8 Kasım 2008 Cumartesi

istavrit Pilaki Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (4-6 Kişilik)
• 1 kg. İstavrit
• 1/2 Adet Limon
• 1/2 Demet Maydanoz
• 3 Adet Domates
• Tuz
• 6 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
Yapılışı:

• Balıkları başları kalacak şekilde ayıklayın. Yıkayıp tuzlayın.
• Domatesi yıkayın. Kabuğunu soyup küb şeklinde doğrayın.
• Maydanozu ayıklayıp kıyın. Sıvı yağda kavurun.Domatesi ekleyip yumuşayana kadar pişirin. Balıkları domatesin üzerine dizin, yarım limonun suyu ve bir çay bardağı su ilave edip tuz koyun. 10-15 dakika pişirip servis yapın.

Füme Balık Çorbası Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (4 Kişilik) 1 Porsiyon 315 Kalori
• 1 Orta Büyüklükte Alabalık Fileto
• 2 Taze Soğan
• 4 Su Bardağı Su
• 2 Ortaboy Patates
• 1 Çorba Kaşığı Sirke
• 1 Çay Bardağı Pirinç
• 3-4 Dal Maydanoz, Tuz
Yapılışı:

• Soğanları ince ince kıyın. Patatesleri küp doğrayın.Soğanlarla birlikte 4 su bardağı suda diri kıvamda haşlayın. Kıyılmış maydanoz ve tuz ilave edin. Kaynamaya başlayınca yıkanmış pirinci ekleyin. 10-15 dakika pişirin.
• Alabalığı 1 çay bardağı su ile 5 dakika pişirin. Ateşten alıp derisini soyun ve ince şeritler halinde doğrayın. Çorbaya ilave edin. Sirke ve gerekirse 1-2 kepçe sıcak su ekieyin. Pirinç yumuşayana dek pişirin. Maydanozla süsleyip servis yapın.

Fener Balığı Çorbası Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (4 KİŞİLİK)
• 1 kg. fener balığı (fileto)
• 2 adet havuç
• 2 adet patates
• 1 adet yapraklı kereviz
• 1/2 çay bardağı zeytinyağı
• 3 su bardağı su
• Tuz,Karabiber
• Terbiyesi için:
• 1 yumurta sarısı
• 1 adet limon
• 1 çorba kaşığı su
• 1 çorba kaşığı un
Yapılışı:

• Fileto şeklinde hazırlanmış fener balığını geniş bir tencereye koyun.İri küp şeklinde doğranmış havuç, su, tuz, karabiber ve zeytinyağını ilave edin. Orta ateşte 15 dakika pişirin.
• İri küp şeklinde doğranmış patates ve kereviz ile kerevizin ince doğranmış yapraklarını ekleyip, 10 dakika daha pişirin. Terbiyesi için yumurta sarısını limon suyu ile çırpın. Un ve suyu ilave edip karıştırın.
• Ateşten indirmeden 2 - 3 dakika önce, hazırladığınız terbiyeyi yavaş yavaş karıştırarak çorbaya ilave edin. 2 taşım daha kaynattıktan sonra sıcak olarak servis yapın.

Fener Balığı Buğulama Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (6 Kişilik)
• 1 kg. fener balığı (fileto çıkarılmış)
• 2 adet orta boy domates
• 3-4 adet sivri biber
• 1 limonun suyu
• 2 adet orta boy soğan
• 1/2 demet maydanoz
• 1 çay bardağı zeytinyağı
• 1 dişsarmısak
• Tuz,Karabiber
• 3-4 adet defne yaprağı
Yapılışı:

• Balıkları yıkadıktan sonra yayvan bir tencereye dizin. Domateslerin kabuklarını soyup, halka halka doğrayın. Dilimlenmiş domatesleri balıkların üzerine yerleştirin.
• ince doğranmış biber ile halka şeklinde doğranmış soğanı balıkların üzerine serpiştirin.Bir kabın içinde zeytinyağı limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırıp, balığın üzerine dökün.
• Birkaç defne yaprağı da ilave ederek tencerenin kapağını kapatın.Orta hararetli ateşte 20-25 dakika kadar pişirdikten sonra düzgün bir biçimde servis tabağına alın.
• Fener buğulamanı üzerine kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.

Balık Çorbası Tarifi2

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (8 KİŞİLİK)
• 2 kg beyaz etli balık
• 1 adet soğan
• 1 adet havuç
• 2 adet defne yaprağı
• 1 demet maydanoz
• 2.5 litre su
• 4 çorba kaşığı zeytinyağı
• 2 adet taze soğan
• 2 adet pırasa
• 6 diş sarımsak
• 1 çay kaşığı kekik
• 1 çay kaşığı safran
• 1 çorba kaşığı salça
• 2 adet portakalın kabuğu
• 1 çorba kaşığı rakı
• 2 adet domates
• 6 dilim ekmek
• 1 çorba kaşığı mayonez
• Tuz, karabiber
Yapılışı:

• Balıkları temizledikten sonra bol suyla yıkayın. Geniş bir tencereye aktarın. Havuçları rendeleyin. İnce kıyılmış maydanoz, rendelenmiş soğan ve defne yapraklarıyla birlikte tencereye aktarın. İki buçuk litre su ve yeterince tuz ilave edin. Yaklaşık 30 dakika kısık ateşte haşlayın.
• 4 çorba kaşığı zeytinyağını bir tavaya aktarın. Halka halinde doğranmış taze soğanları ve pırasaları, ince kıyılmış 4 diş sarımsağı, kekiği, safranı, 1 çorba kaşığı salçayı ve ince şeritler halinde kesilmiş 2 adet portakalın kabuğunu ekleyin. 15 dakika kısık ateşte kavurun,
• 1 çorba kaşığı rakı ve yeterince tuz ekleyin. Karışımı kaynamakta olan balığın içine ekleyin. Yaklaşık 15 dakika kaynadıktan sonra küçük parçalar halinde doğranmış domatesleri ekleyin. Bir taşım kaynattıktan sonra tencereyi ateşin üzerinden alın.
• Bir diş sarımsağı ezerek, mayonezle karıştırın. Kızarmış ekmeklerin üzerine sürün. Ekmekleri kaselere doldurduğunuz çorbanın üzerine koyarak, servis yapın.

