ekmeğin üzerine koyun. Bir kat daha ekmek dizin ve kalan sütlü yumurtayı tekrar ekmeklere yedirin. Kalan peyniri de üzerine koyup peynirler eriyene
kadar(10 dk.) fırında tutun.

Yağ Mantısı

MALZEMELER
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1/2 fincan sıvı yağ
3-4 damla limon suyu
1.5 çorba kaşığı yoğurt
kabın aldığı miktarda un
kibrit kutusu büyüklüğünde hamur mayası
bir tutam tuz

HAZIRLANIŞI
Bir bardak ılık sütün içine, bir kesme şeker ve maya katıp kabarmaya bırakın. Malzemenin tümüyle yumuşak bir hamur hazırlayın. Kapta bulunan hamurun üzerini kalın, kuru bir bezle sarıp, bir saat kadar, sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın.
Hamuru, tezgahın üzerinde, yarım parmak kalınlığında açıp, bir bardak yardımıyla kesin. Kestiğiniz parçaların ortalarına, rendelenmiş soğan, kırmızı biber, tuz ve hazırladığınız çiğ kıymayı koyun. Hamurların kenarlarını çiçek şeklinde tepede birleştirin. Daha sonra, tavada kızdırılmış sıvı yağda, arada bir üstüne yağ gezdirip kızartın. Tabağa dizdiğiniz kızarmış mantıların üzerine, sarmısaklı yoğurt, yağ ile karıştırdığınız salça ve kimyonlu sosu döküp, servis yapın.

Yağsız Elmalı Cevizli Kek

MALZEMELER
1,5 su bardağı şeker
2 bardak un
3 adet yumurta
2 adet elma
ceviz
tarçın
kabartma tozu

HAZIRLANIŞI
Elmaları küçük küçük doğrayın. Bir kapta yumurtaları ve şekeri çırpın. Unu ekleyerek tekrar çırpın. Dövülmüş ceviz ve tarçını ekleyip tekrar çırpın. En son elmaları ekleyin. Hamur koyu olursa biraz su ilave edebilirsiniz. Yağlanmış, unlanmış kalıba döküp, 185 derecede 45-50 dakika pişirin.

Yağ Mantısı

MALZEMELER
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1/2 fincan sıvı yağ
3-4 damla limon suyu
1.5 çorba kaşığı yoğurt
kabın aldığı miktarda un
kibrit kutusu büyüklüğünde hamur mayası
bir tutam tuz

HAZIRLANIŞI
Bir bardak ılık sütün içine, bir kesme şeker ve maya katıp kabarmaya bırakın. Malzemenin tümüyle yumuşak bir hamur hazırlayın. Kapta bulunan hamurun üzerini kalın, kuru bir bezle sarıp, bir saat kadar, sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın.
Hamuru, tezgahın üzerinde, yarım parmak kalınlığında açıp, bir bardak yardımıyla kesin. Kestiğiniz parçaların ortalarına, rendelenmiş soğan, kırmızı biber, tuz ve hazırladığınız çiğ kıymayı koyun. Hamurların kenarlarını çiçek şeklinde tepede birleştirin. Daha sonra, tavada kızdırılmış sıvı yağda, arada bir üstüne yağ gezdirip kızartın. Tabağa dizdiğiniz kızarmış mantıların üzerine, sarmısaklı yoğurt, yağ ile karıştırdığınız salça ve kimyonlu sosu döküp, servis yapın.

Vişneli Tart

MALZEMELER
750 gr vişne
1/2 su bardağı un
1 paket vişne jölesi
1/2 su bardağıtozşeker
1/2 su bardağı kepekli un
6.5 çorba kaşığı tereyağ (veya margarin)

12 Kişilik

HAZIRLANIŞI
Şeker ve unu karıştırın. Margarini küçük küçük doğrayarak karışımın içine katın ve yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru, yağlanmış 12 adet tartalet kalıbına boşaltın. ve 200 derecede ki fırında 10 dakika kadar pişirdikten sonra soğumaya bırakın.
Jöleyi erittikten sonra, içi vişne ile doldurulmuş tartların üstüne boşaltın. Buzdolabında soğutup servis yapın.

Vişneli Pay

MALZEMELER
1 kg vişne
3 adet yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
6.5 çorba kaşığı margarin (veya tereyağ)

16 adet

HAZIRLANIŞI
Vişneleri yıkadıktan sonra çekirdeklerini çıkarın. Fırın tepsisini iyice yağlayın.
Margarin veya tereyağı bir kapta eritin. Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra margarin ve unu ilave ederek hamur halirie getirin.
Vişneleri de kattıktan sonra tepsiye yayın. 175 derecede 8-10 dakika kadar pişirip soğumaya bırakın. Yeterince soğuduktan sonra, küçük parçalar halinde kesip servis yapın.

Vadeli Peynirli Hamur Tavası

MALZEMELER
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağı
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
2 adet yumurta
Aldığı kadar un (kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılacak)

HAZIRLANIŞI
Önce derin bir karıştırma kabının içinde; yoğurt, sıvıyağı ve yumurtayı iyice çırpalım. Sonra üzerine kabartma tozu ve tuzu ekleyelim. Bir taraftan yoğururken bir taraftan da azar azar un ekleyelim ve yoğurmaya devam edelim. Kulak memesi kıvamında bir hamur oluşunca, bir kenarda 1 saat dinlendirelim. Sonra da ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp, oklava yardımıyla ince yufkalar açalım. Kibrit kutusu formunda ve büyüklüğünde kesip, kızgın yağda kızartalım. İsteğe göre kızarmış hamurların arasına beyaz peyniri rendeleyerek serpiştirebilirsiniz. Sıcak olarak servise sunalım.

Tuzlu Rulo

MALZEMELER
250 gr margarin
1 bardak sıvı yağ
1 kase yoğurt
1 adet yumurta
peynir ve maydanoz

HAZIRLANIŞI
Hamuru yoğurun ve tezgah üzerinde hafifçe açın. Üzerine peynir ve maydanoz koyarak rulo haline getirin. Üzerine yumurta sarısı ve susam
dökerek fırına verin.

Tuzlu çubuk

MALZEMELER
1 su bardağı süt
1 paket margarin
1çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1yumurta alabildiği kadar un
susam
1 çay kaşığı tuz


HAZIRLANIŞI
2 çay kaşığı şeker, süt, margarin, sıvıyağ, un, tuz, şeker ve kabartma tozu ile normal bir hamur yoğurun. Küçük parçalar koparın, çubuk şekli verin. Yumurtanın sarısını sürün susamı serpin ve fırına verin. Kızarınca fırından çıkarın ve servis yapın.

Tuzlu

MALZEMELER
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
3 su bardağı un
4 adet yumurta
kabartma tozu
beyaz peynir
domates
zeytin
sosis
sucuk
biber

HAZIRLANIŞI
Yumurta, yoğurt ve sıvı yağın üzerine un ve karbonat ilave edip, mikserle karıştırın. Sosis, sucuk, beyaz peynir,zeytin, biber ve domates katıp, yağladığınız bir kalıba boşaltın. Sıcak fırında pişirin.

Top Hamur

MALZEMELER
un
sıvı yağ
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
tuz

HAZIRLANIŞI
Bir adet yumurta, iki yemek kaşığı yoğurt, biraz tuz, bir çay kaşığı karbonat ve aldığı kadar unla yumuşak bir hamur yapın. Islak bez altında 15-20 dakika kadar dinlendirin.Mümkün olduğunca az un kullanarak, merdane ile 1/2 cm genişliğinde açın, büyük bir su bardağıyla daireler çıkarın, kalan hamuru tekrar yoğurun aynı işlemi tekrarlayın. Tüm hamuru bu şekilde hazırladıktan sonra, kızgın ve bol sıvı yağda kızartın. Sıcak ya da soğuk servis yapabilirsiniz.

Ton Balıklı Tart

MALZEMELER
1 su bardağı un
300 gr konserve ton balığı
4 çorbakaşığı tereyağ (veya margarin)
300 gram olgun domates
200 gr mayonez
2 adet arpacık soğanı
20 gram kapari çiçeği
1 çaykaşığı kekik
tuz

4 Kişilik

HAZIRLANIŞI
Yumuşamış tereyağı veya margarinle unu hızlı hızlı karıştırın. Buna bir tutam tuz ve biraz soğuk su ilave edip ekmek hamuru elde edin. Bunu otuz dakika kadar buzdolabında bekletin. Çıkardıktan sonra oklava vasıtasıyla açtığınız hamuru yuvarlak bir kalıba yerleştirin. Dibini çatalla deldikten sonra fırın kağıdıyla üstünü kaplayın ve fırında kızarırken kabarmaması için üzerine kuru fasulye koyun. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirin. Çıkardıktan sonra kuru fasulyeleri ve kağıdı alıp soğumaya bırakın.
Bu arada konserve suyunu süzdüğünüz ton balığını mayonezle birlikte mikserden geçirin. Oluşan kremayı hamurun yüzeyine sürün. Domatesleri yıkayıp dilimleyin, soğanları ayıklayıp halka şeklinde ince ince kesin. Tartı, domates, soğan ve kapariyle süsleyin üzerine kekik gezdirip ve bir tutam tuz attıktan sonra buzdolabında 2-3 saat bekletin. Çıkarıp servis yapın.
AFIYET OLSUN!

Tereyağlı yeşil erişte

MALZEMELER
500 gr un
1 adet yumurta
1 adet yumurta sarısı
2 çorba kaşığı rafine yağı
200 gr haşlanmış sıkılmış ve makinada çekilmiş ıspanak yaprağı
½ limon suyu
1 çorba kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI
Bütün malzemeyi bir kapta yoğurarak özlü bir hamur elde edin. Dörde bölüp yuvarlayın. Üzerine ıslatılıp sıkılmış bir bez kapatıp 20 dakika dinlendirin. Önce merdaneyle sonra oklavayla alt ve üstüne un serperek bıçak sırtı kalınlığında açın. 4 parmak genişliğinde üst üste katlayın. Yarım santim kalınlığında kesin. Kesilen hamurları elinizle açıp uzatın. Kaynar tuzlu suda 3-4 dakika haşlayıp süzgece boşaltın. Yapışmaması için üzerine biraz kaynar su dökün. Suyu süzülünce aynı tencereye döküp üzerine hafif kızarmış 3 çorba kaşığı tereyağı ilave edip iki çatalla bir kere karıştırıp servis edin.

Tepsi Mantısı

MALZEMELER
Hamuru İçin
2 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
1 Adet Yumurta
1 Tatlı Kaşığı Tuz
6 Su Bardağı Un
Yeterince Su
Sosu İçin
1 Çorba Kaşığı Tereyağı
250 gr Kıyma
1 Adet Sivribiber
1 Çorba Kaşığı Salça

HAZIRLANIŞI
Unun ortasını havuz gibi açıp, yumurta, su ve tuzla yoğurarak hamur yapalım. Hamuru bezelere ayırarak 15 dakika bekletelim. Bezelerden ince yufkalar açalım.
Yufkaları küçük kareler şeklinde keselim. Yıldız şeklinde katlayıp, yağladığımız tepsiye dizip, fırında kızartalım.
Sosu için; kıymayı yağda kavuralım. Kıyılmış yeşil biberi ekleyip üzerine bir bardak suda eritilmiş salçayı dökelim. Sarmısaklı yoğurtla servis yapalım.

Temel Pizza Tarifi

MALZEMELER
4 Su Bardağı Un
1 Küp Yaş Maya
4 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
2 Tatlı Kaşığı Tuz
Bir Miktar Un

HAZIRLANIŞI
Mayayı ufalayın. Büyük bir kasede un ve mayayı karıştırın. Yarım su bardağı kadar ılık su, yağ ve tuz ilave edin. Karışımı pütürsüz ve ellere yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Dilerseniz yoğurma işlemi için mikser de kullanabilirsiniz. Hamurun üzerini bir bezle örterek ılık bir ortamda 1 saat kadar dinlendirin.
İki fırın tepsisini yağlayıp üzerine un serpin. Fırını 225 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın. Hamuru tepsilere yayın.
Hamurları dilediğiniz iç malzeme ile donatıp fırına verin. 25 dakika kadar pişirin.

Teflon Tava Pizzası

MALZEMELER
2 Yufka
1 Çay Bardağı Süt
1 Yumurta
1 Orta Boy Sosis
100 gr Sucuk
100 gr Kaşar Peyniri Rendesi
1 Adet Domates
1 Çorba Kaşığı Kekik
1 Diş Sarmısak
1 Tatlı Kaşığı Sıvıyağ

HAZIRLANIŞI
Süt ve yumurtayı çırpın. Yağladığınız teflon tavaya, kenarları dışarıya taşacak şekilde bir yufkayı parçalayarak yerleştirin. Yufkanın aralarına sütlü karışımı yayın.
Diğer yufkanın yarısını da aynı şekilde tavaya yerleştirin.
Sucuk ve sosisi ince ince dilimleyip yufkaların üzerine ekleyin.
Domatesin kabuklarını soyup küp şeklinde kesin ve ezilmiş sarmısakla birlikte sosis ve sucukların üzerine dökün. Kekik ve rendelenmiş kaşar peyniri serpin.
Kalan yufkayı da sütlü karışımla birlikte tavaya yerleştirin. Tavanın dışına taşan yufkaları bohça şeklinde pizzanın üzerine kapatın.
Tavanın üzerini bir kapakla kapatıp hafif ateşli ocakta altı kızarıncaya kadar pişirin. Kapak yardımıyle ters yüz ederek diğer tarafını da pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Teflon Tava Böreği

MALZEMELER
3 adet hazır yufka
peynir
sıvı Yağ
su

HAZIRLANIŞI
Orta büyüklükte bir tavayı yağlayın. Yufkalardan birini bütün olarak, kenarlarından taşacak şekilde tavaya serin. Kalan yufkaları parçalayarak bir kasede su ve yağdan oluşan sıvıyla ıslatarak tavaya koyun. Arasına peynir ilave edin. Taşan yufkaları kapatın. Orta ateşte pişirin. Altı kızarınca ters çevirin.

