7 Haziran 2010 Pazartesi

Mercimek Köftesi Tarifi

oktay usta, yeşil elma, yemek tarifleri, resimli yemek tarifleri
Mercimek Köftesi Tarifi

Malzemeler:-2 su bardağı kırmızı mercimek
-1,5 su bardağı ince bulgur
-3 adet soğan
-3- 4 yemek kaşığı yağ
-2- 3 çay kaşığı kırmızı biber
-2- 3 çay kaşığı kimyon
-Yarım demet dereotu ve maydanoz
-6- 7 adet taze soğan
-1 yemek kaşığı salça
Yapılışı: Soğan ince doğranıp yağda hafifçe pembeleştirin. Taze soğan, dereotu temizlenip ince doğrayın.Mercimekleri ayıklanıp yıkayın 3- 4 bardak su ile haşlayın. Sıcakken bulgurun üzerine döküp karıştırın. Kapak kapatılarak bulgurun kabarmasını bekleyin.Bulgur kabarınca, kavrulmuş soğan, tuz, kırmızı biber, karabiber, kimyon, salçayı koyup yoğurun.Taze soğan, maydanoz, dereotunu karıştırın. Avuç içinde sıkılarak küçük köfteler yapın.Marul ve limon dilimleriyle servis yapın.
, , , , , , , , , , , , , , ,

Oktay Usta Kumpir Tarifi

oktay usta, yeşil elma, yemek tarifleri, resimli yemek tarifleri

Oktay Usta Kumpir Tarifi

Malzemeler:-8 adet patates
-1 kase amerikan salatası
-mısır
-tereyağı
-kaşar peyniri
-sosis
-zeytin
-mantar
-karnişon turşu
-mayonez
-ketçap
Yapılışı:Patateslerin tamamını alüminyum folyo ile sararak 200 derecelik fırında pişirin. Diğer tarafta iç malzemesini hazırlayın. Pişmiş olan patatesleri folyodan ayırmadan yarıya bölün. İçine servis bıçağı ile biraz tereyağı sürerek iç kısmını iyice yumuşatın. Daha sonra içerisine istediğiniz malzmeleri koyarak ketçap ve mayonez ile servis yapın.
, , , , , , , , , , , , , , ,

Patates Köftesi Tarifi

oktay usta, yeşil elma, yemek tarifleri, resimli yemek tarifleri
Patates Köftesi Tarifi

Malzemeler:-10 adet patates
-6 taze soğan
-3 adet yumurta
-3 yemek kaşığı un
-1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşarpeyniri
-1.5 çay bardağı küp doğranmış dilpeyniri
-1 çay bardağı mısır unu
-1 çay bardağı galeta unu
-Kızartmak için ayçiçeği yağı
-Tuz
Yapılışı:Patatesleri haşlayın. Kabuklarını soyup püre halinde ezin ve ılınmaya bırakın. Taze soğanları soyup kıyın. Taze soğan, kaşarpeyniri, un, 1 yumurta ve tuzu püreye ekleyip düzgün bir karışım elde edinceye kadar karıştırın. Karışımdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Her birinin içine 2-3 dilpeyniri ekleyin ve tekrar yuvarlayıp yassılaştırın. Kalan yumurtaları bir kapta çırpın. Mısır unu ile galeta ununu başka bir kapta harmanlayın. Patates köftelerini sırasıyla yumurta ve mısır unlu karışıma bulayıp kızgın yağda kızartın.
, , , , , , , , , , , , , , ,

Aş Çorbası Tarifesi

oktay usta, yeşil elma, yemek tarifleri, resimli yemek tarifleri
Aş Çorbası Tarifesi