Balık Çorbası Tarifi 3

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (8 Kişilik) Süre: 1 Saat 20 dak.
• 2 kg beyaz etli balık
• 1 kuru soğan
• 1 havuç
• 2 defne yaprağı
• 1 demet maydanoz
• 2.5 litre su
• 4 yemek kaşığı zeytinyağı
• 2 taze soğan
• 2 pırasa
• 5 diş sarmısak
• 2 domates
• 1 yemek kaşığı salça
• 1 çay kaşığı safran
• 1 çay kaşığı kekik
• 6 dilim ekmek
• 1 yemek kaşığı mayonez
• 1 yemek kaşığı rakı
• 2 portakal kabuğu
• Tuz, karabiber
Yapılışı:

• Balıkları temizleyerek, kıyılmış havuç, maydanoz ve defne yaprağı ile tuzlu suda 30 dakika haşlayın.Halka halka doğranmış soğan, pırasa, kıyılmış 4 diş sarmısak, kekik, safran, salça, ince şeritler halinde kesilmiş portakal kabuğunu yağda 15 dakika kavurun. Rakı ve tuzunu ekleyin.
• Karışımı kaynamakta olan balığın içine ilave edin. Yaklaşık 15 dakika kaynattıktan sonra doğranmış domates ilave ederek bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Bir diş sarmısağı ezerek, mayonezle karıştırın. Kızarmış ekmeklerin üzerine sürün ve çorbanın üzerine koyarak servis yapın.

Alabalık Buğulama Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (4 Kişilik)
• 4 adet Alabalık (fileto edilmiş)
• 4 adet defne yaprağı
• 3 adet domates
• 3 adet çarliston biber
• 1.5 adet limonun suyu
• 70 gr. tereyağ(margarin veya likit yağ da olabilir)
• 250 gr. mantar
• 1 çorba kaşığı kapari turşusu
• Tuz ve karabiber
Yapılışı:

• Domatesler halka halinde kesilip yağlanmış tavaya dizilir.Alabalık filetoları domateslerin üzerine yerleştirilir.Bakiye domatesler ise dörde bölünüp balıkların aralarına yerleştirilir.
• Çarliston biberler çekirdekleri çıkarıldıktan sonra uzun şeritler (veya halkalar) halinde kesilerek balıkların üstüne yerleştirilir. İkiye bölünmüş mantarlar, bir çorba kaşığı kapari turşusu ve defne yaprakları ilave edilir.
• Limon suyu ve balıkların üst seviyesine kadar su konur, kararınca tuz ve karabiber ilave edilir ve kapağı kapatılıp hafif ateşte 30 dakika pişirilir.
• Not: İsteyenler 2 ila 3 diş doğranmış sarımsak ta ilave edebilirler.

Balık Tava Genel Bilgiler

Malzemeler.
Balık Tava Genel Bilgiler
• Tavaya uygun balık
• Zeytinyağı
• Yeterince beyaz un
• Tuz
Yapılışı:

• Tavaya uygun balık
• Zeytinyağı
• Yeterince beyaz un
• Tuz
Balıkçıda temizletip aldığınız balıkların, eğer varsa, sırlarını ve pullarını temizleyin ve bol suda yıkayın. İçinde pıhtılaşmış kan bırakmamaya gayret gösterin. Bir tavada zeytinyağını kızdırın, barbunları una bulayıp tavaya atın. Küçük balıkların bir yanını 10, diğer yanı da 10 dakika kızartıp alın. Büyük olanlar ise birkaç sefer çevrilmelidir.
Balığı una bularken, kızartırken ve kızarttıktan sonra şu hususlara önemle dikkat etmek gerekir:
• Kullanacağınız beyaz unu muhakkak eleyin. Çünkü unun kullanılma maksadı balığın o hassas ve lezzetli etini kızgın yağda kavrulmaktan korumak içindir. Unun fazlası, özellikle un topakları bu lezzeti bozar. Bu nedenle unu elemeniz tercih edilir.
• Balığı una buladıktan sonra fazlasını fazlasını silkeleyiniz.
• Balığı kızartmak için zeytinyağını tercih edin. Bazı kişiler ağır olduğunu söyleseler bile diğer yağlar zeytinyağı kadar lezzet vermez.
• Zeytinyağının muhakkak kararınca kızgın olmasına dikkat edin. Ancak yağ aşırı kızgın veya yanmış olmamalıdır. Aşırı kızgın yağ balığı kavurur. Yanık yağ ise tadını bozar. Yeterince kızgın olmayan yağ ise balığa o çıtır çıtır olma özelliğini veremez, balık çok yağ emer ve çok yumuşak olur.
• Balığı kızgın yağa azar azar koymalısınız. Az miktarda konmazsa yağı soğutur ve balığın fazla yağ çekmesine neden olur.
• Balığı aldığınız servis tabağına kağıt havlu sermeniz, fazla yağı almanız açısından tavsiye olunur.
• Balıkları tabakta soğutmadan, azar azar yemelisiniz. Aksi taktirde kafası ve kılçığı sertleşir, gevrekliğini kaybeder.
• Balığın yanında gidecek en güzel şey yeşil sivri biber, hormonsuz tarla domatesi, kuru soğan ve küçük körpe hıyarlardan yapılmış bir çoban salatadır. Salatanın üzerine muhakkak Ayvalık’ın dünya güzeli sızma zeytinyağını ilave edin ve kararınca limon sıkın.
• Salataya koyacağınız kuru soğanı halkalar halinde kesip acı suyunu almak için tuz ile iyice yoğurun.
• Balığa lütfen limon sıkmayın. Limon sıkma ile kurşun sıkmanın bir farkı yoktur.
• Bir bardak soğutulmuş beyaz şarap, bir kadeh rakı ve bir bardak soğuk bira çok iyi gider.
Uygun Balıklar:
Hemen hemen bütün balıklar tavaya uygundur. Ancak en uygunları barbunya, tekir, istavrit, kıraça, hamsi, sardalya, çinekop ve gümüş balığı(aterina) gibi balıklardır.

Limonlu Izgara Uskumru Tar

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER(4 Kişilik)Süre:20 dak 1 Porsiyon 185 Kalori

* 4 orta boy temizlenmiş, uskumru
* Tuz ve karabiber
* 1 1/2 limonun suyu
* 1 çay kaşığı kimyon
Yapılışı:
Limonlu Izgara Uskumru



1 - Balıkları durulayıp kurulayın.Keskin bir bıçakla balıkların her iki yanlarım da çaprazlamasına çizin.
2 - Izgarayı ısıtın. Balıkların içini dışım tuz ve biberle tatlandırın.İçlerini biraz limon suyuyla ıslatın.Üstlerine kimyon ve birkaç yemek kaşığı limon suyu serpiştirin.
3 - Balıkları,bir kez alt üst ederek 10 dak. ızgarada pişirin.Bu arada zaman zaman üstlerine limon suyu serpiştirin.Dilerseniz pişme sırasında bir miktar daha kimyon kullanabilirsiniz. Balıkları bekletmeden sıcak olarak servis yapın.
HAZIRLAMA:
Balıkçıdan balıkları temizlemesini ve kafalarım ayırmasını isteyin.
ALTERNATİF:
Uskumru yerine benzer herhangi başka bir balık kullanabilirsiniz.
EKONOMİ:
Balıkçıdan varsa balığın yumurtalarım ayırmasını söyleyin.2 kişi için lezzetli bir kahvaltı veya öğle yemeği olabilir.Yumurtaları durulayıp kurulayın.Tuz ve biberlenmiş una batırıp 1-2 dak. tereyağında kızartıp yağlanmış tost ekmeği üstünde servis yapın.
SERViS ÖNERİSİ:
Limon dilemleri ve maydanozla süsleyin, tereyağlanmış kepek ekmeği ve yeşil salata ile servis yapın.