Tavuklu üçgen börek

MALZEMELER
4 kişilik
2 su bardağı amerikan pirinci
1/2 kg tavuk
1 adet orta boy soğan
1 bardak ince doğranmış mantar
1 bardak taze kaşar peyniri
300 gr ince doğranmış ıspanak
1/4 bardak dövülmüş fıstık
1/4 bardak ince dilimlenmiş siyah zeytin
2 baş dövülmüş sarmısak
1 küçük tatlı yeşil biber
8 adet milföy hamuru

HAZIRLANIŞI
Büyük bir tavaya yağ koyup kızıdırın. İçine tavuğu, soğanı ve mantarı atıp 3-4 dakika kavurun. Ateşin altını kısın, ıspanağı, peyniri, fısıtığı, zeytini, biberi ve sarımsağı ekleyip 4 dakika daha karıştırarak pişirin. Milföy hamurunu açın ve hazırladığınız harçtan koyup üçgen şeklinde kapatın. Fırını 200 derecede ısıtın ve böreklerin üzerini yağlayın. 20 dakika kadar fırınlayın ve servis yapın.

Tavuklu Mantı

MALZEMELER
Yarım kilo un
Yarım su bardağı su
Yeteri kadar tuz
İçi için :
1 adet tavul gögsü
150 gr mantar
Yarım su bardagı iri dövülmüş ceviz
1 çorba kaşığı tereyağı
Yeteri kadar tuz
Üzeri için:
1 çorba kaşığı tereyağı
Yeteri kadar kırmızı biber, yoğurt, 4-5 diş sarımsak
Aralara sürmek için : Yarım kase sıvı yağ

HAZIRLANIŞI
Bir kapta un, tuz ve suyda hamuru yoğurun. Üzerine temiz bir bez örterek 15-20 dakika kadar dinlendirin. Hamurdan beş beze yapın. Her bezeyi unlayarak tabak büyüklüğünde açın. Aralarını sıvı yağ ile yağlayarak üst üste koyun. En üsttekini yağlayın.
Hamuru ince bir şekilde açarak kareler kesin. Kesmiş olduğunuz karelerin üzerine içten biraz koyarak bohça gibi kapatın. Kapattığınız yeri alta getirerek yağlı tepsiye yerleştirin.180 derece fırında 30 dakika pişirin.
Sarımsaklı yoğurdu hazırlayıp üzerine dökerek 3-4 dakika daha fırında tutun. Üzerine sarımsaklı yoğurt döküp tereyağında yakılmış biberi gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.

Tavuklu Fırın Makarna

MALZEMELER
1/2 Paket Fırın Makarnası
1 Parça Kemikli Tavuk Göğsü
1 Paket Kremalı Mantar Çorbası
3 Yemek Kaşığı Tereyağı
l Çay Bardağı Rende Kaşar
1 Su Bardağı Süt
1 Su Bardağı Tavuk Suyu
1 Yumurta
Tuz, Karabiber

HAZIRLANIŞI
Makarnayı kaynar tuzlu suda haşlayıp, süzün. Tavuğu haşladıktan sonra, ayıklayın ve etlerini didikleyin.
Kremalı Mantar Çorbasını bir tencereye dökün. Üzerine süt, tavuk suyu ve tereyağı ilave ederek pişirin. Koyulaşınca, tavuk parçalarını, çırpılmış yumurtayı, kaşar rendesinin yarısını, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. İçine süzülmüş makarnaları da ilave edip iyice harmanlayın.
Hazırladığınız karışımı tereyağı ile yağlanmış fırın kabına dökün. Üzerine kalan rende kaşarı serpin. Isıtılmış firında kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın.

Tavuklu Börek

MALZEMELER
1 kg süt
3 adet yufka
3 adet yumurta
1 paket dil peyniri
1 tavuğun göğüs eti
250 gr kaşar peyniri
1/2 su bardağı tavuk suyu

HAZIRLANIŞI
Fırın tepsisini yağlayıp bir yufkayı yayın, diğer yanda et suyu, süt ve yumurtayı çırpın, yufkanın birini didikleyip harcın içinde bir süre bekletin. Islattığınız yufka parçacıklarını alıp, yaydığınız yufkanın üzerine serpiştirin, üzerine süt ve yumurta karışımının bir kısmını dökün. Haşladığınız tavuk göğsünü didikleyerek, kaşar rendesi ve dil peyniri ile birlikte, hazırladığınız malzemenin üzerine yayın. En üst kısmını kalan yufka ile örtüp, üzerine kalan süt-yumurta karışımı sürdükten sonra orta hararetli fınnda 45-50 dakika pişin.

Tavuk Tartalet

MALZEMELER
Hamur malzemesi :

350 gr un
175 gr margarin
2 adet yumurta sarısı
1 çay kaşığı tuz
100 ml ılık su

iç malzemesi :

500 gr haşlanmış tavuk göğsü
2 çorba kaşığı mayonez
1 kutu kuşkonmaz
2 çay kaşığı limon suyu
8 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı krema
dereotu
zencefil
tuz

HAZIRLANIŞI
Unu eleyip bir kaba boşaltın, tuz ve erimiş margarinle karıştırın. Su ve bir yumurta sarısını ilave edip, yoğurun, jelatin ya da alüminyum folyo sarıp 1-2 saat buzdolabında bekletin. Oniki adet eşit parçaya kesip, daha önceden yağladığınız küçük tart kaplarına merdane ile yuvarlak bir şekilde açarak dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, evvelden ısıttığınız fırında on-onbeş dakika kadar pişirin.
Kuşkonmazları küçük parçalara bölüp, tavukla karıştırın. Zeytinyağ, limon ve zencefili birlikte çırpın, tavuğun üzerine boşaltın. Üzerini kapattıktan sonra yarım saat kadar bekletip, süzün. Krema, mayonez, kıyılmış dereotu ve tuz ile birlikte karıştırıp, önceden pişirip ılık tartaletlerin üzerlerine kouduğunuz tavuklann üzerlerine dökün. Dereotuyla süsleyip servis yapın.

Tava böreği

MALZEMELER
Hamur için:
1 çay bardağı yoğurt,
1 paket kabartma tozu,
Biraz tuz,
Su,

Tatar Mantısı

MALZEMELER
soğan
kıyma
yoğurt
tereyağ
1/2 kg un
karabiber
kırmızı biber
1 adet yumurta
tuz

HAZIRLANIŞI
Un, yumurta ve bir miktar tuzu, suyla birlikte yoğurun. Islak bir bez altında 15 dakika dinlendirin. Hazır yufka kalınlığında açın. 3 santimlik paraçalara bölün. Soğanı kıymanın içine rendeleyin, karabiber ve bir miktar tuz koyun. Hazırladığınız kıymayı, nohut iriliğinde koparıp her hamur parçasının üzerine yerleştirin. Karşılıklı köşeleri üst üste getirip, bastırın, meydana gelen üçgenin iki ucunu üst üste getirip tekrar bastırın. Bu hamurları hafifçe unladığınız bir tepsiye dizin, pişerken şekillerinin bozulmaması için biraz kurumaya bırakın. Daha sonra kaynamakta olan suya atıp, 10 dakika pişirin, kepçe ile hafif sulu olacak şekilde alıp, tabaklara koyun. Üzerine önce sarmısaklı yoğurt, sonra kırmızı biberli tereyağ gezdirip, servis yapın.

Tart Hamuru

MALZEMELER
250 gr un
1 adet yumurta
125 gr margarin
1 limonun rendesi
75 gr pudra şekeri
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

HAZIRLANIŞI
Un, kabartma tozu ve şekeri eleyip ortalarına yumurta, limon rendesi ve margarini koyun. Biraz yoğurup, 1-2- iki saat kadar üstü kapalı olarak buzdolabında dinlendirin. Bir tepsiyi yağlayıp kızgın fırında pişirin. Üzerine marmelat, fındık veya ayva rendesi koyabilirsiniz.

Talaş Böreği

MALZEMELER
Yarım kg koyun eti
12 Adet baklava yufkası
1 küçük havuç
1 paket margarin
1 küçük kutu konserve bezelye
2 baş soğan
1 demet maydanoz
2 domates (veya 1 tatlı kaşığı domates salçası)
tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
Doğranmış soğanları 3 kaşık margarinde öldürün. Fındık büyüklüğünde doğranmış ete katın. Et, suyunu salıp çeksin. Kabuksuz, çekirdeksiz domatesi kıyıp 20 dakika sonra ete katın. Biraz karıştırın. Az su koyup pişirin. Etin pişmesine yakın rende havucu, yikanmış konserve bezelyeyi, iyice kıyılmış maydanozu, tuzu ve karabiberi ekleyin.
Etler iyice pişince soğumaya alın. Margarinin geri kalanını eritin, o da soğusun. Yufkaları üstüste koyup, tam kenarından bir bıçakla uçlarından kesin. Yufkanın birini alıp, erimiş yağla, fırça yardımıyla güzelce yağlayın. Bir yufka koyun üzerine, onu da yağlayalın. Iki yandan katlayın, uçlar birbirinin üzerine 2-3 parmak binip dikdörtgen olsun. Soğuyan içten alın, uç tarafa koyup muska gibi katlayarak sarın. Yağlı tepsiye koyun, üzerlerini yağlayın. Orta fınnda kızarıp kabarınca servis yapın.

Tahinli Rulo

MALZEMELER
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı tahin
1 adet yufka
pudra şekeri

HAZIRLANIŞI
Yufka serildikten sonra ceviz ve pudra şekeri hariç tüm malzemeler karıştırılıp harç hazırlanır yufkanın üzerine sürülür. Yufka rulo yapılıp 2 parmak kalınlığında dilim dilim kesilir üzerine tekrar harç sürülür ve 175° fırında 20 dakikada pişer çıktıktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir.

Tahinli Çörek

MALZEMELER
250 gr Margarin
1 Su Bardağı Yoğurt
1 Paket Kabartama Tozu
3 Adet Yumurta
Alabildiği Kadar Un
İçi İçin:
1 Su Bardağı Dövülmüş Ceviz
1 Su Bardağı Şeker
1 Su Bardağı Tahin
Üzerine
1 Yumurta Sarısı
Bir Miktar Susam

HAZIRLANIŞI
250 gr küp küp doğranmış margarin, 1 su bardağı yoğurt, 1 paket kabartma tozu, 3 adet yumurta ve unu bir kabın içine koyup, unu azar azar ilave ederek, kulak memesi yumuşaklığına ulaşana kadar yoğurun.
Hamuru ikiye bölün. Elinizle yuvarlayarak iki adet büyükçe beze haline getirin. Hafifçe unlanmış bir zeminde merdane yardımıyle açın. Başka bir kabın içinde 1 su bardağı dövülmüş ceviz, 1 su bardağı şeker ve 1 su bardağı tahini karıştırıp hamurun her tarafına (boş yer kalmayacak biçimde) yayın.
Hamuru rulo şeklinde katlayıp, üzerine 1 yumurtanın sarısını sürün. İkinci bezeye de aynı işlemi uygulayın. Dilediğiniz miktarda susam serptikten sonra 200 derecelik fırında 25 dakika pişirip servis yapın.

Tagratelli gorgonzola

MALZEMELER
(4 kişilik)
500 gr tagretelli İtalyan makarnası
150 gr gorgonzola
400 gr krema
15 gr tereyağ
Tuz (az)

HAZIRLANIŞI
Tagratelli suda haşlandıktan sonra tavada tereyağı eritilir. İçine gorgonzola peyniri ve krema eklenir. Sosumuz hafif koyulaştıktan sonra içine haşladıgımız makarnalar ilave edilerek servise sunulur.

Tatar Mantısı

MALZEMELER
soğan
kıyma
yoğurt
tereyağ
1/2 kg un
karabiber
kırmızı biber
1 adet yumurta
tuz

HAZIRLANIŞI
Un, yumurta ve bir miktar tuzu, suyla birlikte yoğurun. Islak bir bez altında 15 dakika dinlendirin. Hazır yufka kalınlığında açın. 3 santimlik paraçalara bölün. Soğanı kıymanın içine rendeleyin, karabiber ve bir miktar tuz koyun. Hazırladığınız kıymayı, nohut iriliğinde koparıp her hamur parçasının üzerine yerleştirin. Karşılıklı köşeleri üst üste getirip, bastırın, meydana gelen üçgenin iki ucunu üst üste getirip tekrar bastırın. Bu hamurları hafifçe unladığınız bir tepsiye dizin, pişerken şekillerinin bozulmaması için biraz kurumaya bırakın. Daha sonra kaynamakta olan suya atıp, 10 dakika pişirin, kepçe ile hafif sulu olacak şekilde alıp, tabaklara koyun. Üzerine önce sarmısaklı yoğurt, sonra kırmızı biberli tereyağ gezdirip, servis yapın.