Malzemeler:
- 2 çorba kaşığı sıvıyağ
- 2 adet soğan
- 1 çorba kaşığı salça
- 150 gr. kıyma
- 1 adet et suyu tableti
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı haşlanmış nohut
- 1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 1 çay bardağı erişte
- tuz, kırmızıbiber, karabiber, nane
Hazırlanışı:
Kıymayı, tuz ve karabiberle yoğurun. Küçük parçalar koparın. Elinizde yuvarlayarak minik köfteler yapın. Soğanları yemeklik doğrayın ve kızdırılmış sıvı yağda kavurun. Salçayı da ilave edip karıştırın. Köfteleri de soğanın yanına alıp çevirmeye devam edin. Et suyu tabletini ve 4 su bardağı suyu ilave edin. Kaynayınca mercimek ve nohutu son olarak erişteleri ilave edin. Kapağını kapatıp 10 dakika daha pişirin. Üzerine kırmızıbiber ve nane serpip servis yapın.
, , , , , , , , , , , , , , ,

Boşnak Böreği Tarifi

oktay usta, yeşil elma, yemek tarifleri, resimli yemek tarifleri
Boşnak Böreği Tarifi

Malzemeler :- 5 su b.un
-1 çay b.sıvıyağ
-tuz
- su
İç harcı için:- beyaz peynir
- maydonoz
Üzeri için:
- 1 yumurta
Hazırlanışı :
5 su b. un karıştırma kabına alınır. Üzerine tuz, su ve sıvıyağ alınarak kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır.Hazırlanan hamur 5 bezeye ayrılarak açılabildiği kadar açılır. Daha sonra üzerine sıvıyağ gezdirilerek biraz da elle açılır. Daha sonra maydanoz ve peynir ile iç harç hazırlanır. Hazırlanan harç hamura yayıldıktan sonra bir ucundan kıvırmaya başlanarak sarılır. Bütün hamurlar için aynı işlem tekrarlanır ve dolama börek gibi yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sürülerek 170 derecede pişirilir.
, , , , , , , , , , , , , , ,

Hünkar Beğendi Tarifi

oktay usta, yeşil elma, yemek tarifleri, resimli yemek tarifleri


Hünkar Beğendi Tarifi

malzemeler:
Patlıcan püresi için:-6 patlıcan
-1 kaşık un
-1 kaşık yağ
-2 kaşık kaşar peyniri rendesi
-1 su bardağı süt
-1 avuç maydanoz
-Tuz, karabiber
Kebap için:1 kg. kuşbaşı et
-2 soğan
-2- 3 domates
-2 kaşık yağ
-Tuz, karabiber
Hazırlanışı: İnce doğranmış soğanı ve eti yağ ile kavrun. Soyulmuş ve doğranmış domatesleri koyup karıştırın . 2-3 bardak su ilave edilerek etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz ve karabiber atılın. Etin suyu 1- 1,5 kepçe kadar olmalıdır. Patlıcanları ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közleyin Kabuklarını soyup incecik kıyın. Yağ ile un hafif pembe kavrun. Patlıcanları, rende kaşarı, sütü koyup karıştırarak pişirin. Tuz atılın. Püre ile kebap servis tabağına isteğe göre yerleştirilip maydanoz yaprakları ile süsleyin.
, , , , , , , , , , , , , , ,

Oktay Usta Ali Nazik Tarifi

oktay usta, yeşil elma, yemek tarifleri, resimli yemek tarifleri
Oktay Usta Ali Nazik Tarifi

Malzemeler:-3 Adet patlıcan
-200 gr Kuz eti
-3 Adet domates
-2 Adet yeşil biber
-1 Çorba kaşığı yoğurt
-4 Diş sarımsak
- 1 Çorba kaşığı tereyağı
- 1 Çay kaşığı toz kırmızı biber, yağ, Tuz ,Kekik
Yapılışı :
Patlıcanları közleyip kabuklarını soyalım. İri parçalar halinde doğrayalım. Diğer tarafta kuzu etlerini yaprak şeklinde keselim. Etleri kızartalım. Etlerin üzerine tereyağı ve toz kırmızı biber serpelim. Tuz, kekik, dilim domates ve yeşil biber ilave edip çevirelim. Patlıcanları servis tabağına alıp üzerine yoğurt ilave edelim. Pişirdiğimiz etleri yanlarına ve üzerine dizelim. Kalan tereyağını yemeğimizin üzerinde gezdirelim. Maydanozla süsleyip servis yapalım.
, , , , , , , , , , , , , , ,