Fırında Soğanlı Balık Tarifi

Malzemeler.
* 1 Kg CUPRA BALIK
* 5 büyük soğan
* yarim demet maydonos
* 1 çorba kaşığı salça tuz pul biber
Yapılışı:


balıkların kafaları kopmadan iyice temizleyin bol suda yikayın temizlediğiniz balıkların karnının icine kimyon ve tuzu surun soğanları ince ince halka şeklinde doğrayın balıkların karnının içine yerleştirin bolca maydonazların yapraklarınıda balığın içine soğanla beraber yerleitirin salçayida suyla sos yapin balıkları yatay şekilde tepsiye diz sosu dokun pul biber serpiştirin fiırında pişirin affiyet olsun

Palamut Pilaki Tarifi

Malzemeler.
PALAMUT PİLAKİ(4 kişilik)

* 1 iri palamut balığı
* 2 orta boy soğan
* 2 orta boy havuç
* 2 iri domates
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1 demet maydanoz

Yapılışı:
PALAMUT PİLAKİ

1 - Palamutu temizleyin.Kılçık kemiği arasındaki kahverengi kısımları bıçak ucuyla kazıyın.Bol suyla yıkayın,dilimleyin.Çelik tencereye dizin. 2 - Kabukları soyulmuş limonu,soğanı ve domatesi halka halka kesin.Bunları balıkların üzerine yerleştirin.Tuzunu ve zeytinyağını ilave edin. Kapağı kapatın,en kısık ateşte 20 dakika pişirin. Ocaktan almadan 5-10 dakika dinlendirin

Sardalye Tava Tarifi

Malzemeler.
SARDALYE TAVA(4 kişilik)

* 1 kilo sardalye
* 3 su bardağı çiçek yağı
* 2 yumurta
* 8 çorba kaşığı un
* Yanına limon,tuz

Yapılışı:
SARDALYE TAVA

1 - Sardalye balığını bıçak kullanmadan temizleyin.Pulları,baş parmağınızın yardımıyla balığın sırtından aşağı doğru ovalayıp kolayca alabilirsiniz.Yine başparmağınız ve işaret parmağınız ile solungaçlarını tutarak çıkarın ve içini boşaltın.Bol suyla iyice yıkadıktan sonra süzülmeye bırakın.
2 - Bir kabın içine yumurtaları kırın.İçine orta kıvamda bulamaç oluncaya kadar un,su ve biraz tuz ilave edin.Çelik tavanızın içine çiçek yağını koyun ve yanmayacak şekilde kızdırın.Balıkların kuyruklarından tutarak yumurtalı una bulaym ve yağın içine bırakın.Her iki yüzünü kızartın.

Mercan Barbunya Buğulama Tarifi

Malzemeler.
MERCAN BARBUNYA BUĞULAMA(4 kişilik)

* 7-8 adet mercan veya barbunya
* 1/2 çay bardağı zeytinyağı
* 1/2 çay bardağı limon suyu
* Maydanoz,tuz
Yapılışı:
MERCAN BARBUNYA BUĞULAMA

1 - Temizlenmiş yıkanmış ve tuzlanmış balıklar soğuk tavaya dizilir.
2 - Üzerine kıyılmış maydanoz serpilir. Zeytinyağı ile çırpılmış limon suyu ilave edilerek kapak kapatılır.
3 - Tava harlı alev üzerine yerleştirilir.Alev ayarı yapıldıktan 10 dakika sonra ocak söndürülür.

Palamut Pilaki Tarifi 2

Malzemeler.
PALAMUT PİLAKİ(4 kişilik)

* 1 iri palamut
* 2 adet orta boy patates
* 2 adet havuç
* 2 adet iri soğan
* 2 adet iri domates, limon
* 4-5 diş sarmısak
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* Defne yaprağı,maydanoz
Yapılışı:
PALAMUT PİLAKİ


PALAMUT PİLAKİ

1 - Palamut temizlenir,yıkanır,halka halka doğranarak tuzlanır ve tencereye dizilir.Yarım halka seklinde doğranmış soğan,ince kesilmiş havuç,kıyılmış sarmısak ve maydanoz ile karıştırılır.
2 - Balıkların üzerine yerleştirilir.Bunların üzerine de halka halka kesilmiş limon ve domatesler dizilir.Tuz ve zeytinyağ ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak harlı alev üzerine yerleştirilir.Alev ayarı yapıldıktan 40 dakika sonra tencere ateşten indirilir.

Kefal Kızartma Tarifi

Malzemeler.
KEFAL KIZARTMA(4 kişilik)

*1 adet iri kefal
* 1 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1/2 çay bardağı limon suyu
* 1/2 çay bardağı zeytinyağı
* 1 çay kaşığı hardal tozu
Yapılışı:
KEFAL KIZARTMA




KEFAL KIZARTMA

1 - Kızdırılmış tavanın tabanı zeytinyağı ile hafifçe yağlanır.Temizlenip tuzlanmış kefal başı ve kuyruğu kesilerek unlanır,bütün olarak tavanın içine yerleştirilir ve üzerinden bastırılır. 2-3 dakika harlı alev üzerinde kızartıldıktan sonra diğer yüzü çevrilir.1-3 dakika da bu yüzü kızartılır ve tavanın kapağı kapatılır.Alev ayarı yapılır.
2 - 10 dakika sonra ocak söndürülür. Zeytinyağı,limon ile birlikte çarpılır,içine hardal tozu ilave edilerek hazırlanan sos balık üzerine dökülerek servis yapılır.