Tart Hamuru

MALZEMELER
250 gr un
1 adet yumurta
125 gr margarin
1 limonun rendesi
75 gr pudra şekeri
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

HAZIRLANIŞI
Un, kabartma tozu ve şekeri eleyip ortalarına yumurta, limon rendesi ve margarini koyun. Biraz yoğurup, 1-2- iki saat kadar üstü kapalı olarak buzdolabında dinlendirin. Bir tepsiyi yağlayıp kızgın fırında pişirin. Üzerine marmelat, fındık veya ayva rendesi koyabilirsiniz.

Talaş Böreği

MALZEMELER
Yarım kg koyun eti
12 Adet baklava yufkası
1 küçük havuç
1 paket margarin
1 küçük kutu konserve bezelye
2 baş soğan
1 demet maydanoz
2 domates (veya 1 tatlı kaşığı domates salçası)
tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
Doğranmış soğanları 3 kaşık margarinde öldürün. Fındık büyüklüğünde doğranmış ete katın. Et, suyunu salıp çeksin. Kabuksuz, çekirdeksiz domatesi kıyıp 20 dakika sonra ete katın. Biraz karıştırın. Az su koyup pişirin. Etin pişmesine yakın rende havucu, yikanmış konserve bezelyeyi, iyice kıyılmış maydanozu, tuzu ve karabiberi ekleyin.
Etler iyice pişince soğumaya alın. Margarinin geri kalanını eritin, o da soğusun. Yufkaları üstüste koyup, tam kenarından bir bıçakla uçlarından kesin. Yufkanın birini alıp, erimiş yağla, fırça yardımıyla güzelce yağlayın. Bir yufka koyun üzerine, onu da yağlayalın. Iki yandan katlayın, uçlar birbirinin üzerine 2-3 parmak binip dikdörtgen olsun. Soğuyan içten alın, uç tarafa koyup muska gibi katlayarak sarın. Yağlı tepsiye koyun, üzerlerini yağlayın. Orta fınnda kızarıp kabarınca servis yapın.

Tahinli Çörek

MALZEMELER
250 gr Margarin
1 Su Bardağı Yoğurt
1 Paket Kabartama Tozu
3 Adet Yumurta
Alabildiği Kadar Un
İçi İçin:
1 Su Bardağı Dövülmüş Ceviz
1 Su Bardağı Şeker
1 Su Bardağı Tahin
Üzerine
1 Yumurta Sarısı
Bir Miktar Susam

HAZIRLANIŞI
250 gr küp küp doğranmış margarin, 1 su bardağı yoğurt, 1 paket kabartma tozu, 3 adet yumurta ve unu bir kabın içine koyup, unu azar azar ilave ederek, kulak memesi yumuşaklığına ulaşana kadar yoğurun.
Hamuru ikiye bölün. Elinizle yuvarlayarak iki adet büyükçe beze haline getirin. Hafifçe unlanmış bir zeminde merdane yardımıyle açın. Başka bir kabın içinde 1 su bardağı dövülmüş ceviz, 1 su bardağı şeker ve 1 su bardağı tahini karıştırıp hamurun her tarafına (boş yer kalmayacak biçimde) yayın.
Hamuru rulo şeklinde katlayıp, üzerine 1 yumurtanın sarısını sürün. İkinci bezeye de aynı işlemi uygulayın. Dilediğiniz miktarda susam serptikten sonra 200 derecelik fırında 25 dakika pişirip servis yapın.

Sütlü Börek

MALZEMELER
750 gr süt
6 adet yufka
4 adet yumurta
300 gr kaşar peyniri
1 adet küçük margarin
1/2 demet maydanoz

HAZIRLANIŞI
Yumurtalar, ertilmiş margarin ve sütü, bir kaba koyup karıştırın. Diğer bir kapta ince kıyılmış maydanozla, peynir ve tuzu karıştırın. Bir yufkayı yağlanmış tepsiye yaydıktan sonra sütlü kanşımdan dökülerek ıslatılır, diğer yufkalar da sıra ile ve büzüp tepsiye yerleştirin ve aralanna bolca sütlü kanşımdan dökün, maydanozlu içi böreğin orta katına yerleştirip işleme devam edin. Son kalan yufkaya da ilk yufka gibi, sütlü kanşımdan bolca sürüp böreğin üzerine ters kapatın. Artan sütlü kanşımı döküp, fırına sürün.

Strudel

MALZEMELER
3 çorbakasigi portakal marmeladi
2 çorbakasigi beyaz sarap
5.5 çorbakasigi toz seker
2.5 su bardagi un
1 çaykasigi süt
1/2 paket maya
3 elma
1 armut
1 yumurta
tuz

6 Kisilik

HAZIRLANIŞI
Armudu, elmalari soyup çekirdeklerini çikartin, küçük parçlar halinde dograyin. Bir kapta 4 çorbakasigi tozseker, tuz, maya, yumurta, un, beyaz sarap ve yumusatilmis margarini karistirin. Eger hamuru gerektigi kadar yumusamazsa bir parça su ilave edebilirsiniz.
Elde ettiginiz hamuru, bir kaç milimetre kalinliginda açin. Üzerine portakal marmeladi sürün.
Daha önce dogradiginiz meyveleri marmeladin üzerine yerlestirdikten sonra rulo haline getirin. Firin kabini yaglayin. Elde ettiginiz dürüm biçimindeki hamuru kaliba yerlestirin ve üzerine bir parça süt dökün. Artan tozsekeri de kattiktan sonra 170 derecede 45-50 dakika kadar pisirin. Soguduktan sonra dilimleyerek servis yapin.

Susamlı Top

MALZEMELER
1/2 kg un
250 gr margarin
1 limonun rendesi
3 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
1 kahve kaşığı kabartma tozu

HAZIRLANIŞI
Margarin, pudra şekeri, yumurta, sıvı yağ ve limon rendesini birlikte yoğurun. Un ve kabartma tozunu katıp, kulak memesinden daha sert kıvamda bir hamur yapın. Cevizden biraz daha ufak toplar halinde yuvarlayın, önce yumurta akına, ardından bolca susama batırıp, yağladığınız tepsiye dizin. Kızgın fırına sürüp, 15-20 dakika pişirin.

Sucuklu Pizza

MALZEMELER
1 kangal sucuk
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
3 adet orta boy domates
2 adet sivri biber
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 fincan zeytinyağı

HAZIRLANIŞI
Mayayı ılık bir bardak suda ezin. lçine bir tatlı kaşığı şeker ilave edin. 3 bardak unu eleyerek ortasını açın. İçerisine tuz, bir fincan zeytinyağı ve sulandırdığınız mayayı ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru ılık bir yerde iyice kabarana kadar bekletin.
Mayalanma işi bitince yumurtadan bıyük parçalar koparıp, merdane yardımı ile yarım santim kalınlığında açın. Üzerine zeytinyağı sürün. Açtığınız hamur üzerine halka halka doğranmış sucukları dizin.
Ufak doğradığınız domatesi, biberi serpiştirin. Kaşar peyniri de rendeleyerek üzerlerine ekleyin. Yağlanmış tepsiye koyup yarım saat kadar dinlendirin. Sonra fırında pişirip sıcak olarak servise sunun.

Spagetti Kızartma

MALZEMELER
300 gram spagetti
3-4 dilim mozzarella (veya dil peyniri)
3-4 dilim domates
2 yumurta
zeytinyağı
tuz

8 Kişilik

HAZIRLANIŞI
Spagettiyi, tuzlu bol suda yaklaşık 8-10 dakika kadar haşlayıp, suyunu süzün. Bir kapta yumurtaları tuzla birlikte çırpın ve bir kerede spagettiyi ilave ederek iyice karıştırın. Yapışmaz bir tavada zeytinyağını kızdırıp spagettiyi koyun. Harlı ateşte on dakika kadar kızartın. Kızartmanın yapışmaması için arada bir tavayı hareket ettirin.
Kızarmış spagettiyi bir tencere kapağı ya da tabak vasıtası ile servis tabağına tersyüz edin. Dil peyniri ve domates dilimleriyle süsledikten sonra servis yapın.

Sosisli Börek

MALZEMELER
Hamur için :

1/2 kg un
400 gr margarin
1/2 kahve fincanı zeytinyağ
1 çorba kaşığı limon suyu
1 su bardağı soğuk su

İç için :

200 gr doğranmış sosis
2 adet doğranmış domates
1 adet soğan
3 adet sivri biber
2 çorba kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI
Unu eleyip hamuru yoğuracağınız yere serpin. Ortasını açıp içine, tuz, limon suyu, zeytinyağı ve soğuk suyu ilave ederek yoğurun. Hamuru ortasından karşılıklı yarı seviyeye kadar keserek dört halka meydana getirip üzerine nemli bir bez örtün. 30 dakika kadar bekletin.. Hamuru çıkartıp, margarini ortasına yerleştirdikten sonra hamuru kapatın. Yağı dışarıya taşırmadan 5-6 cm kalınlığında açın. Tekrar katlayıp, 30 dakika kadar daha bekletin. Hamuru tekrar açın. Bu işlemi 3 defa tekrarlayın. Son olarak istediğiniz kalınlıkta açın. Sıvı yağı kızdırıp, yemeklik doğranmış soğanı hafifçe pembeleştirin. Sivri biberi doğrayıp. soğanla birlikte biraz pişirin. Küp küp doğradığınız domatesi ve sosisleri ilave edip biraz daha pişirin. Tuz ve karabiberini ilave edin.Açtığınız hamuru karelere bölüp. içlerine hazırlamış olduğunuz börek içini koyup, üçgen biçiminde kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürün. Orta ateşte üstü kızarana dek fırında pişirin.

Soğan Pidesi

MALZEMELER
4 su bardağı su
Yarım küçük paket yaş maya
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Yeteri kadar un
1,5 su bardağı sıvı yağ (üzerini yağlamak için)
İç malzemesi :
400 gr kıyma
2 adet domates
3 adet sivri biber
3 adet büyük soğan
1 kahve fincanı sıvı yağ
Yeteri kadar tuz, karabiber, pul biber

HAZIRLANIŞI
Maya ve şekeri lhk suda eritin. İçerisine tuz ve un ilave ederek yumuşak bir hamur yapın. Hamuru on parçaya bölerek beşli iki grup yapın. Parça hamurları 20-25 cm. çapında açıp aralarına yağ sürerek üst üste koyduğunuz beş bezeyi oklava yardımı ile açın.
Açılan hamuru yağlanmış fırıın tepsinizin büyüklüğünde yayın. Üzerine iç malzemeyi sürün. Aynı şekilde diğer beş bezeyi de açıp üzerine yayın. Üstünü sıvı yağ ile yağlayarak kare şeklinde kesin. 200 derece ısıdaki fırında pişirin. (fırını önceden ısıtmayın.)
İçin hazırlanışı : Sıvı yağda kıymayı kavurun. İçerisine küçük doğranmış soğanları ilave ederek kavurmaya devam edin. İnce kesilmiş domates, sivri biber, tuz, karabiber ve pul biberi içerisine ilave ederek sote yapın.

Sebzeli Poğaça

MALZEMELER
3 çorbakaşığı tereyağ (veya margarin)
1 çorbakaşığı kıyılmış naydanoz
6 adet milföy hamuru
2 çaykaçığı hardal
90 gr krem peynir
200 gr patates
1 adet pırasa
1 adet soğan
2 adet havuç
tuz ve karabiber

6 Kişilik

HAZIRLANIŞI
Soğanı doğrayın, yağla berabere bir kaba koyup 5 dakika kadar çevirin. Doğranmış pırasa, patates ve havucu da ilave edip on dakika pişirin. Hardal, maydanoz, tuz ve karabiberi de kattıktan sonra 10 dakika daha pişirin. Altını kapatıp, soğumaya bırakın.
Milföy hamurlarının içine sebzefi karışımdan koyun üzerlerine peyniri ilave edin, kapatın.
Hamurların üzerine çırpılmış yumurta sürüp 200 derecelik fırında 25 dakika kadar pişirin, servis yapın.

Sebzeli Krep

MALZEMELER
Krepin harcı için
500 gr soğuk süt
190 gr Un
4 adet bütün yumurta
100 gr sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
Krepin iç harcı için:
100 gr margarin
1 adet kuru soğan
1 adet orta boy havuç (rendelenmiş)
1 adet orta boy kereviz (rendelenmiş)
1 adet küçük boy körpe taze kabak (rendelenmiş)
1 adet orta boy patates (rendelenmiş)
Yarım bağ kıyımış dereotu
İsteğe göre tuz
180 gr rendelenmiş kaşar

HAZIRLANIŞI
Krep harcının hazırlanışı:
500 gr sütü bir kaba koyup unu, yumurtayı, sıvı yağı, tuzu koyup bir çırpma teliyle malzemeleri tam teşekkül çırpıp, başka bir kaba tel süzgeçle süzdürün.
Çapı ortalama 22 cm olan tavanıza bir kıl fırçayla çok az bir sıvı yağ gezdirip yanan ocağa koyun. Tavanız kızana dek bekletip ilk krepinizi yapmak için kepçeyle krep hamurundan tavaya ince bir tabaka olacak kadar koyup, altı ve üstünü nar gibi pişirin.
Bu işlemi krep hamuru bitene kadar uyguladıktan sonra 12 veya 14 adet krep elde edersiniz. Krepleri bir yerde bekletin. Acılı sevenler istediği biberden istediği kadar koyabilirler.
Krep iç harcının yapılışı:
Bir tencereye 100 gr margarin koyup orta hararetli ocakta kızdırın, kuşbaşı soğanı pembe bir renk alana dek kavurup rendelenmiş havucu 2 dakika kavurun. Kerevizi, kabağı ve patatesi ilave edip 3 dakika hepsini kavurduktan sonra 6 dakika kadar kapağını kapatıp ocağın altını kısıp pişirmeye bırakın.
6 dakika sonra kapağını açıp dere otunu, tuzu, arzu edildiğinde istenilen bir biber koyarak karıştırıp soğumaya bırakın. Soğuyunca kreplerinizin içine harcı koyup rulo şeklinde sarın ve bir tepsiye dizin.
Rende kaşarı kreplerin üzerine yerleştirip orta kızgınlıkta bir fırına sürüp kaşar nar gibi kızarana dek fırında bırakıp son kontrolü yapın. Nar gibi kızardıysa fırından çıkarıp sıcak servis yapın.