Oktay Usta Dalyan Köfte Tarifi

oktay usta, yeşil elma, yemek tarifleri, resimli yemek tarifleri
Oktay Usta Dalyan Köfte Tarifi

malzemeler:-800 gr köftelik kıyma
-2 adet orta boy kuru soğan
-2 adet yumurta
-1/2 bayat ekmeğin içi
-yeterince tuz ve karabiber
-1 adet orta boy havuç
-2 adet yumurta
-1 çay bardağı bezelye
sosu için:-1/3 paket margarin
-1,5 çorba kaşığı domates salçası
-1 litre su
-arzuya göre; 6 diş sarımsak ile
-1 tatlı kaşığı kekik
Yapılışı:
Kuru soğanları rendeleyip, yumurtalar, kabuğunu soyup ıslattığımız ve suyunu sıktığımız bayat ekmek içi, yeterince tuz, karabiber ve kıyma ile birlikte iyice yoğuralım. İkiye bölüp, buzdolabına koyalım.Havucu ve 2 adet yumurtayı ayrı ayrı haşlayalım. Yumurtaların kabuklarını soyup, dörde bölelim. Havucu ise, serçe parmak kalınlığında uzunlamasına keselim.Kıymayı buzdolabından çıkartıp, bir parçasını ıslattığımız tezgahın üstünde dosya kağıdı büyüklüğünde ve şeklinde yayalım. Ortasına uzunlamasına, havucun, yumurta dilimlerinin ve bezelyelerin yarısını koyalım.Kıymanın iki ucunu birleştirip, yuvarladıktan sonra, yağladığımız fırın tepsisine parçalamadan bütün olarak koyalım. Yaptığımız rulo köfteyi, ellerimizi yağlayarak sıvazlayıp, ek ve çatlak kalmamasını sağlayalım.Kalan kıymayı da artan malzemelerle aynı şekilde yuvarlayıp, tepsiye koyalım.Önceden ısıttığımız orta dereceli fırında, köfteler kızarana kadar pişirin.Bu esnada, başka bir kapta erittiğimiz margarin yağının içinde, domates salçasını birazcık kavuralım. Tuz, karabiber ve lezzetlendiricileri ilave ederek şöyle bir çevirdikten sonra, yeterince suyunu koyup, kaynatalım Eğer sosumuzun biraz koyu olmasını istiyorsak, suyunu koymadan 1 çorba kaşığı un ilave edip 1-2 sefer karıştırdıktan sonra, suyunu koyalım.Bu esnada kızarmış olan köfteleri, bir parmak kalınlığında dilimleyip kenarlı bir tepsiye birbirinin üstüne gelecek şekilde, yan yana dizelim.Hazırladığımız sosu üstüne döküp, bir taşım daha kaynattıktan sonra, patates püresi veya patates kızartması eşliğinde, sıcak sıcak servis yapalım.
, , , , , , , , , , , , , , ,

Arpa Şehriyeli Kuzu Güveç Tarifi

oktay usta, yeşil elma, yemek tarifleri, resimli yemek tarifleri
Arpa Şehriyeli Kuzu Güveç Tarifi

