31 Ekim 2008 Cuma

Börecik Tarifi

Börecik Tarifi Yapımı

MALZEMELER
2 adet yufka
½ paket taze kaşar
1 adet haşlanmış patates
Karabiber
Kızartmak için yağ


HAZIRLANIŞI
Yufkalar sekiz parçaya bölünür. Haşlanmış, soğutulmuş patates rendelenir ve rendelenmiş peynir ile karıştırılır. Bir tutam karabiber ilave edilir. Hazırlanan bu malzeme kestiğimiz yufkaların ortasına konur ve iki taraf da kapatılarak sigara böreği gibi rulo şeklinde sarılır. Bol yağda kızartılır.

Not : Yufkanın ucu ıslatılırsa açılmaz.

Çerkez Mantısının Tarifi

Çerkez Mantısının Tarifi Yapımı

MALZEMELER
3 su bardağı un
1su bardağı su
tuz
1 kaşık sıvı yağ
iç malzemesi:
2 adet haşlanmış patates
maydanoz
kişniş
tuz
yeşil soğan
karabiber



HAZIRLANIŞI
Soğanı kavurun haşlanmış patatesleri de içine atın onları da kavurun tuzu karabiberi kişnişi maydanozu içine atın ve püre haline getirin. Hamuru yoğurun ve un ile ince olarak açın. Çay bardağı ile yuvarlak kesin ve karışımdan içine koyun ve ikiye kapatın isterseniz diğer mantılar gibi suda haşlayın isterseniz yağda kızartın ve üzerine sarmısaklı yoğurdu dökün salçalı sosuda ekleyin maydanoz ile süsleyip sıcak servis yapın

Çiğ Börek Tarifi

Çiğ Börek Tarifi Yapımı

MALZEMELER
3bardak un
500gr kıyma
2adet yumurta
2adet soğan
2kaşık zeytinyağı, tuz



HAZIRLANIŞI
Unu; yumurta, zeytinyağı, tuz ve ılık suyla karıştırarak hamur yapın, bezelere ayırıp dinlendirin. Soğanı rendeleyin, kıymayla karıştırın. 1bardak su ile karıştırın. Tuzunu serpin. Bezeleri açın, yufkanın yarısına kıymadan yayıp kapatın. Bunları da bol yağda önlü arkalı kızartıp servis edin.

Çin Böreğinin Tarifi

Çin Böreğinin Tarifi Yapımı

MALZEMELER
2adet yufka, 2adet yumurta, 1adet soğan, 1adet havuç, 1fincan haşlanmış bezelye, 1bardak ince bulgur, 2bardak sıvıyağ, 1bardak galeta unu, 2kaşık dolmalık fıstık, 1kaşık kuş üzümü, 1çay kaşığı yeni bahar, tuz


HAZIRLANIŞI
Bulguru sıcak suda bekletin şişsin. Soğanı doğrayın, havuç ve bezelyeyi haşlayın. 2kaşık sıvıyağda soğanı kavurun üzerine dolmalık fıstık, kuş üzümü, havuç, bezelye, bulgur ve baharatı ilave edin, iyice karıştırın. Yumurta sarılarını aklarından ayırın ayrı kaplarda dursunlar. Yufkanın birini tezgaha serin çırpılmış yumurta akı sürün. Diğer yufkayı ezerine kapatarak üçgen parçalara ayırın.(8-9 parça) Bu parçaların içine harçtan koyun sigara böreği gibi sarın. 2bardak yağı tavada kızdırın börekleri önce yumurta sarısına sonra galeta ununa bulayıp kızartın.

Donat Tarifi

Donat Tarifi Yapımı

MALZEMELER
3bardak un, 2adet yumurta, 3kaşık yoğurt, 1bardak lor peyniri, 1paket kabartma tozu, 1fincan pudra şekeri, sıvıyağ


HAZIRLANIŞI
Unu eleyerek kabartma tozuyla karıştırın. Üzerine ½ fincan sıvıyağ, yoğurt, yumurta ve peyniri katarak hamur yapın. Dinlendirin.
Hamurdan parçalar koparın elinizle silindir şekli verin en sona iki ucunu birleştirin. Kızgın yağda tavada kızartın. Peçete üzerine alarak yağını emdirin.