Sebzeli Gözleme

MALZEMELER
5-6 Adet Sivri Biber
5 Adet Hazır Yufka
1 Adet Orta Boy Domates
4-5 Adet Taze Soğan
5 Çorba Kaşığı Çökelek veye Ezilmiş Beyaz Peynir
1 Demet Maydanoz
5 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
Tuz , Kırmızı Biber
Tereyağı veya Margarin

HAZIRLANIŞI
Sivri biberlerin çekirdeklerini yataklarından çıkartalım.Sivri biberleri ve taze soğanları incecik doğrayalım.Tavaya sıvı yağı alıp biberleri ve ince ince doğranmış taze soğanları ilave ederek yumuşayıncaya kadar 3-4 dk kavuralım.Biberler ve soğanlar yumuşadığında,tavla zarı iriliğinde doğranmış domatesleri de tencereye ilave edelim.3 dk daha kavurduktan sonra ateşten alalım.
İçine çökeleği,ince kıyılmış maydanozu,tuzu ve kırmızı biberi ilave ederek harmanlayalım.Yufkaların ortasına sebzeli harçtan eşit miktarlarda yayalım.Her yufkanın karşılıklı 4 kenarını bohça kapatır gibi kapatalım.
Teflon tavayı hafifçe yağlayalım.Gözlemeleri arkalı önlü pişirelim.Tavadan aldığımız gözlemelerin üzerine arzu edersek tereyağı ile yağlayalım.Dörde keserek veya bütün halinde servis yapalım.

Sebzeli Börek

MALZEMELER
iç malzemesi:
1 çorba kaşığı margarin
10-15 adet mantar
½ kg taze soğan
3-4 adet sivri biber
1,5 çorba kasesi sebze garnitür
4 diş sarımsak
1 su bardağı kuru üzüm
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Hamuru için:
1 su bardağı eritilmiş margarin
4 su bardağı un
1 çorba kaşığı kuru maya
½ su bardağı ılık su
5 adet yumurta
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı tozşeker

sosu için:
4 su bardağı süt
1 su bardağı süt kreması
6 adet yumurta
1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
tuz
kırmızı tozbiber

HAZIRLANIŞI
Yarım su bardağı ılık suda mayayı eritin ve 6-7 dakika kadar bekletin. Unu yoğuracağınız yere dökün ve ortasını havuz gibi açın. Margarini erittikten sonra margarini, mayalı suyu, şekeri, tuzu ve yumurtayı ekleyerek yoğurun. Üzerini nemli bir bez örttükten sonra dinlenmeye bırakın ve 15-20 dakika dinlendirin. Sarmısakları küçük küçük kıyın. Mantarları, soğanı v ebiberleri temizledikten sonra onları da küçük küçük kesin. 1 kaşık margarini tavada eritin. Sivribiberleri, mantarları, soğanı ve sarımsakları erimiş margarinle ocakta kavurun. Kuru üzüm, sebze garnitür ve kaşar peynirini de ekleyip karıştırın. 1-2 dakika daha kavurup ateşten alın. Yumurta, süt, süt kreması, kırmızı toz biber ve tuzu iyice çırpın, sosu hazırlayın. Hamuru yaklaşık 1 cm kalınlığında açın. Fırın kalıbını yağlayıp unladıktan sonra hamuru yayın. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 5-6 dakika kadar pişirin. Fırından alın ve üzerine sebzeli karışımı yayın. Sosu gezdirin ve kaşar peynirini serpiştirin. Fırına verip yaklaşık 25 dakika daha pişirin. Dilimleyip servis tabağına alın ve sıcak servis yapın.

Sarmisakli ekmek

MALZEMELER
1 adet tas firinda pismis ekmek(Francala)
150 gr tereyagi
3-4 dis sarimsak
yarim demet taze maydanoz

HAZIRLANIŞI
Eritilmis tereyagini ve dovulmus sarimsaklari bir kabin icinde karistirin, ve buna dogranmis maydanozu ekleyin.Ekmekleri 3 cm araliklarla kesin, ekmeklerin altina ve ustune bu karisimdan surun ve bir firin tepsisine dizin 150 derecede 5 dakika altini yine ayni derecede 2 dakika ustunu kizartin, ve sicak olarak servis yapin

Saçaklı Mantı

MALZEMELER
5 adet yufka
2 adet tavuk göğsü ve suyu
2 su bardağı nohut
1 kase yoğurt
3-4 diş sarımsak
Yeteri kadar kırmızı pul bîber, tuz, karabiber, maydanoz

HAZIRLANIŞI
Yufkaları teker teker oklavaya sarıp bozmadan oklavayı çıkarın. sardığınız yufkaları bir parmak kalınlığında kesin.
Daha önceden ısıttığınız nohut ve tavuğu birlikte pişirin. İçerisine tuz ve karabiber ilave edin. Tepsiye kesilmiş yufkaları dağıtarak yayıp on dakika fırında tutun. Fırından çıkarıp üzerine dilimlenmiş tavuk ve nohutları yerleştirin. Tavuk suyunu üzerine gezdirin.
Tekrar fırına sürüp suyunu çekinceye kadar 10 dakika fırında pişirin. Fırından çıkarınca üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip kırmızı pul biber ve doğranmış maydanoz serpin. Servis tabağına alıp, sıcak olarak servise sunun.

Rulo Poğaça (Kıymalı-Peynirli)

MALZEMELER
1 kg. un
3 adet yumurta
150 gr yumuşamış margarin
40-50 gr.lık yaş maya ya da 2 yemek kaşığı dolusu toz maya ve 1 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker

İç harcı için:
250 gr. orta yağlı kıyma
1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
Yarım demet maydanoz (çok ince kıyılacak)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Ya da:
3 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)
Yarım demet maydanoz (çok ince kıyılacak)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Üzeri için:
2 adet yumurtanın sarısı
2 yemek kaşığı susam
2 yemek kaşığı çörek otu

HAZIRLANIŞI
Poğaça hamurunu yoğurmak için önce şu maya işini halletmemiz gerekiyor. Bunun için büyük boy bir bardağa bir su bardağı ılık sütü koyalım. İçine yaş ya da kuru mayayı koyup, bir çay kaşığı ile şöyle bir karıştıralım. Birkaç dakika bekleyelim ki maya sütle beraber çözünüp, kıvama gelsin. Şimdi geniş bir yoğurma kabının içine unu boşaltalım. Üzerine toz şeker ve tuzu ekleyip, parmak uçlarımızla karıştıralım. Unun ortasını açıp, bardaktaki mayalı sütü dökelim. Üzerine yumurtaları kırıp, oda sıcaklığında yumuşamış margarini de ekleyelim. Yavaş yavaş etraftaki unla ortadaki sulu harcı birbirine karıştırarak yoğurmaya başlayalım. Hamur yoğurdukça toplanmaya başlayacaktır. Zaten bir süre sonra da kulak memesi yumuşaklığında pürüzsüz bir hamur olacaktır.
Sonra hamuru büyük bir top halinde toplayın. Üzerine kuru bir mutfak bezi kapatıp, ılık bir yerde en az 30 dakika mayalanıp, kabarmasını bekleyin. Biz bu arada boş durmayalım ve iç harcımızı hazırlayalım.
Eğer kıymalı harç hazırlayacaksak bir tavaya yağla beraber kıymayı koyalım ve orta ısılı ateşte karıştırarak kavuralım. Yaklaşık 8-10 dakika sonra kıyma suyunu iyice çekip, rengi kahverengileşmeye başlayacaktır. O zaman ince kıyılmış maydanozla beraber tuz ve karabiberi de ekleyip, altını söndürelim.
Peynirli harç kullanacaksak, ezilmiş peynirle ince kıyılmış maydanozu karıştırıp, karabiberle ve kırmızı biberi de ekleyelim.
Şimdi harcımız hazır, istediğinizi seçebilirsiniz.
Artık hamurumuz da dinlenip, mayalandı ve iyice kabarıp, hacmini arttırdı.
Tezgahın üzerini hafifçe unlayalım. Hamuru iki eşit parçaya bölelim. Birinci parçayı merdane ya da oklava yardımıyla 30-35 cm çapında bir yufka şeklinde açalım. Tam ortasına boylu boyunca iç harcımızın yarısını yayıp, hamurun iki ucunu üstte birleştirerek rulo yapalım. İkinci parça hamura da aynı işlemi uygulayalım. Böylece hazırladığımız iki rulo poğaçayı, iyice yağladığımız bir tepsiye aralıklı olarak yerleştirelim.
Bir tarafta da iki yumurta sarısını iyice çırpalım ve varsa bir fırça yardımıyla rulo hamurlarının her tarafına sürelim. Susam ve çörek otunu da serpiştirelim. 175 dereceye ayarlı fırında 40-45 dakika pişirip, fırından çıkaralım. Ilınınca dilimleyelim ve servise sunalım.

Razvaruşa

MALZEMELER
2.5 su bardağı un
1 su bardağı süt
100 gr margarin
1 su bardağı su

Şurup malzemesi :

4 su bardağı toz şeker
1/2 limonun suyu
3 su bardağı su

HAZIRLANIŞI
Süt, su ve yağı bir tencere içinde ocağa koyun, kaynamaya başladığında un katıp, 10 dakika sonra altını kapatın. Soğuduktan sonra yumurtaları hamurun içine koyup, yedirin. Elde ettiğiniz hamuru, yağladığınız fırın tepsisine yarım cm kalınlığında döşeyin. Baklava şeklinde dilimleyip, fırında kızanncaya dek pişirin. Şurup malzemesiyle koyu bir şurup hazırlayın ve soğuk olarak tepsiye dökün. Üzerine çekilmiş ceviz serpip, servis yapın.

Pırasalı Çin Böreği

MALZEMELER
3 adet yufka
2 adet yumurtanın akı
4-5 çorba kaşığı sıvıyağ
3-4 adet orta boy pırasa
1 adet orta boy havuç
1 orta boy kuru soğan
3 adet beyaz lahana yaprağı
1,5 su bardağı süt
1 kase galeta unu
tuz
karabiber

HAZIRLANIŞI
Soğanı ince kıyın, sıvıyağda kavurun. Ardından çok ince doğranmış lahanayı, rendelenmiş havucu ve ince doğranmış pırasayı ekleyin. Tuzu ve karabiberide atın, kavurun. Yumurta aklarını çok az tuz ile çırpın. İlk yufkayı serip üzerine yumurta aklı karışımdan sürün.Tüm yufkaları bu şekilde üst üste dizin. Üçüncü yufkanın üzerine hiç birşey sürmeden yufkaları sigara böreği gibi 8 adet üçgen olarak kesin. Üçgenlerin geniş kısmına sebzeli harcımızdan koyup, yan kenarlarını içe katlayıp rulo gibi sarın. Börekleri sütün içinde 5 dakika bekletin. Galeta ununa bulayıp, yağlanmış tepsiye dizin ve orta hararetli fırında alt üst eşit pişirin.

Pırasa Böreği

MALZEMELER
4 adet pırasa
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
1/2 kg mısır unu
100 gr beyaz peynir
1 su bardağı yoğurt
2 su bardağı sıvı yağ
1.5 çay kaşığı karbonat
şeker
tuz

HAZIRLANIŞI
Pırasaları soğan gibi doğrayın, iki su baradağı yağ ile pembeleşinceye dek kavurup, soğumaya bırakın. İçine bir su bardağı yoğurt, 3 adet yumurta, tuz, biraz şeker ve karbonat koyup karıştırın. Son olarak mısır ununu ilave edip sıvı bir hamur haline getirin, yağlanmış orta boy bir tepsiye döküp,yayın ve kızgın fırında pişirin.

Puf Böreği

MALZEMELER
3 su bardağı un
1 su bardağı zeytinyağ
3 adet yumurta
200 gr beyaz peynir
1 demet maydanoz
yeteri kadar tuz

HAZIRLANIŞI
Un, tuz, yumurta ve zeytin yağı iyice yoğrulur. Bir parmak kalınlığında bir yufka açılır, açılan yufkaya biraz yağ sürülüp, ikinci defa açılır. Açılan yufka bir bardak yardımıyla kesilir, ortasına ezilmiş beyaz peynir ve ince kıyılmış maydanoz konulup kapatılır ve kızgın yağda kızartılır.