Mayonezli Balık Tarifi

Malzemeler.
MALZEMELER :

* 1 kg Levrek(Kefal,palamut,yayın)
* 1 Soğan
* 2-3 Defne yaprağı
* 1 Çay kaşığı tane karabiber
* Tuz

RUS SALATASI İÇİN :

* 2 yumurta sarısı
* 1,5 su bardağı zeytinyağ
* 1-2 Limon
* 1 Çay kaşığı toz hardal
* 2 patates (Haşlanmış)
* 1 Havuç (Haşlanmış)
* 1/2 su bardağı iç bezelye(Konserve)
* 10-12 küçük salatalık turşusu(kornişon)

Yapılışı:
MAYONEZLİ BALIK:

YAPILIŞI :

1— Balık temizlenip üç parçaya ayrılıp,yıkanır. Kaynar suya konur.Dörde bölünmüş soğan,defne yaprağı,tuz,tane Karabiber ilâve edilip haşlanır. Suyunda soğutulur.
2— Balık küçük parçalara ayrılıp servis tabağına alınır tuz ve karabiber serpilir.
3— RUS salatası hazırlanır.(4-5 kaşsk mayonez üzerini süslemek için ayrılır.)
4— Balık eti,rus salatası ile karıştırılır.Üzeri ayrılan mayonez ve turşu ile süslenir.
NOT :

Balığın haşlama suyunu «balık çorbası» yapınız.

Balık Pilaki Tarifi

Malzemeler.
MALZEMELER :

* 1 Kg balık
* Yarım su bardağı zeytinyağ
* 3 patates
* 2 Havuç
* 2 soğan
* 1 Kereviz
* 1 demet maydanoz
* 4-5 diş sarımsak
* 1 Kaşık salça
* 2 Defne yaprağı
* Tuz ve karabiber
* 2 Limon

Yapılışı:
BALIK PİLÂKİ:
YAPILIŞI :

1— Balık temizlenip yıkanır.Dilimlenip yağlanmış tepsiye dizilir.Tuz ve karabiber serpilir.
2— Soğan yarım halka şeklinde,patates,havuç, kereviz,sarımsak ve maydanoz küçük küçük doğranır. Defne yaprağı konur.
3— Hepsi zeytinyağda kavrulur.Salça ile tuz ve karabiber ilâve edilir.
4— Balığın üzerine yayılıp 1-2 bardak su ile yavaş yavaş pişirilir.Arzu edilirse üzeri fırında kızartılr.
5— Limon dilimleri ile süslenir.

Kısa Bilgi :

1— Taze balığın gözlen parlak ve nemli,eti sıkı, solungaçları pembe olur.
2— Besin değ,eri yönünden ucuz ve pahalı balık arasında fark yoktur.

Akşam Sefası Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (6 Kişilik) Süre: 55 dak.
400 gr Patates
500 gr Erişte
5 Arpacık Soğanı
1.5 Kahve Fincanı Margarin
300 ml Kırmızı Şarap
2 ÇorbaKaşığı Sirke, tuz
2 Et Suyu Tableti, karabiber
1/2 Demet Maydanoz
400 gr Lahana
3 Yumurta
6 Somon Fileto
1 Limon
150 gr Süt Kreması
2 Çorba Kaşığı Margarin
(Resmin Üzerine Basarak Büyütünüz)
Yapılışı:

Patatesleri kabuklarını soymadan haşlayın. Suyunu süzüp kabuklarını soyun. iri iri rendeleyin. Soğanları soyup uzunlamasına doğrayın. 1 çorba kaşığı margarin eritip soğan, şarap ve sirkeyi ekleyin. Tenceredeki karışım yarıya inene kadar pişirin. Et suyu tableti ve yarım su bardağı su ekleyin. Tuz ve karabiber ekleyin. Maydanozu yıkayıp yapraklarını ayıklayın. Lahanayı yıkayıp ayıklayın. Yaprak kısımlarında bulunan sert damarları kestikten sonra küçük küpler halinde dağrayın. 2 dakika haşlayın. Fırını 250 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın. Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın. Lahanayı kalan süt kreması ve maydanozla karıştırıp püre haline getirin. Patatesleri, yumurta sarıları ve limon kabuğunu karıştırın. Yumurta aklarını köpük halini alıncaya kadar çırpın. Balığı margarinde hafifçe kavurup fırın tepsisine alın. Sebzeleri üzerine yayıp 15 dakika fırında pişirin. Erişteyi haşlayın. Soğanlı karışımı tekrar ısıtın. Balığı soğanlı karışım ve erişte eşliğinde servis yapın.

Uskumru - Aioli Soslu Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (5 Kişilik)
1 1/2 su bardağı mayonez
2 diş sarmısak dövülmüş
2/5 su bardağı zeytinyağı
5 orta boy uskumru
1/2 çay kaşığı tuz
1 su bardağı un
2 çorba kaşığı margarin
1 limon (süsleme için)
1 demet maydanoz (süsleme için)
(Resmin Üzerine Basarak Büyütünüz)
Yapılışı:

Izgarayı yakıp, zeytinyağı ile iyice yağlayın.
Önce aioli sosu hazırlayın. Bunun için dövülmüş sarımsakla mayonezi bir telle iyi karıştırın. Daha iyi bir yöntem olarak mayonez yapmaya başlarken karıştıma kabına yumurta sarısı, hardal, sirke koyduğunuzda dövülmüş sarmısağı da ilave edin. Sonra tıpkı mayonez yapılır gibi zeytinyağını bir sicim gibi akıtarak bu malzemeye yedirin.
Balıkları temizleyip, kanı tamamen gidinceye kadar yıkadıktan sonra süzülmeye bırakın. Unu, balıkları alacak büyüklükte bir kaba eleyin. Balıkların her iki yanını hafifçe tuzlayın. Yine her iki yanını una bulayıp, silkeleyerek fazla unlarını atın.
Unlanmış balıkları ızgaranın üzerine yerleştirin. Üzerlerine kalan zeytinyağını arasıra bir fırça ile sürerek bir kere çevirip her iki yanını da renk alıncaya kadar yaklaşık 6-7 dakika pişirin.
Margarini bir kapta eritin. Izgara edilmiş uskumrular üzerine eritilmiş margarini bir fırça ile sürün. Uskumruları dilerseniz limon, maydanozla süsleyip, yanında aioli sosla, sıcak olarak servis yapın.