Donmuş Börek Tarifi

Donmuş Börek Tarifi Yapımı

GEREKLİ MALZEMELER

100gr rendelenmiş kaşar peyniri
2adet haşlanmış patates
3adet yufka
2adet yumurta
100gr margarin
1çay bardağı süt


HAZIRLANIŞ BİÇİMİ

Öncelikle patatesi püre yapın. İçine yumurta, süt, peynir ve margarin eritip katın. Harç haline gelsin. Yufkayı serip malzemeden dökün. Yufkayla kapatın. İkinci katı da atarak yufkaları rulo halinde sarın. Buzluğa koyun. Pişireceğiniz vakit dilimleyerek yağda kızartın. Daha sonra servise hazırlayabilirsiniz.

Herkese afiyet olsun..

Elmalı Kek Tarifi

Elmalı Kek Tarifi Yapımı

GEREKLİ MALZEMELER

1 paket kabartma tozu
3 adet yumurta
1 bardak yoğurt
3 bardak un
1 bardak sıvıyağ
1 bardak şeker
2 adet elma
2 tatlı kaşığı tarçın




HAZIRLANIŞ BİÇİMİ

Öncelikle şeker, yağ, yumurta ve yoğurdu çırpınız. Şekeri eriyince unu ve kabartma tozunu ilave ediniz. Tarçını katıp tekrar karıştırınız. Yağladığınız kek kalıbına karışımı dökünüz ve hamuru dinlendiriniz.

Daha sonra elmaları soyup küçük küçük doğrayınız. Hamura katıp iyice karıştırınız. 170 derecede 30dk pişiriniz. Soğuyunca servis yapınız.

Herkese afiyet olsun...

Etli Börek Tarifi

Etli Börek Tarifi Yapımı

MALZEMELER
2 paket hazır milföy hamuru
2 çorba kaşığı margarin
250 gr kuşbaşı et
4 adet sivri biber
1 baş soğan
1 yumurta sarısı
tuz, karabiber


HAZIRLANIŞI
Hamuru hazırlayın. Margarini eritin. Kuşbaşı eti suyunu salıp, çekene kadar kavurun. Yemeklik. doğranmış soğanı ilave edin. Doğranmış sivri biberi katın. Tuzunu, karabiberini serpin. Ocaktan alıp, soğutun. Hamurun ortasına harcı koyup, üçgen şeklinde kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecedeki fırında üzeri kızarana dek pişirin.

Gözleme Tarifi

Gözleme Tarifi Yapımı

MALZEMELER
3bardak un
2adet yumurta sarısı
½ bardak su
1bardak sıvıyağ
2kaşık tereyağı
1bardak çekilmiş ceviz

Şerbeti: 1bardak şekeri 2.5bardak su ile kaynatıp 1damla limon suyu damlatın


HAZIRLANIŞI
Unu eleyip ortasını açın: yumurta, tereyağı, yumurta sarısı ve tuz katarak yoğurun. Bezelere ayırın, hepsini merdane ile çay tabağı kadar açın ve 15dk dinlendirip yağda kızartın. Hepsi kızardıktan sonra parçaları soğuk şerbet içine atın ve suyu çektikten sonra ceviz serperek servis edin.

İçli Börek Tarifi

İçli Börek Tarifi Yapımı

MALZEMELER
5adet yufka, 125gr erimiş margarin, 500gr kıyma, 2adet soğan, 3adet patates, 2kaşık dolmalık fıstık, 2kaşık kuş üzümü, 1adet yumurta, tuz


HAZIRLANIŞI
Kıymayı az yağda kavurun, suyunu salıp çeksin, ardından soğanı rengi dönünce de fıstığı katın. Kuş üzümünü ıslayın. Patatesleri soyup rendeleyin. Rende patatesi de kıymayla beraber kavurun. Kuş üzümünün suyunu süzüp ekleyin. 2dk pişirip soğumaya bırakın.
Yufkaları üst üste serin, ortadan 2’ye kesin hepsini üst üste koyun Fırça kullanarak erimiş margarinle yufkayı yağlayın, geniş olan kısma soğumuş harçtan koyup rulo şeklinde sarın. Sardıktan sonra ise gül börek şeklinde dolayın. Diğer yufkaları da aynı şekil sarın. Börekleri yağlanmış tepsiye dizin, üzerlerine yumurta sarısı sürün. 170derecede 35dk pişirin.