Pratik Su Böreği

MALZEMELER
1/2 kg süt
4 adet yufka
3 adet yumurta
1 demet maydanoz
150 gr beyaz peynir
1 adet küçük margarin

HAZIRLANIŞI
Üç adet yumurtayı bir kaseye koyup iyice çırpın, üzerine ılık süt ve biraz eritip soğuttuğunuz yağı ilave edip, kanştırın. Yufkalardan ikisini ufak parçalara bolüp, bu kanşıma bulayın, daha sonra buzdolabında 15 dakika bekletin. Bir yufkayı yağladığınız bir tepsiye yayın, üzerine hazırladığınız bulamacı dökün, maydanozla beyaz peyniri de serpin,daha sonra kalan yufkayı bunların üzerine örtün. En üste iki kaşık yağ gezdirip orta hararetli fırında, üzeri kızanncaya dek pişirin.

Pratik Pizza

MALZEMELER
Hamur malzemesi:

1 adet yumurta
75 gr margarin
2 su bardağı un
tuz kabartma tozu
2 çorba kaşığı yoğurt

Üst malzemesi :

1/2 su bardağı kaşar peyniri rendesi
2 yemek kaşığı ketçap
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
yeşil zeytin
sucuk
sosis

HAZIRLANIŞI
Un ve margarini birbirlerine yedirin, diğer malzemeleri ilave edip, hamur yapın. 30-35 cm çapındaki bir tepsiye yayıp, üzerine iki yemek kaşığı ketçap sürün. Sucuk, yeşil zeytin, kaşar peyniri rendesi ve domatesi hamurun üzerine yerleştirin. 30 dakika kadar dolapta bekletin. Bir adet yumurtayı bir su bardağı süt ile karıştırıp, hamurun üzerine dökün ve fırına sürün.

Pirzola Börek

MALZEMELER
8 Kuzu Pirzola
2 Yufka
3 Domates
2 Sivribiber
1 Su Bardağı Kaşar Rendesi
2 Yemek Kaşığı Margarin
1 Çay Kaşığı Toz Şeker
Tuz, Karabiber, Kekik

HAZIRLANIŞI
Tavada bir yemek kaşığı margarini eritip pirzolaları kızartın. Domateslerin kabuklarını temizleyip, küp küp doğrayın. Biberleri ince ince kıyın.
Pirzolaları kızarttığınız tavada bir kaşık margarini eriterek biber ve domatesleri kavurun. Tuz, karabiber, kekik ve toz şekeri ilave edin.
Yufkaları dörde böün. Her parçanın geniş ucuna önce domatesli sos yerleştirin, kaşar rendesi serpin ve pirzolaları yerleştirin. Yufkayı pirzolanın üzerine üçgen şeklinde sarın. Ucunu ıslatıp yapıştırın.
Tüm pirzolalara aynı işlemi uygulayarak kızgın sıvıyağda kızartın. Sıcak servis yapın.

Pizza

MALZEMELER
1 adet yumurta
1 çay fincanı süt
12 çorba kaşığı un
125 gr erimiş margarin
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı kabartma tozu
kırmızı biber
kekik
tuz

üst malzemesi :

125 gr çerkez peyniri (ya da beyaz peynir)
1 adet sivri biber, doğranmış
1 adet domates, doğranmış
1 adet sosis, doğranmış
kırmızı biber
maydanoz
kekik

HAZIRLANIŞI
Una yoğurt, kabartma tozu ve tuz koyup hamur yapın. Biraz yağ eritip payreks bir kabı yağlayın. Hazırladığınız hamurdan bir parça ayırıp, kalanı payrekse döşeyin. Tüm malzemeleri doğranmış halde hamurun üzerine yayın, en üste de, kalan hamuru kafes şekline sokup örtün. Fırına vermeden önce, bir çay fincanı sütle bir yumurtayı çırpıp üzerine dökün, orta hararette 25-30 dakika kadar pişirin.

Pirinçli krep

MALZEMELER
1 bardak haşlanmış Amerikan Pirinci
2/3 bardak süt
1 yemek kaşığı margarin
1/2 bardak un
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı pudra şekeri
3 adet yumurta

HAZIRLANIŞI
Yumurtaları, sütü ve margarini bir kapta çırpın. Daha sonra unu ve şekeri ekleyip karıştırın. Pirinci de karıştırıp, 5 dakika bekletin. Teflon tavayı kızdırın. Hazırladığınız karışımdan tavaya 1 küçük çay bardağı kadar döküp tavanın içinde ince bir tabaka halinde 45 saniye kadar pişirin. Sonra öteki tarafını çevirip aynı şekilde pişirin. Tüm malzemeyi aynı şekilde pişirin, içine istediğiniz meyvelerden koyup rulo şeklinde sarın. Pudra şekeri ile üzerini süsleyip servis yapın.

Pirinç pizzası

MALZEMELER
Hamuru için 400 gr. un
200 gr. margarin
2 yumurta
Yeterli miktarda tuz

Karışımı için
1 su bardağı Amerikan pirinci (haşlanmış)
300 gr. mantar
1 büyük soğan (halka şeklinde doğranmış)
3 yemek kaşığı soya yağı
1 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)

HAZIRLANIŞI
Margarini parçalara bölün, yumurtayı ve tuzu karıştırarak yoğurun. Bu hamuru 15-20 dakika kadar dolapta bekletin. Soya yağını kızdırın ve önce soğanı pembeleştirin, mantarı, karabiber, tuz ve haşlanmış pirinci de ekleyip karıştırın. Hamuru yuvarlak bir tepsiye yerleştirin. Üzerine hazırladığımız karışımı yayın ve 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Son olarak kaşar peynirini de üstüne döküp tekrar fırına verin, peynirler eriyene kadar pişirin ve sıcak servis yapın.

Peynirli Sufle

MALZEMELER
2 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı un
1,5 su bardağı süt
4 adet yumurta
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 çorba kaşığı mısır unu
Tuz,Karabiber

HAZIRLANIŞI
Tereyağını eritin. Unu ekleyip, un kokusu kayboluncaya kadar kavurun. Sütü azar azar karıştırarak ilave edin. Üzerinde kabarcıklar oluştuğunda 3 dakika daha karıştırarak pişirip altını kapatın.
Yumurtaların beyazlarını sarılarından ayırın. Yumurta sarılarını devamlı karıştırarak teker teker karışıma ilave edin. Rendelenmiş kaşar peyniri, mısır unu, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.
Karışımı soğumaya bırakın. Yumurta aklarını mikserle çırparak kar haline getirin. Yumurta akını, fazla karıştırmadan alt üst ederek hazırladığınız karışıma ilave edin.
Sufle hamurunu iyi yağlanmış sufle kalıplarına bölüştürün. Önceden 200 derece ısıtılmış fırının en alt rafında 20 dakika pişirin. (Sufleyi, 2 litrelik düz kenarlı derin bir kapta da pişirebilirsiniz.)

Peynirli Patatesli Ay Çöreği

MALZEMELER
100 gr beyaz peynir
4 adet patates
3 adet taze soğan
1 demet maydanoz
hamur için:
1 subardağı yoğurt
yarım paket kabartma tozu
alabildiğince un
çörek otu
tuz

HAZIRLANIŞI
Kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın, 15 dakika dinlendirin. Bu arada haşlanmış patatesleri ezin ve diğer malzemeleri ekleyin. Hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparın ve elinizle nescafe tabağı büyüklüğünde açın. İçine harctan koyun, rulo yaparak sarın. İki ucunu içe doğru bükerek ve parmak uçlarıyla incelterek ay şekli verin. Ayırdığınız yumurta sarısını üzerine sürün. Hafifce yağlanmış fırın tepsisine dizin. Çörek otu serpip fırına sürün. Orta ısılı fırında çörekler pempeleşene kadar pişirin.

Peynirli Poğaça

MALZEMELER
1 çaykaşığı zeytinyağı
200 gr ekmek hamuru
200 gr emmental peyniri
2 su bardağı süt

6 kişilik

HAZIRLANIŞI
Düz bir yerede ekmek hamurunu oklavayla açın. Takribi 10 cm eninde ve 20 cm boyunda dikdörtgenler kesin.
Peyniri küp şeklinde doğrayıp, dikdörtgen hamurlara birer çorbakaşığı peynir koyduktan sonra hamuru bir ucundan katlamaya başlayın. Dikdörtgen şekilini alacak halde hepsini kapattıktan sonra kenarlarına , fırçayla süt sürün. Ancak kızartma esnasında peynirin taşmaması için kenarlarından bastırmalısınız.
Her bir poğaçanın üstüne yine fırçayla süt sürün.Daha sonra her birini, zeytinyağıyla yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıttığınız 220 derecelik fırında 15-20 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıp sıcak sıcak servis yapabilirsiniz.

Peynirli Kek

MALZEMELER
1 su bardağı yoğurt
1/2 su pardağı sıvı yağ
3 adet Yumurta (1 tanesinin sadece beyazı)
1 kase beyaz peynir (elle ufalanmış)
1/2 kase kaşar peyniri (rendelenmiş, kaşar peynir yoksa beyaz peynirin miktarı arttırılır)
İsteğe göre dereotu, maydonoz
Susam
Tuz (peynirler tuzlu değilse ilave edilebilir)
Yeterince un.

HAZIRLANIŞI
Yumurtalar bir kasede çırpılır (bir tanesinin sarısı ayrılır). Üzerine yağ, peynirler, dereotu ilave edilir. Yeterince un koyulduktan sonra kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.
(tatlı kek hamurları kadar akıcı olmamalı)
Yağlanmış bir tepsiye kaşık yardımıyla dökülür.
Üzerine ayırdığımız yumurtanını sarısı ve susamlar dökülerek 180 derece fırında 30-35 dak. pişirilir.

Kesmek için soğumasını bekleyin yoksa dağılır.

Peynirli Gözleme

MALZEMELER
1 su bardağı beyaz peynir rendesi
5 adet yumurta
1/2 kg un
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı süt
tuz

HAZIRLANIŞI
Peynir haricindeki diğer malzemeleri kanştırıp yumuşakca yoğurun, 5 eşit parçaya bölüp her birini, ayrı ayrı mantı hamuru kalınlığında açın. Rendelenmiş peyniri serpip, onar santim ara ile şeritler halinde kesin. Kestiğiniz şeritleri bir uçlanndan yuvarlayarak rulo yapın, üzerine hafifçe bastırıp buzdoIabında dinlenmeye bırakın.
Daha sonra pasta tabağı büyüklüğünde açıp teflon tavada az yağ ile kızartın.

Peynirli Börek

MALZEMELER
500 gr dondurulmuş milföy hamuru
1 yumurtanın sarısı
200 gr mozzarella (veya dil peyniri)
24 adet ufak (kiraz) domates
frenk fesleğeni
tuz

8 kişilik

HAZIRLANIŞI
Milföy hamurunu, yaklaşık 5 mm kalınlığında açın. 24 adet baklava şekli kesip fırın
tepsisine dizin. Küçük bir fırçayla her birinin üstüne, 1 çorbakaşığı suyla çırpılmış yumurta sarısını sürün.
Mozzarella veya dil peynirini 24 dilime ayırın. Domatesleri ikiye bölün ve baklava şekilindeki yufkaların üzerine dağıtın. Tuz ektikten sonra her bir domatesin arasına birer parça peynir yerleştirin. Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında 1o-12 dakika kadar bekletin. Frenk fesleğeni yapraklarıyla süsleyip servis yapın.

Peynirli Ekmek

MALZEMELER
beyaz peynir
bayat ekmek
karabiber
maydanoz
tereyağ
yumurta
kekik
biber

HAZIRLANIŞI
Bayat ekmekleri ince dilimler halinde kesin, üzerlerine tereyağı sürün. Beyaz peyniri ezip, içine yumurta kırın, karabiber ve maydanoz katıp koyuca bir karışım elde edin. Bu kanşımı, önceden yağladığınız ekmeklerin üzerine kalınca bir tabaka halinde sürün, biraz kekik ekip, üzerleri pembeleşinceye dek, ızgarada pişirilir.Arzu ederseniz üzerlerine sucuk, sosis, domates, biber veya mantar koyabilirsiniz.

Peynirili Makarna

MALZEMELER
350 gr burgu makarna
1 mozzarella ya da dil peyniri
2 adet patlıcan
2 diş sarımsak
1 demet maydanoz
400 gr küp domates
zeytinyağı
rendelenmiş parmezan peyniri (veya eski kaşar)
karabiber
patlıcanları
tuz

4 Kişilik

HAZIRLANIŞI
Patlıcanları soyup yıkadıktan sonra ince halkalar şeklinde dilimleyin. Bir süzgece koyup tuzlayın ve acı suyunu salıncaya kadar bir saat bekleyin. Bu arada 4 çorbakaşığı zeytinyağında sarımsağı kavurun.
Sonra sarımsağı çıkarın ve aynı yağa, rendelenmiş domatesi koyun. Tuz ve karabiber ekledikten sonra on dakika kadar pişirin. Sonra da kıyılmış maydanozu ekleyin. Patlıcanları kurulayın ve iyice kızdırdığınız bolca zeytinyağında iki taraflı kızartın.
Makarnayı tuzlu bol suda haşlayın. Süzdükten sonra domatesli sosu katın. Üstüne de rendelenmiş biraz parmezan peyniri (veya eski kaşar) serpin. Isıya dayanıklı bir fırın kabının dibine bir kat makarna koyun. Üstüne birkaç patlıcan dilimi, birkaç da mozzarella ya da dil peyniri yerleştirin.
Tüm malzemeler tükenene kadar sırasıyla bir kat patlıcan, bir kat peynir yerleştirin. Yüzeyini rendelenmiş parmezan peyniri ya da eski kaşarla kaplayıp önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında 15-18 dakika kadar bırakın. Sıcak ya da ılık olarak servis yapabilirsiniz.