Yoğurtlu Mus Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (8 Kişilik) Süre: 40 dak. 1 Porsiyon: 250 Kalori
• 500 gr Füme Somon Balığı
• 2 Salatalık
• 1/2 Demet Dereotu
• 2 Kırmızı Soğan
• 500 gr Süzme Yoğurt
• 6 Yaprak Jelatin
• Tuz, Karabiber
Yapılışı:

• Yuvarlak bir kek kalıbını yağayıp içine şeffaf folyo serin.
• Füme somonu küçük küpler halinde doğrayın. 1 salatalığı soyup küp küp doğrayın.
• Dereotunu yıkayıp ayıkladıktan sonra ince ince kıyın. Soğanları soyup minik küpler halinde doğrayın. Somon küplerinin yarısını şeffaf folyonun üzerine yayın. Bir kapta kalan somonu, salatalık, dereotu, soğan ve süzme yoğurtla karıştırın.
• Jelatini bir miktar suda yumuşatıp süzün. Benmari usulü eritip yoğurtlu karışıma ilave edin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Karışımı kalıbın içine yerleştirin ve üzerini bir bıçakla düzeltin.
• Bir gece bekletin. Ertesi gün kalıbı düz bir servis tabağının üzerinde ters çevirip çıkarın. Kalan salatalığı iyice yıkayıp ince dilimler halinde doğrayın. Yoğurtlu musu salatalık ve dereotu ile süsleyip servis yapın.
• Benmari usulü nedir?
Tariflerde sıkça sözü edilen benmari, bir pişirme usulüdür.
içinde su bulunan büyük bir kabın veya tencerenin içerisine daha küçük bir kabı yerleştirin. Büyük kabı ocağın üzerine alıp küçük kapta tarifte sözü edilen malzemeyi pişirin veya eritin. Benmani daha çok tatlı tarifleninde örneğin çikolata eritmek için uygulanır.

Şaraplı Ahtapot Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (6 Kişilik)
• 1 kg. ahtapot
• 8 çorba kaşığı sıvıyağ
• 3 adet soğan
• 1 su bardağı kırmızı şarap
• 6 çorba kaşığı sirke
• 3 adet domates
• 2 çorba kaşığı salça
• 4 adet defne yaprağı
• 2 tatlı kaşığı kekik
• Tuz,Karabiber
• 2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
Yapılışı:

• Ahtapotu temizlenmiş ya da dondurulmuş olarak alın.
• Ahtapotu bir tencereye koyun. 8 çorba kaşığı su ekleyip, çok kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak yumuşayıncaya kadar,1-1,5 saat pişirin. Suyunu süzüp, şerit şeklinde doğradıktan sonra soğumaya bırakın.
• Tencereye sıvı yağı koyun. Ahtapotu ekleyin. Tencereyi sallayarak, yağın ahtapotun her tarafına bulaşmasını sağlayın. Küp şeklinde doğranmış soğanı ilave edip, hafif renk alıncaya kadar pişirin.
• Şarap, sirke, küp şeklinde doğranmış domates, salça, defne yaprağı, kekik, tuz ve karabiberi ekleyin. İyice karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın. Çok kısık ateşte 1,5 saat pişirin. Ara sıra suyunu kontrol edin, eğer çok azalmışsa biraz daha kırmızı şarap veya su ekleyin.
• Ahtapotun pişip pişmediğini anlamak için kürdan batırın. Rahatça batıyorsa pişmiş demektir. (Pişirme süresinin sonunda sos koyulaşmamışsa ahtapotu tencereden alıp, sosu kısık ateşte koyulaşıncaya kadar pişirin) Sos koyulaştığında içindeki defne yapraklarını çıkarıp, kıyılmış maydanozu ilave edin. Sıcak olarak servis yapın

Sebzeli Deniz Ürünleri Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (4-5 Kişilik)
• 3 Orta Boy Beyaz Etli Balık Filetosu
• 250 gr. Orta Boy Karides
• 400 gr. Midye
• 1 Adet Ufak Soğan
• 2 Sap Pırasa
• Yarım Limon(Dilimlenmiş)
• 2 Adet Defne Yaprağı
• Sosu İçin
• 3 Çorba Kaşığı Margarin
• 1 Adet Küçük Kereviz(Doğranmış)
• 1 Adet Büyük Havuç(Küp Doğranmış)
• 6 Tatlı Kaşığı Un
• 1.5 Su Bardağı Süt
• 125 gr. Gravyer Peyniri (Rendelenmiş)
• 1 Bardak Dolusu Bezelye
• Üzerine
• 1 Su Bardağı Ekmek Kırıntısı
• 1/2 Bardak Kavrulmuş Badem
• 2 Tatlı Kaşığı Limon Kabuğu (İnce Rendelenmiş)
• 1/2 Tatlı Kaşığı karabiber
• 3 Çorba Kaşığı Tereyağı
Yapılışı:

• Ön hazırlık olarak fırını 180 derece ısıtalım. Balık filetolarının deri ve kılçıkları varsa ayıklayalım. Balığı küçük küpler halinde keselim. Karidesleri ayıklayalım. Eğer bütün midye kullanacaksak midye kabuklarının üzerindeki tüyleri ve kumu temizleyelim. Ancak onun yerine donmuş iç midye de kullanabilirsiniz. Bir tencereye karides, midye ve balığı yerleştirelim. Üzerini örtecek biçimde soğuk su ilave edelim. Doğranmış soğanı, pırasayı defne yaprağını limonu ve beyaz şarabı ekleyelim. Kısık ateşte kaynama noktasına gelinceye kadar pişirelim. Kapağını kapatıp 3-4 dakika daha pişirelim. Deniz mahsüllerini süzerek tencereden alıp, hafif yağlanmış fırın tepsisine koyalım.
• Sosu İçin: Margarini bir tencerede eritelim. Havuç ve kerevizi ekleyip bir dakika kadar pişirdikten sonra unu ilave edelim. Kısık ateşte, un altın rengi alana kadar çevirmeye devam edelim. Sütü tencereye yavaş yavaş boşaltalım. Sürekli karıştırarak orta ateşte üç dakika pişirelim. Kaynamaya başlayınca bir dakika kadar ateşte tutup, sonra indirelim. Sosu oda ısısına gelinceye dek soğutalım. Peynir ve bezelyeleri ekleyip, sosu balıkların üzerine dökerek hafifçe karıştıralım.
• Üzerine: Ekmek kırıntıları, dövülmüş badem, limon kabuğu ve karabiberi karıştıralım. Yemeğin üzerine dökelim. Tereyağı dilimlerini de üstüne yerleştirip, 20 dakika kadar daha kaynatalım. Dereotuyla süsleyip servis yapalım

Kırmızı Şarap Soslu Domatesli Karides Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (4 Kişilik)
• 1 kg jumbo karides
• 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
• 6 diş sarımsak (Datça sarımsağı tavsiye ediliyor)
• 1 kg domates
• 1 su bardağı kırmızı şarap
• Maydanoz, birer tutam kekik, nane, kırmızıbiber
• Bira
Yapılışı:

• Karidesleri ayıklamadan bütün olarak yıkayın. Sonra biranın içine yatırıp 30 dakika bekletin. Büyük dişli Datça sarımsaklarını kalınca dilimleyin.
• Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Derince bir tavaya zeytinyağını koyun. Sarımsakları ekleyip, 1 dakikaya yakın karıştırarak pişirin. Domatesleri ilave edin. Birkaç dakika sonra birada bekletilmiş karidesleri içine yerleştirin.
• Üzerine bir su bardağı kırmızı şarabı ekleyip 30 dakika kadar pişirin. Maydanoz yapraklarıyla süsleyip, servis yapın.