malzemeler:-750 gr kuzu kuşbaşı
-1 paket arpa şehriye
-2 adet domates
-3 adet sivribiber
-1 adet büyük boy kuru soğan 1 çorba kaşığı -domates salçası 1/2 paket margarin 7-8 su bardağı su yeterince tuz
Yapılışı:
İnce kıydığımız kuru soğanı, 1/4 paket margarinde pembeleştirdikten sonra, kuşbaşı kesilmiş kuzu etlerini ilave edip, hep birlikte kavuralım. Salçasını koyup biraz daha kavurduktan sonra, tuzunu ve yeterince suyunu koyup, etlerin pişmesini bekleyelim. Etler pişince, ocaktan indirip, suyunu süzerek ayıralım. Süzdüğümüz et suyunun en az 7,5 su bardağı olması gerekir. Bu sırada, geri kalan margarin yağını eritip, içine arpa şehriyelerini ilave ederek kavuralım. Şehriyeler kavrulunca, et suyunu kavurduğumuz şehriyelere ilave edip bir kere karıştırıp, tencerenin kapağını kapatarak şehriyelerin suyu çekmesini sağlayalım. Bu esnada, etleri porsiyonluk güveçlere bölelim. Pişmiş olan şehriyeleri de güveçlerin üstüne doldurup, en üstüne yuvarlak 1 dilim domates il» 1/2 sivribiber koyup, önceden ısıttığımız fırında domatesler ve biberini kızarıncaya kadar fırınlayalım.
NOT: Porsiyonluk güveçleri, içinde iki parmak su olan fırın tepsisine dı/ip, onunla birlikte fırınlayalım.
, , , , , , , , , , , , , , ,

Karnıyarık Tarifi

oktay usta, yeşil elma, yemek tarifleri, resimli yemek tarifleri
Karnıyarık Tarifi

Malzemeler:-5 patlıcan
-3 çorba kaşığı tuz
-1 su bardağı zeytinyağı
-2 çorba kaşığı margarin
-2 orta boy soğan -200 gr kıyma
-domates
-1/2 bağ maydanoz ince doğranmış
-1/2 çay kaşığı tuz
- karabiber
-5 sivribiber süs için
-1 domates süs için
-1 su bardağı et suyu veya su
HAZIRLANIŞI :
Patlıcanların saplarını üzerlerinde iki santim kalacak şekilde kesin. Sap kısmındaki yaprakları tamamını koni biçiminde kesin. Patlıcanların alt kısımlarından da 1 cm kesin. Kabuklarını soyup, baş tarafından sonuna kadar derince çizin. Bir kaba yarıya kadar su koyun. Tuzu karıştırın. Patlıcanları tuzlu suya koyup en az 30 dakika bekleterek acı suyunu bırakmasını bekleyin Sonra yıkayıp, kurulayın. Bir tavada zeytinyağını kızdırın. Patlıcanları tavaya koyup, her iki yanı da, altın sarısı bir renk alıp patlıcanlar iyice yumuşayıncaya kadar kızartın. Kızarmış patlıcanları tavadan alıp, kağıt peçete ya da mutfak havlusu üzerine çıkarın, fazla yağlarını süzdürün.
Fırınınızı 180 °C’ye getirip, ısıtın. Karnıyarığın harcını hazırlamak için, margarini bir tencerede eritin. Yağ kızınca soğanları ilave edip, sürekli karıştırarak, birkaç dakika, soğanlar yumuşayıncaya kadar sote edin.
Kıymayı ilave edip, birkaç dakika, kıyma suyunu bırakıp tekrar çekene kadar, sık sık karıştırarak pişirin. Domatesi katın ve birkaç dakika, domates suyunu bırakıp, tekrar çekinceye kadar pişirin. Tencereyi ateşten alın.
Kıyılmış maydanoz, tuz ve biberi ilave edip, karıştırın. Kızarmış patlıcanları bir tepsiye dizin. Patlıcanların ortasındaki yarıklara azırladığınız harcı doldurun. Domates dilimleri ve sivribiberleri harcı doldurduğunuz patlıcanların üzerine yerleştirip, süsleyin. Et suyunu ya da suyu ilave edin. Tepsiyi fırına sürüp, patlıcanlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 25-30 bakika fırında pişirin. Karnıyarıkları üzerlerine pişme suyunu ‘gezdirdikten sonra, sıcak olarak servis yapın.
, , , , , , , , , , , , , , ,