Paşa Böreği

MALZEMELER
1 kg Yufka
5 Patlıcan
10 Sivribiber
2 Domates
2 Diş Sarmısak
Kırmızı Pulbiber
Tuz

HAZIRLANIŞI
Patlıcanları alacalı soyun.Domateslerin kabuklarını temizleyin.Her ikisini de küp şeklinde doğrayıp ince kıyılmış sivribiberle birlikte karıştırın.Sarımsak ,tuz ve pulbiber ilave edip iç malzemesini hazırlayın.
Yufkaların yuvarlak kenarlarını keserek büyük kareler çıkarın.Her bir yufkayı dörde bölüp kare yufkalar elde edin.
Hazırladığınız bu kare yufkaların ortalarına iç malzemesini yerleştirip kenarlarını toplayarak katlayın.Sıcak fırında 20-25 dk pişirin.Domates,salatalık,havuç ve maydanoz ile birlikte servis yapın.

Pazlama

MALZEMELER
alabildiği kadar un (yaklaşık 3 su bardağı)
250 gr yağ
750 gr süt
2 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
250 gr beyaz peynir

HAZIRLANIŞI
Un, tuz ve su ile bir hamur yapıp, yumurta büyüklüğünde parçalara ayırın. Hamuru 25-30 cm çapında açın ve içine ufalanmış peynir koyup ikiye katlayın. Arzu edilirse peynir harcına maydanoz da doğranıp eklenebilir. Kızgın saç üzerinde her iki tarafını da iyice pişirin. Yağı sütün içinde eritip, sıcakken pazlamaların üzerine bu kanşımı gezdirin.

Muska Böreği

MALZEMELER
250 gr.yufka
5 kaşık yağ
3 yumurta
1 çay bardağı süt
İçi için
250 gr. beyaz peynir
½ demet maydanoz

HAZIRLANIŞI
Porselen bir kaseye yumurtaları kırınız, üzerine sütü, erimiş yağı koyup iyice karıştırınız. Yufkaları geniş bir yere serip üzerine hazırladığınız yağlı karışımı bir fırça ile sürünüz. Diğer yufkayı da üzerine koyup tekrar karışımdan sürünüz. Böylece bütün yufkalar bitene kadar sürüp üst üste koyunuz Sonra yufkaları 10 cm. eninde, boyuna kesip tekrar her parçayı ortadan ikiye ayırınız. Her parçayı birer bire alıp içine rendelenmiş peynir ve maydanoz karışımını (arzuya göre kıymalı börek içide koyulabilir) yufkanın bir ucunu börek içini kapatacak şekilde kapatıp Muska gibi sararak bir üçgen meydana getiriniz. Hazırladığınız üçgenleri yağlanmış tepsiye koyup üzerlerine tekrar karışımdan sürüp altını üstünü orta hararetli bir ateşte pembeleşene kadar kızartınız. Soğutmadan servis yapınız.

Meyveli Tart

MALZEMELER
tarçın
1 paket vanilya
2 adet yumurta
125 gr margarin
2 su baradağı un
2 çorba kaşığı süt
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı toz şeker
1/2 kg vişne (ya da elma, kayısı, şeftali vs.)

HAZIRLANIŞI
Yumurta, şeker ve vanilyayı çırpın. Yağı eritip diğer malzemelerle karıştırın ve yağladığınız bir tart kalıbına dökün. Üzerine tarçın serpin ve meyveleri dilimleyip dizin. Soğuk fırına koyup, hafif ateşte pişirin.

Milföy Börek

MALZEMELER
2 Domates
2 Sivribiber
2 Soğan
1/2 Demet Maydanoz
250 gr Kıyma
8 Milföy Hamuru
Karabiber , Tuz

HAZIRLANIŞI
Domates ve biberleri küçük küçük kesin.Maydanoz ve soğanı ince kıyın.Kıyma,soğan, domates,biber,maydanoz ve tuzu karıştırıp iç malzemeyi hazırlayın.
Milföy hamurlarına hazırladığınız harcı paylaştırın.Karşılıklı köşeleri kıvırıp üzerine yumurta sarısı sürün. Orta sıcaklıktaki fırında 25 dk pişirin.Sıcak olarak servis yapın.

Meyveli Pizza

MALZEMELER
HAMUR İÇİN
Bir Miktar Yağ
3 Yumurta
50 gr Acıbadem Bisküvisi
1 Kahve Fincanı Margarin
1,5 Kahve Fincanı Tozşeker
Bir Tutam Tuz
Portakal Kabuğu Rendesi
1 Tatlı Kaşığı Kabartma Tozu
2,5 Kahve Fincanı Un
İÇ MALZEME
250 gr Çilek veya Böğürtlen
1 Çorba Kaşığı Pudra Şekeri
1-2 Çorba Kaşığı Çilek Likörü
300 gr Şeftali
250 gr Üzüm
50 gr Beyaz Çikolata
1 Paket Vanilya
2 Çorba Kaşığı Kıyılmış Çam Fıstığı
300 gr Krem Şanti

HAZIRLANIŞI
Fırını 200 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın, 8 küçük tartölet kalıbını yağlayın.
Bisküvileri ufalayın. Yumurtaların akları ile sarılarını ayırın. Yumurta sarısı, margarin, şeker ve tuz çırpın. Portakal kabuğu, kabartma tozu ve unu ekleyip karıştırın. Yumurta aklarını köpük halini alıncaya kadar çırpın. Yumurta aklarını ve ufalanmış bisküviyi unlu karışıma ekleyin. Hamuru tartölet kalıplarına paylaştırın. Fırına verip 12 dakika pişirin.
Tartöletleri bozulmamalarına dikkat ederek kalıplardan çıkarın.
Bu arada çileği, pudraşekeri ve çilek likörü ile püre haline getirin. Şeftaliyi dilimleyin. Üzümleri yıkayıp saplarını ayıklayın. Çikolatayı rendenin iri tarafı ile rendeleyin.
Hamurların üzerine çilekli püreyi sürün. Kenarlarından boşluk bırakın. Şeftali ve üzümleri karışımın üzerine yerleştirin. Rendelenmiş çikolatayı ve çam fıstığını serpin. Vanilyayı krem şantiye ilave edip karıştırın. Meyveli pizzayı krem şanti eşliğinde servis yapın.

Meyveli Krep

MALZEMELER
2 Kahve Fincanı Un
1 Yumurta
1 Su Bardağı Süt
1 Çay Kaşığı Kabartma Tozu
Bir Tutam Tuz
Kızartmak İçin Sıvıyağ
İÇ MALZEMESİ
1 Kave Fincanı Tereyağı
1.5 Kahve Fincanı Tozşeker
6 Muz
1 Limon
2 Çorba Kaşığı İri Çekilmiş Ceviziçi

HAZIRLANIŞI
Un, kabartma tozu ve tuzu derin bir kapta harmanlayın. Yumurtayı küçük bir kasede çırpın ve unlu karışıma ekleyin. Sütü ilave edip mikserle iyice karıştırın.
Tavada biraz sıvıyağı kızdırın. Hazırladığınız karışımdan tavanın tabanını kaplayacak kadar dökün. Bir tarafı kızarınca, kapak yardımıyla ters çevirip arka yüzünü de pişirin. Hamur bitinceye kadar işlemi sürdürün.
Tereyağı ve 1 kahve fincanı tozşeken küçük bir tavada eritin. Muzları dilimleyip şekerli yağa ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin. Limon suyunu ilave edip karıştırın ve ateşten alın.
Yağlanmış fırın tepsisine bir krep yerleştirin. Üzerine muzlu karışımdan yayın ve tekrar kreple kapatın. En üstte krep kalacak şekilde bir kat muz bir kat krep döşeyin. Ceviziçi ve kalan tozşekeri en üstteki krebin üzerine serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı firında 10-15 dakika pişirin. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.

Mayalı ve Peynirli Börek

MALZEMELER
750 gr Un
1 Adet Yumurta
2 Çay Bardağı Sıvı Yağ
1 Su Bardağı Süt
1 Tatlı Kaşığı Bira Mayası
1 Çay Kaşığı Toz Şeker
1/2 Su Bardağı Ilık Su
1 Adet Yumurtanın Sarısı
Çörekotu,Tuz
İçi İçin:
1 Demet Maydanoz
1/2 kg Beyaz Peynir

HAZIRLANIŞI
Öncelikle küçük bir kapta 1 tatlı kaşığı mayayı,1 çay kaşığı toz şekeri ve yarım su bardağı ılık suyu karıştırın.Maya kabarana dek bekleyin.Unu,1 çay bardağı sıvı yağı,1 su bardağı ılık sütü ve yeterince tuzu ilave edin.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğurun.Hamuru tekrar kabarması için bir süre daha bekletin.
Bu arada iç malzemesi için,ince kıyılmış maydanoz ve ufalanmış beyaz peyniri karıştırın.Hamuru 4 eşit parçaya bölün.Her bezeyi hazır yufka büyüklüğünde açın.İlk yufkanın üzerine bir fırça yardımıyla sıvı yağ sürün.İlk önce kenarlarını karşılıklı gelecek şekilde kapatın.Sonra diğer kenarlarını üst üste getirin.Diğer yufkaları da bu şekilde katlayın.
Katladığınız ilk yufkayı tepsiye alın.Üzerine bir fırça yardımıyla sıvı yağ sürün.Maydanozlu peynir serpin.Diğer yufkaları da aralarına sıvı yağ sürüp,peynir serperek,üst üste dizin.Sonra elinizle bastırarak,yufkaları büyütün.Üzerine yumurtanın sarısını sürün.Yufkaları,baklava dilimi şeklinde kesip,üzerine çörekotu serpin.Önceden ısıtılmış orta dereceli fırında yaklaşık 1 saat pişirip,servis yapın.

Mayalı Poğaça

MALZEMELER
2 Su Bardağı Un
250 gr Margarin
1 ½ çay Kaşığı Kabartma Tozu veya Maya
1/3 Su Bardağı Su
1 Çay Kaşığı Tuz
2 Çay Kaşığı Şeker

HAZIRLANIŞI
Hamur için unu eleyerek ortasını havuz gibi açarak su ve maya ile ön hamur tutun.Mayaya gelmesi için 15 dk bekletip,diğer malzemeleri de ilave ederek hamuru yoğurun ve tekrar 15 dk bekletin.
Arzu ettiğiniz boyutlarda keserek çok az un serpilmiş tezgah üzerine aralıklı olarak yuvarlayarak biraz dinlendirin. Elinizle ortasını yassıltarak peynir veya kıyma koyarak istediğiniz çeşidi yapın.
Tavaya uygun olarak dizin ve iyice mayaya gelmesi için bir süre daha bekletin.Üzerlerine yumurta sürerek 200-220 derecelik fırında pişirin.

Mayalı Börek

MALZEMELER
1 çorba kaşığı bira mayası
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
250 gr margarin
1 su bardağı su
şeker
tuz

HAZIRLANIŞI
Maya, yoğurt, sıvı yağ, tuz, su ve şekeri kabın aldığı kadar un ile karıştırın, yoğurup hamur haline getirin. Hamuru 4 eşit parçaya bölün, her parçayı çok ince açın. 250 gr margarini dörde bölüp eritin ve açtığınız hamurların üzerine sürün. Hamurları rulo halinde yuvarlayın, her parçayı ona bölüp, üstlerinden elinizle bastırarak yassılaştırın ve içlerine arzu ettiğiniz iç malzemesini koyup kapatın. Yumurta sarısı ve çörek otu ilave edip, pişirin.

Mantı Hazırlık

MALZEMELER
HARCI İÇİN:
250 gr kıyma
100 gr (1 orta boy) soğan (rendelenmiş)
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 1/2 çorba kaşığı su
HAMURU İÇİN:
2 su bardağı un
1 iri yumurta
1 çay kaşığı tuz
1/3 - 2/5 su bardağı su
1 1/2 çay kaşığı zeytinyağı ya da ayçiçek yağı

HAZIRLANIŞI
Önce harcı hazırlayın. Bunun için bir kapta kıyma, soğan, tuz, karabiber ve suyu iyice karıştırın.
Hamuru hazırlamak için unu eleyip, ortasını havuz biçiminde açın. Ortadaki boşluğa yumurtayı kırıp, suyu, tuzu ve zeytinyağı ya da ayçiçek yağını ilave edin.
Unu, elinizle karıştırarak havuzun ortasındaki malzemeye yedirin. Hamuru yoğurun. Üzerine nemli bir bez örtüp, 15-20 dakika dinlendirin. Bu işlemi bir kez daha yineleyin. İkinci yoğurma ve dinlendirmeden sonra hamuru iki eşit parçaya kesin ve her iki parçayı da, ayrı ayrı, elinizle bastırarak yayvan ve yuvarlak bir hale getirin.
Üzerlerine un serperek merdaneyle yaklaşık 20 cm çapında, kağıt inceliğinde açın.
4 cm aralıkla küçük köfteler halinde yuvarlanmış harcı hamurun yarısının üzerine yerleştirin.
Kalan hamuru harcın üzerine örtün. Hamuru tırtıllı rulo ile 4 x 4 cm boyutlarında kesin.

Mantarlı Makarna

MALZEMELER
1 paket makarna
1 paket krema.
1 demet maydanoz
2 kaşık tereyağı
1 kaşık zeytin yağı
biraz tuz
1/2 kg mantar.