Enginar Göbeğinde Deniz Mahsülleri Karnavalı Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (4 Kişilik)
• 4 İri Enginar
• 2 Limon
• 1 Soğan
• 1 Çay Kaşığı Hardal
• 200 gr Krema
• 4 Lahana Yaprağı
• 2 Defne Yaprağı
• 150 gr Somon Balığı Filetosu
• 100 gr Dil Balığı Filetosu
• 100 gr Levrek Filetosu
• 100 gr Kabuksuz Midye
• 100 gr Kalamar
• 50 gr Siyah Havyar
• 4 Çorba Kaşığı Tereyağı
• 1 Su Bardağı Kaşar Rendesi
• 1 Tutam Maydanoz
• Tuz,Karabiber
Yapılışı:

• Temizlenmiş ve kılçıkları alınmış dil ve levreği kuşbaşı doğrayın. Kalamarları dilimleyin. Midyeleri yıkayıp temizleyerek, kalamar ile birlikte limonlu suda haşlayın. Haşlanan balıkları iyice süzün.
• Soğanı çok ince kıyarak tereyağında pembeleştirin. Midye ve kalamarı ilave ederek 3 dakika kadar soteleyin. Doğranmış olan dil ve levreği ekleyin ve parçalanmamalarına özen göstererek 5 dakika kadar karıştırarak pişirin.Tuzunu ve karabiberini ekleyerek tatlandırdıktan sonra ocaktan alın.
• Enginarları limonlu suda haşlayın. tepsiye alın. Üzerine sotelenmiş balıkları dağıtın.haşlanmış lahanalarla sarın. Üzerine kaşar peyniri serperek 200 derece fırında 8- 10 dakika pişirin.
• Somon balıklarını kağıt şeklinde dilimlere bölüp servis tabaklarının orta kısımlarına dizin. Üzerine limon suyu, tereyağı ve baharat sürüp 200 derece fırında 4 dakika pişirin.
• Lahanaya sarılı enginarları tabaklara yerleştirin, üzerine havyarlı sosu dökün ve servis yapın.
• HAVYARLI SOSUN HAZIRLANIŞI
Bir tavaya bir limonun suyunu, defne yapraklarını, hardalı ve kremayı koyup sürekli karıştırarak bir taşım kaynatın. Tuzunu ve beyazbiberi ekleyerek ocaktan alın. Bir tutam kıyılmış maydanoz eşliğinde enginarların üzerine boşaltın.

Ekşili Tatlılı Karidesler Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (4 Kişilik) 1 Porsiyon 260 Kalori
• 75 gr ufak konserve mısır
• 100 gr mantar
• 1 çorba kaşığı sıvıyağ
• 450 gr dondurulmuş karides
• 175 gr labne peyniri
• Sos:
• 45 ml sek şeri
• 5 çorba kaşığı elma suyu
• 2 çorba kaşığı domates salçası
• 2 çorba kaşığı sirke
• 1 çorba kaşığı şeker
• 3 çorba kaşığı soya sosu
• 4 çorba kaşığı mısır unu
Yapılışı:

• Önce sosumuzu hazırlayıp, bir kenara koyalım. Bunun için tüm sos malzemelerini bir kapta karştırın ve bir kenarda bekletin.
• Brokoliyi ufak çiçekler halinde ayırın, soğanları ve kırmızı biberi kıyın. Mantarları küçük küçük doğrayın. Mısırları yıkayıp hazırlayın.
• Sıvı yağı yapışmaz bir tavada kızdırın, sebzeleri hepsini ekleyip, sote edin. 5 dakika kadar pişirin.
• Karidesleri ilave edip, üç dakika daha pişirin.
• Daha sonra sosu ilave edip, karides ve sebzelerle beraber bir süre daha kaynatın. Yemeğiniz pişince ocaktan indirin.

Deniz Ürünleri Yahnisi Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (4 Kişilik)
• 1 Su Bardağı Sek Beyaz Şarap
• 1/2 Kg Kalamar (temizlenip halka biçiminde kesilmiş)
• 2 Kalkan Balığı Dilimi (kemikleri çıkarılmış)
• 20 Midye İçi (midyeleri fırçalayıp temizleyiniz; kaynar suda haşlayıp, kabuklarını açarak içlerini çıkarınız)
• 250 gr Karides (kabukları ayıklanmış)
• 1 Çorba Kaşığı Limon Suyu
• 1 Tatlı Kaşığı Tuz
• 1 Çorba Kaşığı Un
• 1 Çay Kaşığı Karabiber
• 30 gr Tereyağ (2 çorba kaşığı)
• 1 Çay Kaşığı Kekik
• 2 Çorba Kaşığı Maydanoz (kıyılmış)
• 60 gr Ceviz İçi (1/2 su bardağı)
• 85 gr Acı Krema (1/3 su bardağı)
Yapılışı:

• Lezzetli bir yemek olan deniz ürünleri yahnisi, pirinç pilavı ve yeşil salatayla servis edilir.
• Geniş bir tencereye yarım su bardağı beyaz şarabı, kalamar dilimlerini, limon suyunu, tuzu ve biberi koyup orta ateşte kaynayıncaya kadar ısıtınız. Ateşi kısıp karışımı 20 - 30 dakika daha hafifçe kaynatınız; kalamarları bir delikli kepçeyle servis tabağına alıp bir kenara bırakınız.
• Kalkan balığı dilimlerini ve kalan yarım su bardağı şarabı, kalamarları pişirdiğiniz tencereye ekleyip 7 - 8 dakika, balık dilimleri yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Balıkları delikli kepçeyle ayrı bir tabağa alıp bir kenara bırakınız.
• Tencerenin içindeki suyu bir kaba süzerek kenara bırakınız.
• Geniş bir tavada tereyağı orta ateşte eritiniz. Tavayı ateşten alıp 1 çorba kaşığı unu ekleyerek, pürtüksüz bir kıvama gelene kadar iyice karıştırrnız. Kaba süzdüğÜnüz balık suyunu ve 1 çay kaşığİ kekiği karıştırarak katınız. Bu karışımı orta ateşte kaynama noktasına gelinceye kadar karıştırarak ısıtınız. Ateşi kısıp karışımı 2 dakika daha hafifçe kaynatınız.
• Midye içlerini pişirdiğiniz kalamarları, balık dilimlerini, karidesleri ve ceviz içlerini sosa ekleyip 8 - 10 dakika, karışımın bütün malzemesi iyice pişinceye kadar pişiriniz. Kremayı katıp karıştırarak sosu 1 dakika, kaynatmadan ısıtınız.