HAZIRLANIŞI
Zeytinyağı ve biraz tuz ilave ettiğiniz su kaynayınca makarnayı içine koyun ve haşlayın. Fazla su koyup da suyu dökmeyin ki besin değeri içinde kalsın. Ayrı bir kapta tereyağını eritin. İçine yıkayıp, ince ince doğradığınız mantarları ekleyin. Mantarlar suyunu çekene kadar karıştırın. Ardından kremayı ilave edin ve ateşi kısın. Koyulaşmaya başladığında yıkayıp, ince doğradığınız maydanozları koyun. 1-2 kere karıştırıp ocağın altını kapayın. Mantar sosu ister süzdüğünüz makarnaya karıştırın, isterseniz servis yaparken makarnanızın üstüne koyun.

Limonlu Tart

MALZEMELER
1 adet limon
2 adet yumurta
1 su bardağı un
2 çorbakaşığı su
2 çorbakaşığı tozşeker
1 su bardağı pudra şekeri
6.5 çorbakaşığı erimiş tereyağı
5 çorbakaşığı margarin (ya da tereyağı)

10 Kişilik

HAZIRLANIŞI
Un ve yağı karıştırın. Toz şeker ve suyu katıp hamur haline getirin. Elde ettiğiniz hamuru buzdolabında 60 dakika kadar dinlendirin. Daha sonra bir turta kabına koyup, yaklaşık 15 dakika pişirin.
Bu arada yumurtaları pudra şekeriyle çırpın, limon suyu ve rendelenmiş limon kabuğunu ilave edin. Bu karışıma eritilmiş tereyağını kattıktan sonra pişmiş hamurun üstüne yayıp 15 dakika daha pişirin.

Lazanya Böreği

MALZEMELER
Bir kutu düz lazanya (dikdörtgen)
2-3 yemek kaşığı tereyağı
250 gr kıyma
1 baş soğan
1 adet defne yaprağı
Bir tutam kekik, nane, karabiber
Yeteri kadar tuz
1 yemek kaşığı salça
1 adet yumurta sarısı

HAZIRLANIŞI
Soğanı yemeklik doğrayın. Kıyma ile beraber kavurun, 1 yemek kaşığı yağ, salça, nane, karabiber, kekik ilave edip bir iki defa karıştırdıktan sonra ocaktan indirin.
Lazanyaları haşlayıp yağlayın. İçine kıymalı iç koyarak başlarını koparıp rulo şeklinde serin. Fırın tepsisine yerleştirin. Haşlama suyundan 1 su bardağı su koyarak tepsinin ağzını alüminyum folyo ile kapatın.
Orta ısılı fırında börekler yarı suyunu çekene kadar demleyin. Fırından alıp böreklere yumurta sarısı sürün. Tekrar fırına koyun.
Börekler kızarınca çıkarıp sıcak olarak servise sunun.

Lazanya bolonyez

MALZEMELER
8 kişi için:
Lazanya için:
300 gr un
3 adet yumurta
1 tatlı kaşığı rafine yağı
1/ 4 limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
Bolonyez Sos için:
250 gr sığır kıyması
2 çorba kaşığı rendelenmiş soğan
1 çorba kaşığı margarin
2 çorba kaşığı rendelenmiş kereviz
2 çorba kaşığı rendelenmiş havuç
1 diş ince kıyılmış sarımsak
az tuz
az karabiber
5 su bardağı su
2 çorba kaşığı salça
Beşamel Sos için:
2 ½ su bardağı kaynar süt
1 kahve fincanı un
1 çorba kaşığı margarin
az tuz

HAZIRLANIŞI
Lazanya için gerekli tüm malzemeyi yoğurup özlü bir hamur haline getirin. Dört eşit parçaya bölün ve yuvarlayın. Üzerine ıslatılıp sıkılmış bir bez kapatıp yaklaşık 20 dakika dinlendirin. Sonra teker teker önce merdane sonra oklava yardımıyla un serperek bıçak sırtı kalınlığından ince normal yufka gibi açın. 15 cm lik muntazam olmayan parçalara bölün. Bol kaynar suda hamurları teker teker atıp 8-10 tanesini bir defada 1 dakika haşlayıp kevgirle soğuk suya çıkarın. Sonra elinizle susuz olarak bir kaba yan yana çıkarın. Yaklaşık 25-30 cm çapında bir tepsinin içini yağlayın ve bir sıra hamuru döşeyin. 3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı serpin. Bu şekilde hamurları tepsinin içine yayarak döşeyip tereyağını serpin. Yalnız her üç kata beşamel ve bolonyez sostan bir miktar yayın.En üstte kalan beşamel ve bolonyez sosu yayıp üzerine peyniri serpin. Orta ateşli fırında yarım saat üzeri kızarıncaya kadar pişirip fırından alın. 5-6 cm büyüklüğünde dilim dilim kesip servis edin.
Bolonyez sos: Tencereye yağı koyup hızlı ateşte kızdırın. Su ve salça hariç tüm malzemeyi ekleyin ve kıyma bırakacağı suyu çeken kadar kavurun. Salçayı ilave edin. 3-4 dakika kavurun. Suyu da ekleyerek yaklaşık 90 dakika pişirin. Ateşten aldığınız zaman kıymanın üzerinde yaklaşık 1,5 parmak eninde su bulunmasına dikkat edin. Pişerken gerekirse kaynar su ekleyebilirsiniz.
Beşamel sos : Yağı küçük bir tencerede eritin. Unu ekleyin ve ağır ateşte karıştırarak kavurun, üç dakika sonra ateşten alın. Beş dakika dinlendirin ve sonra çırparak kaynar sütü ekleyin. Orta ateşte karıştırarak bir kere kaynatın ve sonra ağır ateşte zaman zaman karıştırarak 10 dakika pişirip süzün.

Lahanalı Krep Ruloları

MALZEMELER
6 Adet Haşlanmış Lahana Yaprağı
1 Su Bardağı Kaşar Peyniri Rendesi
1/2 Demet Maydanoz
Krep İçin :
1.5 Su Bardağı Un
4 Adet Yumurta
1 Su Bardağı Süt
2 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
Tuz

HAZIRLANIŞI
Lahana yapraklarını haşlayalım.
Ayrı bir kapta ince kıyılmış maydanoz ile kaşar peyniri rendesini karıştıralım.
Krep hamuru için,derin bir kapta bir buçuk su bardağı unu,yumurtaları,sütü,sıvı yağı ve yeterince tuzu iyice karıştıralım.Teflon tavayı çok az yağlayalım.Krep hamurundan yarım kepçe tavaya dökelim.Arkalı önlü kızartalım.
Sonra krebi düz bir zemine alalım.Haşlanmış lahana yaprağını üzerine serelim.İçine hazırladığımız içten bir miktar koyalım.Rulo şeklinde saralım.Bir buçuk parmak kalınlığında dilimler keselim.
Çok hafif yağlanmış bir tepsiye dilimleri dizelim.Üzerine kaşar peyniri rendesi serpelim.200 dereceli fırında kaşarlar eriyene dek pişirelim.

Köy Lokumu

MALZEMELER
3 çay bardağı dövülmüş ceviz
3 çay bardağı zeytinyağı
3 çay kaşığı tarçın
3 adet ekmek hamuru
2 adet yumurta

HAZIRLANIŞI
Yağladığınız bir fırın tepsinin içine, ekmek hamurlarını yassıltıp dizin, içlerine ceviz ve tarçın koyup rulo yapın ve küçük parçalara kesin. Bu parçaları başka bir yağlı tepsiye dizip, üstlerine yumurta sarısı sürün, bir tutam susam serpin ve sıcak bir yerde, 60 dakika kadar kabarması için bekletin, daha sonra fırına verin.

Köfteli Makarna

MALZEMELER
1 su bardağı fiyonk makarna
2 yemek kaşığı tereyağı
200 gr kıyma
4 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı un
1/2 adet limon suyu
tuz
pulbiber

HAZIRLANIŞI
Makarnayı kaynar tuzlu suda haşlayıp süzün. Kıymaya baharatlarını ekleyip minik köfteler yuvarlayın. Köfteleri yağsız tavada kızartıp bir tepsiye dizin. Köftelerin üzerine makarnayı yayın. Un, yumurta, yoğurt ve limon suyunu çırpıp
makarnanın üzerine yayın. En üste fındık büyüklüğünde tereyağ parçaları yerleştirin. Fırında 10 dakika pişirin. Üzerine pulbiber ekerek servis yapın.

Kıymalı Pırasa Böreği

MALZEMELER
6 kişilik
1 kg pırasa
1 adet yumurta
2 adet havuç
1 su bardağı süt
2 kahve fincanı margarin
250 gr kıyma
1 demet maydanoz
karabiber
tuz
hamuru için:
1adet yumurta
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 kahve fincanı yoğurt
2 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
1/2 çay bardağı su
tuz

HAZIRLANIŞI
Bütün hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini nemli bir bezle kapatarak 30 dakika dinlendirin. Havuç ve pırasayı temizleyin, ince ince doğrayın. Bir kaşık yağı tavada kızıdırn ve sebzeleri 4 dakika kavurun. Kıymayı ekleyin 4 dakika karıştırın ve fazla yumuşamadan ateşten alın. Maydanozları ince ince kıyın ve daha sonra bunları tuz ve biberle birlikte kıymalı karışıma karıştırın. Hamurdan beş beze hazırlayıp fırın kabından 6 cm daha geniş çapta bir yufka açın. Daha sonra yağlanmış kalıbın dibine uçları dışarı gelecek şekilde yayın. Yumurta, süt ve kalan yağı çırpın. Kalıptaki hamurun üzerine gezdirin. Kalan bezelerden kalıp büyüklüğünde yufkalar açın. Bir yufkayı kalıptaki hamurun üzerine yerleştirin ve hazırladığınız karışımdan gezdirin. Bir yufka ile üzerini kapatın. Üzerine pırasalı harcı dökün ve diğer iki yufkayı da aynı şekilde arasına sütlü karışımdan sürerek yerleştirin. Uçları sarkan yufkayı üzerine toplayın. Hamurşeritlerle tutturun. Üzerine çırpılmış yumurta sürün ve önceden ısıttığınız orta ısılı fırında 25 dakika pişirin.
Bu börek hazır yufka ile de yapılabilir. Bunun için 5 adet yufka yeterlidir. ayrıca böreği fırına dilimleyip koyarsanız daha iyi pişer.

Kıymalı Poğaça

MALZEMELER
50 gr margarin
1 su bardağı su
1 su bardak ayçiçek yağ
1 çay kaşığı tuz

İç malzemesi :

kıyma
maydanoz

HAZIRLANIŞI
Iç malzemesi haricindeki malzemeyi, bir kap içinde eritip, elinizin dayanacağı kadar soğuttuktan sonra, içine un ilave edip, kulak memesi sertliğinde, ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edin. Küçük parçalara ayrıp, her bir parçayı avucunuzun içinde yassıltın, hazırladığınız kıymalı içten koyup kapatın, tepsiye dizin. Üstlerine yumurta sarısı sürün,(arzu ederseniz üzerine kaşar rendesi de serpebilirsiniz) ve pişirin.

Kıymalı Pide

MALZEMELER
4 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
40 gr yaş maya (1 kibrit kutusu kadar)
1 adet yumurta sarısı
1 adet yumurta
1 kahve fincanı eritilmiş margarin
2 çorba kaşığı sıvıyağ tuzkarabiber

HAZIRLANIŞI
Ilık sütte mayayı eritin ve kabarana kadar bekletin. Margarini eritin. Unu derin bir yoğurma kabına dökün. Ortasını açın ve erittiğiniz margarinin bir kısmını, yumurtayı, mayali sütü ve tuzu ekleyin, yoğurun. Yoğurduğunuz hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır. Üzerini nemli bir bezle örtüp iyice kabarana kadar ılık bir ortamda bekletin. Soğanı soyun ve küçük küçük doğrayın. Sivri biberleri ve maydanozu da ince ince kesin. Eritilen margarinin kalanı ile biber ve soğanı kavurun. Kıymayı ilave edip karıştırarak kavurmaya devam edin. Maydanoz, karabiber ve tuz ekleyip iyice karıştırın. Ateşten alıp ılınması için bırakın. Tezgaha un serpin ve hamuru burada yoğurup 6 parçaya ayırın. Her parçayı merdaneyle oval şekilde açın. Ortalarına kıymalı karışımı yerleştirin ve uzunlamasına olan kenarlarını üzerine kapatın. Üzerlerine bir fırça yardımıyla sıvıyağ sürüp 25-30 dakika kadar bekletin. Yumurta sarısını sürün ve önceden ısıttığınız 200 dereceli ayarlı fırında 25 dakika kadar pişirin. Dilimleyip servis tabağına alın ve sıcak olarak servis yapın.

Kıymalı mini kurvasan

MALZEMELER
20 adet için
1 adet katlı hamur
2 adet yumurta sarısı
harcı için:
250 gr kıyma
1 yemek kaşığı tereyağı
2 adet soğan
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
tuz
karabiber

HAZIRLANIŞI
Yağı kızıdırn, kısık ateşte soğan ile beraber dolmalık fıstık ve üzümü dolmalık fıstıklar renk alıncaya kadar kavurun. Kıymayı ilave edin ve ettikten sonra 3 dakika daha kavurun. Maydanoz, tuz ve karabiberi ilave edip soğumaya bırakın. Hamurdan üçgenler kesin kenarına hazırlanan içi koyun. Sararak rulo haline getirin.Uçlarını ay şeklinde birleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıttığınız 220 dereceli fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.

Kıymalı makarna

MALZEMELER
Bir paket makarna,
250 gr.kıyma,
Domates salçası
Gözkararı fesleğen,
Etsu tablet,
Çeşni,
Margarin

HAZIRLANIŞI
Önce makarnayı içine tuz koyduğumuz sıcak suyun bulunduğu tencereye boşaltıyoruz ve birbirlerine yapışmasınlar diye karıştırıp içine yağımızdan bir miktar koyuyoruz. Sonra da makarnayı tekrar karıştırıp tencerenin ağzını kapatıyoruz ve ateşi de kapatmayı unutmuyoruz. Tabiki makarnamız suyunu çekerken başka bir ocağın üstüne içinde kıymamızın olduğu sahanı koyup kıymayı kavurmaya başlıyoruz. Kıymamız kavrulurken içine 1 çorba kaşığı salça koyuyoruz. Daha sonra sırasıyla fesleğenimizi etsu tabletimizi ve çeşnimizi koyuyoruz (çesniyi fazla koymuyoruz). Sonrada makarnımıza sosunu koyup karıştırıyoruz

Kıymalı Börek

MALZEMELER
4 adet yufka
Yarım kilo kıyma
2 adet soğan
2 adet çarliston biber
1 bardak sıvı yağ
2 adet domates
1 yumurtanın sarısı

HAZIRLANIŞI
Ufak ufak doğranan iki adet soğan ve çarliston biberler çok az bir margarinle hafifçe çevrilir. Üzerine kıyma ilave edilir. Kıymanın rengi hafifçe değişene kadar 5 dakika kadar çevirme işlemine devam edilir. Kabuğu soyulmuş küp küp doğranmış domatesler içe ilave edilir. Arzuya göre çok az tuz ve karabiber ilave edilir. Yağlanmış tepsiye 1 yufka bütün olarak yayılır. İkinci yufka ufak parçalar halinde didiklenir. Üzerine 2 kaşık yağ gezdirilir. Malzemenin bir kısmı serpiştirilerek didiklenen yufkanın üzerine dökülür. Aynı işlem üçüncü yufka ile de tekrarlanır ve malzemenin tamamı bu şekilde tüketilir. Tepsinin en altına bütün olarak yaydığımız yufkanın dışarı taşan kenarları böreğin üzerine kapatılır ve bir yumurtanın sarısı çırpılarak böreğin üzerine sürülür. 170 dereceye ayarlanmış fırında 45 dakika kadar pişirilir.

Not: Pişen böreğin fırından hemen çıkarılıp ve dışarıda ılınmaya bırakılması tavsiye olunur.

Kırmızı Havyarlı Penne Makarna

MALZEMELER
1 paket Penne makarna
2 diş sarımsak
100 gram kırmızı tuna havyan
3-5 dal maydanoz
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
istediğiniz baharatlardan birer tutam

HAZIRLANIŞI
Penne makarnayı dişe biraz sert gelecek şekilde haşlayın. Ateşten indirip hemen süzün.
Diğer taraftan bir kaba zeytinyağını koyun. Üzerine çok ince doğranmış iki diş sarımsağı atın, tuzunu ekleyin ve 1 dakika kadar çok kısık ateşte pişirin. Sarımsakların beyazlığını kaybetmemesine dikkat edin. Sonra penne makarnayı tencereye boşaltın. Üzerine havyarı dökün ve iyice karıştırın. Çok kısık ateşte 1-2 dakika kadar beklettikten sonra indirin.
Servis tabağına alın. Üzerini maydanoz ve istediğiniz baharatlarla süsleyerek, servis yapın.
Not : Çeşitli markaların penne cinsi makarnalarım marketlerde bulabilirsiniz.

Kırgız samsısı

MALZEMELER
1 yumurta
un
su
tuz
1 cay bardağı sıvıyağ
250 gr küçük doğranmış koyun eti
4 adet orta boy küçük doğranmış soğan
tuz
karabiber

HAZIRLANIŞI
1 yumurta, tuz, un ve suyla mantı hamuru kıvamında bir hamur yoğurun.
Hamur biraz dinlendikten sonra istenilen büyüklükte bezelere ayrılıp açın. Açılan yufkanın içine sıvıyağ sürüp rulo yapın.Yapılan rulo küçük parçalar halinde kesin. Küçük parçalar tek tek açılıp içine yapılan harçtan koyup muska şekli verin. Yağlı tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış fırında samsılar kızarana kadar pişirin.
Harcı : Küçük küçük doğranmış koyun etlerini ve soğanları tuz ve karabiber ile karıştırın. Pişirmeden çiğ olarak koyun. Bu bir kırgız yemeğidir ve kırgızlar sıvı yağ yerine kuyruk yağı kullanırlar.

Kürdan Böreği

MALZEMELER
2 Adet Yufka
3 Adet Sosis
Kürdan
Gazoz Kapağı
Kızartmak İçin: 1 Su Bardağı Sıvı Yağ

HAZIRLANIŞI
Yufkayı ikiye katlayalım.Diğer yufkayı da ikiye katladıktan sonra diğer katlanmış yufkanın üzerine yerleştirelim.Yarım daire şeklini alan yufkalardan gazoz kapağı ile keserek,yuvarlaklar çıkaralım.
Kürdana ilk önce sosis dilimini geçirelim.Arkasından 4 adet yuvarlak kesilmiş yufka parçasını geçirelim.Bu şekilde kürdan dolana dek tekrarlayalım.
Tavaya sıvı yağı alıp,kızdıralım.Kürdanları yağa atıp,kızartalım.Fazla yağı süzmek için kağıt mutfak havlusunun üzerinde bir süre bekletelim.Sıcak olarak servis yapın.

Kuru Manti

MALZEMELER
1/2 kg un
1 yumurta
2 yemek kaşığı yağ
1 mama kaşığı tuz

İçi için:

250 gr tavuk veya dana kıyması
bir miktar kıyılmış maydanoz
kırmızı biber, karabiber

Sosu için:

2 su bardağı tavuk suyu
1 kaşık salça
1 kaşık sıvı yağ

Üzerine:

sarmısaklı yoğurt

HAZIRLANIŞI
Yağ, un, su ,tuz ve yumurta kulak memesi kıvamından biraz daha katı olacak şekilde yoğurulur. Bu hamur yumağı 3 parçaya ayrılır. Her parça üzerine un dökülerek merdaneyle açılır. 2-3 mm kalınlık yeterlidir. Çay bardağıyla bastırılarak yuvarlaklar çıkartılır.Ortalarına bir miktar etli harç konulur. 6 tane çıkıntı olacak şekilde bükülür. (Bu kısım biraz maharet işidir) yağlanmış tepsiye kıvrılmış uçlar alta gelecek şekilde dizilir. Üzerine fırçayla sıvı yağ sürülür.150 derecelik fırında 25-30 dakika kızartılır. Küçük bir tencerenin dibinde 1 kaşık salçayla sıvı yağ karıştırılır. Üzerine 2 bardak tavuk suyu eklenir. Fırında kızaran mantılar yayvan bir tencereye alınır. Sıcak durumdaki sos üzerine dökülür. Kısık ateşte sosu tamamen çekene kadar pişirilir. Arada bir karıştırılır. Servis tabağına alınıp üzerine sarmısaklı yoğurt dökülür. Pul biber ve maydanozla süslenerek servis yapılır. Arzuya göre üzerine eritilmiş tereyağı da dökülebilir.

Not : Gerçekten yapılışı çok zor bir yemektir ancak yemek hazırlanıp önünüze geldiğinde ilk lokmadan sonra tüm yorgunluğunuzu unutursunuz.

Kete

MALZEMELER
1 Su Bardağı Sıvıyağ
2 Çay Bardağı Su
1 Çorba Kaşığı Sirke
Alabildiğince Un
1 Çorba Kaşığı Tereyağı
2 Çorba Kaşığı Yoğurt
Kavurmak İçin 3 Çorba Kaşığı Un
Üzerine 1 Adet Yumurtanın Sarısı
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
Susam

HAZIRLANIŞI
Geniş bir kaba sıvı yağı su ve yoğurdu alıp karıştıralım. Sirkeyi ilave edelim. Aldığı kadar unu ve tuzu ekleyerek yoğuralım. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Hamuru 20 dk dinlendirelim.
Bu arada küçük bir tavada bir çorba kaşığı yağı eritelim. 3 çorba kaşığı unu ilave edelim. Un kumlu bir görünüm alıp pembeleşene dek kavuralım. Hamurdan yumurta iriliğinde bezeler alıp yuvarlayalım. Unlanmış bir zeminde mantı hamuru kalınlığında açalım.
Yufkaların üzerine erimiş tereyağı gezdirelim. Yufkanın karşılıklı kenarlarını üstüste gelecek şekilde bohça gibi kapatalım. Kare şeklini alan yufkanın ortasına bir çorba kaşığı kavrulmuş un koyalım. Karşılıklı köşeleri zarf kapatır gibi kapatalım veya üçgen kapatıp kenarları birleştirelim.
Ters çevirip yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerine yumurtanın sarısını sürelim. Susam serpelim. Önceden ısıtılmış orta ısılı fırında pişirelim.

Karidesli Makarna

MALZEMELER
1 Paket Burgu Makarna
500 gr Ayıklanmış Karides
1 Su Bardağı Domates Ezmesi
1 Taze Soğan
1 Dilim Limon
2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
2 Çorba Kaşığı Kaşar Rendesi
1 Çorba Kaşığı Galeta Unu
2-3 Dal Kıyılmış Maydanoz
Tuz, Birkaç Karabiber Tanesi

HAZIRLANIŞI
Karabiber taneleri, 1 tutam tuz ve limonu 1 su bardağı suda 1 0 dakika kaynatıp süzün. 1 bardak su ekleyip tekrar kaynatın. Karidesleri ilave edip 2 dakika haşlayın ve kevgirle haşlama suyundan alın.
Taze soğanı kıyıp 2 kaşık yağ kaşık haşlama suyunda pişirin. Domates ve 1 tutam maydanoz ilave edip 5 dakika daha pişirin. Haşlama suyunu ekleyip 10 dakika sonra ateşten alın. Karidesleri ilave edin.
Makarnayı diri kıvamda haşlayın. Süzüp peynir ve karidesli karışımı ilave edin. Yağlanmış fırın kalıbına döküp galeta unu serpin ve fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Karisik pizza

MALZEMELER
1 Adet dondurulmuş hazır pizza hamuru
2 tatlı kaşığı sulandırılmış domates salçası yada ketçap
1 Adet sosis
5-6 dilim sucuk (ince kıyılmış)
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı kekik
2-3 Adet ince kıyılmış mantar
1 çorba kaşığı kıyılmış taze soğan (isteğe bağlı)

HAZIRLANIŞI
Çözülmüş hazır pizzanın üzerine kekik ile karıştırdığınız domates salçasını sürün.
Doğranmış bütün malzemeleri hamurun üzerine yerleştirin. Peynir ve kıyılmış soğanları serpin.
Önceden ısıttığınız fırında peynirler eriyene kadar pişirin.

Kadayıf Böreği

MALZEMELER
1/2 kg süt
5-6 adet sosis
4 adet yumurta
1 çay bardağı su
300 gr çiğ kadayıf
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
kekik, karabiber

HAZIRLANIŞI
Payreks bir kabı yağlayıp, kadayıfın yarısını serin. Yağı kızdırıp içine salça, su ve sosisleri koyup pişirin. Kekik ve karabiberi katın. Hazırladığınız harcı kadayıfın üstüne koyun, ayırdığınız diğer kadayıfı bunların üzerine serpin. Üzerine yumurta ile çırptığınız sütü döküp, buzdolabında 3-4 saat kadar saat bekletin. Üstüne kaşar peyniri rendesi serpin, aralarına küçük küçük tereyağ parçaları koyup, kısık ateşli fırında kırkbeş dakika, üstü pembeleşinceye dek pişirin.

Kabaklı Pide

MALZEMELER
yarım kilo ekmek hamuru
1 adet soğan
2 adet kabak
50 gr gravyer peyniri
1 demet maydanoz
zeytinyağ
1 adet etsuyu tableti
sarımsak
tuz, karabiber

4 Kişilik

HAZIRLANIŞI
Kabakları yıkayıp uçlarını kesip halka şekilde yaklaşık 1 cm kalınlığında doğrayın. Soğanları soyun ve ince dilimleyin. Soyulmuş bir diş sarımsağı ayıklanıp yıkanmış maydanozla birlikte kıyın. Ikisini beraberce bir çorbakaşığı zeytinyağında, kısık ateşte, soğanla
çevirin. Sonra kabakları ilave edin. Tahta kaşıkla karıştırarak birkaç dakika kızartın.Ufaladığınız etsuyu tabletini, tuzu ve 2 çorbakaşığı suyu ekleyin. Suyunu çekene kadar pişirmeye davam edin.
Bu arada hamuru düz bir zemine yaydıktan sonra zeytinyağıyla yağlanmış yuvarlak bir tepsiye döşeyin. Hamuru biraz esneterek tüm tepsiyi kaplamasını sağlayın . Üstüne zeytinyağı gezdirdikten sonra hazırlanmış kabakları yerleştirin. Biraz tuz ve karabiber serpin.
Pideyi önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında 20 dakika bekletin. Çıkardıktan sonra üstüne rendelenmiş gravyer peyniri serpip yeniden birkaç dakika, peynir hafifçe kızarana kadar fırında bekletin. Sıcak sıcak veya soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.