Deniz Mahsülleri ve Rezene İle Canneloni Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (6 Kişilik)
• 18 Adet Cannelloni
• 1 İstakoz
• 2 Yengeç
• 20 cl Kaynatılmış Balık Suyu
• 2 Havuç
• 2 Kereviz Dalı
• 3 Rezene
• 5 cl.Pastis
• 10 cl. Taze Krema
• 20 gr. Tereyağ
• 1 Soğan
• 1 Diş Sarımsak
• 1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
• 25 cl. Beyaz Şarap
• 1 Demet Fesleğen
• Tuz, Karabiber
Yapılışı:

• İstakozu 7 dakika, yengeci de 10 dakika sırayla balık suyunda kaynatın. Etlerini kücük parçalara ayırın. Kereviz ve havuçları kıyın. istakozun başını ve yengeç kabuklarını etsuyunda haşlayın.
• Zeytinyağında sarımsak ve soğanla birlikte kavurun. Beyaz şarabı ısıtın, fesleğen demetini ekleyin ve 10 dakika kısık ateşle kaynatın. Rezeneyi buharda 15 dakika pişirin.
• Havuç ve kerevizleri tereyağında biraz pişirin. Pastisi ısıtın.10 cl. deniz mahsulü suyuna, kremayı ekleyip karıştırın. İstakoz ve yengeç etini kıyılmış fesleğenle hafifçe karıştırın.
• Karışımı cannellonilerin içine doldurun. Rezeneyi mikserde karıştırın ve suzun. Tabaktaki cannelloni’lerin altına yayın.

Deniz Mahsülleri Güveç Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (4 Kişilik) Süre: 40 dak
50 gr kalamar
50 gr midye
50 gr karides
50 gr ahtapot
1 çay bardağı beyaz şarap
1 limonun suyu
20 gr mantar
4 yeşil biber
3 yemek kaşığı un
2 çay bardağı zeytinyağı
Tuz, beyazbiber
Yapılışı:

1 - Deniz mahsüllerini temizleyip yıkayın. Tuzla harmanlayarak 10 dakika dinlendirin. Yeniden yıkayarak tavada kıyılmış sarmısak, biber, mantar ile soteleyin.
2 - Limon suyu ve şarabı ilave ederek karıştıra karıştıra 6-8 dakika pişirin. Tuzunu ve biberini ekin. Güveçlere doldurarak fırında 8 dakika pişirin. Üzerine kıyılmıs maydanoz serperek servis yapın.

Soya Soslu Deniz Ürünleri Çorbası Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (8 Kişilik)
• 2 litre balık suyu
• 1 su bardağı soya sosu
• 100 gram kalamar
• 100 gram ahtapot
• 100 gram karides
• 100 gram iç midye
• 1 adet kırmızıbiber
• 1 adet sivribiber
• 1 adet soğan
• 1 adet krep
• 1 tatlı kaşığı nişasta
• Tuz, karabiber
• Üzerine:
• Dereotu veya rezene yaprağı
Yapılışı:

• Balık suyunu geniş bir tencereye aktarın. Kaynama sırasında oluşan köpükleri bir kaşık yardımıyla alın. Kaynadıktan sonra soya sosunu ilave edin.
• Önceden yarı yarıya haşladığınız ahtapotu ve kalamarı şerit halinde kesin. Sonra tencereye aktarın. 15 dakika sonra midye ve karidesleri ilave edin. 4 dakika daha pişirin. İnce uzun şeritler halinde kestiğiniz biberleri, soğanı ve küçük parçalar halinde kestiğiniz krepi ekleyin.
• 3 dakika sonra çok az su ile ezdiğiniz nişastayı ilave edin. Son olarak tuzunu ve karabiberini ayarlayın. Çorbayı kaselere doldurduktan sonra ince kıyılmış dereotu veya rezene yaprağı ile süsleyin.
• Not :
Balık suyu, beyaz etli bir balığın kereviz, havuç, patates gibi sebzelerle ve çeşitli baharatlarla
kaynatılmasından elde edilir

şarap soslu midye Tarifi

Malzemeler
*12 adet temizlenmiş midye
*1 kadeh beyaz şarap
*1 adet ince dogranmış taze sogan
*3 diş ince kıyılmış sarımsak
*1 yemek kaşıgı zeytin yagı
*2 yemek kaşıgı krema
*1 tatlı kaşıgı ince dogranmık maydanoz yapragı
Yapılışı:
1 - tencere veya derin bir tavaya zeytinyagı ve sarımsak konulur sarımsaklar sararınca midyeler ilave edilip bir iki karıştırılıp şarap ilave edilip tencere veya tavanın kapagı kapatılır.
2 - midyelerin kabukları açınca taze sogan taze çekilmiş karabiber ve krema ilave edilip 1 dakika kadar kaynatılıp derin bir tabaga midyeler dik olarak dizilir şaraplı krema sosuda üzerine ilave edilip çok ince dogranmış maydanoz serpip servis edilir.afiyet olsun

Füme Balık Çorbası Tarifi2

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (4 Kişilik) 1 Porsiyon 315 Kalori

* 1 Orta Büyüklükte Alabalık Fileto
* 2 Taze Soğan
* 4 Su Bardağı Su
* 2 Ortaboy Patates
* 1 Çorba Kaşığı Sirke
* 1 Çay Bardağı Pirinç
* 3-4 Dal Maydanoz, Tuz
Yapılışı:
Füme Balık Çorbası




1 - Soğanları ince ince kıyın.Patatesleri küp doğrayın.Soğanlarla birlikte 4 su bardağı suda diri kıvamda haşlayın. Kıyılmış maydanoz ve tuz ilave edin.Kaynamaya başlayınca yıkanmış pirinci ekleyin. 10-15 dakika pişirin.
2 - Alabalığı 1 çay bardağı su ile 5 dakika pişirin.Ateşten alıp derisini soyun ve ince şeritler halinde doğrayın.Çorbaya ilave edin. Sirke ve gerekirse 1-2 kepçe sıcak su ekieyin. Pirinç yumuşayana dek pişirin.Maydanozla süsleyip servis yapın.

Ekşili Tatlılı Karidesler Tarifi 2

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (4 Kişilik) 1 Porsiyon 260 Kalori

* 75 gr ufak konserve mısır
* 100 gr mantar
* 1 çorba kaşığı sıvıyağ
* 450 gr dondurulmuş karides
* 175 gr labne peyniri
Sos:
* 45 ml sek şeri
* 5 çorba kaşığı elma suyu
* 2 çorba kaşığı domates salçası
* 2 çorba kaşığı sirke
* 1 çorba kaşığı şeker
* 3 çorba kaşığı soya sosu
* 4 çorba kaşığı mısır unu
Yapılışı:
Ekşili Tatlılı Karidesler




1 - Önce sosumuzu hazırlayıp,bir kenara koyalım. Bunun için tüm sos malzemelerini bir kapta karştırın ve bir kenarda bekletin.
2 - Brokoliyi ufak çiçekler halinde ayırın, soğanları ve kırmızı biberi kıyın.Mantarları küçük küçük doğrayın.Mısırları yıkayıp hazırlayın.
Sıvı yağı yapışmaz bir tavada kızdırın,sebzeleri hepsini ekleyip,sote edin.5 dakika kadar pişirin.
3 - Karidesleri ilave edip,üç dakika daha pişirin.
Daha sonra sosu ilave edip,karides ve sebzelerle beraber bir süre daha kaynatın.Yemeğiniz pişince ocaktan indirin.

Karidesli Pisi Balığı Şiş Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (4 Kişilik)
1 adet pisi balığı filetosu
250 gr. karides
1 su bardağı sıvı yağ
6 adet taze defne yaprağı
2 adet çarliston biber
1 limonun kabuğu
(Resmin Üzerine Basarak Büyütünüz)
Yapılışı:

Pisi balığı filetosunu 2 parmak kalınlığında şerit şeklinde kesin.
Şeritlerin ortalarına karides koyup rulo şeklinde sarın.
Hazırladığınız balıklı ruloları küçük çöp şişlere limon kabuğu, defne yaprağı ve biber sıralamasıvla dizin.
Balık şişleri kızdırılmış sıvı yağda kızartın
Karidesli pisi balığını, haşlanıp tereyağında sote edildikten sonra üzerine kıyılmış maydanoz serpilmiş patatesle birlikte servis yapın

Karidesli Krep Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (4 Kişilik)
300 gr. Ayıklanmış ve Pişmiş Karides
4 Dilim Konserve Ananas
Soya Sosu
1 Yumurta
1 Su Bardağı Un
1 Su Bardağı Süt
Zeytinyağı
Tereyağı
Tuz , Karabiber
(Resmin Üzerine Basarak Büyütünüz)
Yapılışı:

Un, süt ve yumurtayı 1 çorba kaşığı soya sosu ve 1.5 çorbakaşığı erimiş tereyağı ile bir kaba koyun. Telle çırpın. Eğer bulamaç çok koyu olursa, biraz sütle inceltin. Tel süzgeçten süzüp temiz bir kaba aktarın. Ağzını kapatıp serin bir yerde 30 dakika dinlendirin.
20 gr.(1.5 çorba kaşığı) tereyağı ve 1 çorba kaşığı zeytinyağını kızdırın. Karidesleri ve konserve suyu süzülüp doğranmış ananasları ekleyip 2 dakika kadar çevirin. 2 Çorba kaşığı soya sosunu karabiberi ekleyip karıştırın ve karıştırmaya devam ederek 2 dakika kadar pişirin. Çapı 16 cm olan bir tavayı yağlayıp kızdırın.
Krep hamurunu dinlendirdiğiniz serin yerden alın, telle tekrar yarım dakika kadar karıştırın. Sonra karışımdan bir kepçe alın, ceviz büyüklüğünde tereyağı erittiğiniz tavada krep haline getirin. Onu çıkarıp ikinci bir kepçe karışımı daha krep yapın. Bu şekilde elinizdeki karışım bitene kadar devam edin. Sonra da karidesli malzemeyi kreplere paylaştırın, ikiye katlayın ve yağlanmış fırın tepsisine yerleştirerek 10 dakika kadar 190 derecelik fırında tutun. Sıcak servis yapın.

Kalkan Izgara Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (5 Kişilik)
1 adet 2 kg'lık kalkan balığı
Zeytinyağı
Tuz, limon
(Resmin Üzerine Basarak Büyütünüz)
Yapılışı:

Temizlenmiş kalkan balığını, dilimler halinde kesin. Üzerine zeytinyağı gezdirin. 10 dakika bu şekilde bekletin. Orta hararetli bir ızgarada iki yüzünü de pişirin.Yanında limon ve çeşitli garnitürle birlikte servis yapın.

Kağıtta Palamut Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (1 Kişilik)
1 İri Palamut
2 Soğan
4 Diş Sarımsak
2-3 Sivribiber
2 Domates
2 Yemek Kaşığı Krema
Yarım Demet Maydanoz
2-3 Defne Yaprağı
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz, Nane, Karabiber
(Resmin Üzerine Basarak Büyütünüz)
Yapılışı:

Balığı ayıklayıp kuyruk kısmını keserek fileto gibi açın. Yağlı kağıda yerleştirin. Üzerine halka halka kesilmiş soğan,çekirdekleri çıkarılıp dilimlenmiş domates, sarımsak ve biberi yerleştirin.
Defne yaprakları, tuz, biber ve zeytinyağını ekleyin.Kağıdı sıkıca kapatıp önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.
Not: Palamut yerine levrek veya kefal de kullanabilirsiniz.

Lüfer Izgara Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (4 Kişilik)
1 çorba kaşığı ayçiçek yağı (ızgara telini yağlamak için)
4 orta boy lüfer (temizlenip, yıkandıktan sonra kurulanmış)
4 çorba kaşığı un
1/2 çay kaşığı tuz
beyazbiber
2 limonun suyu
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
(Resmin Üzerine Basarak Büyütünüz)
Yapılışı:

Önce ızgarayı yakın. Izgara telini yaklaşık 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı ile yağlayın. Balıkların iyi pişmesi isteniyorsa her iki taraflarına da bıçakla birer çentik atın. Eğer az pişmiş isteniyorsa bu işlemi yapmayın. Unu ve tuzu birlikte eleyip, biberi karıştırın.
Limon suyunun 2 çorba kaşığını bir kenara ayırıp, kalanını balıkların üzerine serpin. Balıkları una bulayıp, fazla ununu silkeleyin.
1 ölçü limon suyuna 4 ölçü zeytinyağı olacak şekilde bir sos hazırlayın.
Balıkları sıcak ızgaraya yerleştirin. Balıklar pişerken, temiz bir fırçayla arasıra hazırlamış olduğunuz bu sostan üzerlerine sürün. Yaklaşık 5 dakika sonra balıkları alt üst ederek, diğer yanlarını da 5 dakika kadar pişirin.
Balıkları önceden ısıtılmış tabaklara alın. Kalan limon suyu-zeytinyağı karışımına kıyılmış maydanozu ilave edin. Izgara lüferleri, zeytinyağı-limon sosuyla birlikte, sıcak olarak servis yapın.