Ispanaklı Sac Böreğinin Tarifi

Ispanaklı Sac Böreğinin Tarifi Yapımı

MALZEMELER
1kg un
1kg ıspanak
1adet soğan
4adet yumurta
Margarin, tuz

HAZIRLANIŞI
Unu tuz ve ılık suyla karıştırarak hamur yapın ve dinlendirin. Ispanakları yıkayıp ince ince kıyın, soğanı doğrayın. İki kaşık yağ eritin, soğan ve ıspanağı kavurun. Ispanak ölünce yumurtaları karıştırın. Tuzunu serpip pişirin. Dinlenen hamurdan bezeler alıp tepsi büyüklüğünde açın. Yufkaların yarısına harçtan yayıp diğer yarısıyla kapatın ve teflon tavada yağ kullanmadan iki taraflı pişirin, üzerine yağ sürüp sıcak olarak servis edin.(sac üzerinde de yapabilirsiniz)

Cevizli Bahçe Çöreği Tarifi

MALZEMELER
3 yumurta

1 paket kabartma tozu

1 su bardağı yoğurt

1 paket bizim margarin yağı

1 bardak sıvıyağ

1 su bardağı dövülmemiş ceviz

1 çorba kaşığı şeker

1 çay kaşığı tuz

aldığı kadar un

1 çay bardağı maden suyu



YAPILIŞI:
Yağı eritip soğutalım. Yumurtayı şekeri yoğurdu çırpıp diğer malzemeleri koyalım cevizi en son ekleyerek aldığı kadar unla koyu bir kek yapıp yağlanmış tepsiye dökelim önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim.

Peynirli Kiş Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (4 Kişilik)

* 300 gr Un
* 150 gr Margarin
* 1 Adet Yumurta
* Tuz
Üzerine
* 6-7 Adet Taze Soğan
* 1/2 Demet Dereotu
* 1/2 Su Bardağı Yeşil Zeytin
* 1/2 Su Bardağı Siyah Zeytin
* 150 gr Fıstıklı Salam
* 1 Kutu Labne Peyniri
Yapılışı:
Peynirli Kiş




1 - Kiş hamuru için bir kapta unu ve tuzu karıştırın. Margarini küp küp keserek, unun üzerine ekleyin. Yumurtayı ilave edin. Hamuru hızlı hızlı yoğurun. Üzerine nemli bir bez örterek, buzdolabında yarım saat bekletin.
2 - Kişin üzerine koyacağınız malzeme için soğanları ve dereotunu ince ince kıyın. Yeşil ve siyah zeytinleri ince ince kesin. Fıstıklı salamı küp küp doğrayın. Geniş bir kapta doğranmış zeytinleri, taze soğanı, dereotunu, salamı ve labne peynirini karıştırın.
3 - Hamuru kalıptan biraz daha büyük açın. Kalıbın içine yerleştirin. Fazla kenarlarını bıçakla kesin. Hamurun üzerinde çatalla delikler açın. Önceden ısıtılmış fırında kızarana dek pişirin. Fırından çıkardıktan sonra soğutun. Peynirli harcı üzerine yayın. Dilimleyerek servis yapın.

İkili Pizza Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (1 Tepsi) Süre: 1 Saat 20 dak. 1 Porsiyon 485 Kalori

HAMUR MALZEMESİ
* Temel tarifteki malzemelerle ve uygulama şekline göre hazırlayın.
KIYMALI MALZEME
* 1 Patlıcan
* 1 Kırmızı Dolmalık Biber
* 3 Diş Sarmısak
* 1 Arpacık Soğan
* 250 gr Kıyma
* Tuz, Karabiber, Kırmızı Toz Biber
* 6 Kahve Fincanı Kaşar Peyniri Rendesi
* 2 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
HAWAİ USULU
* 1/2 Ananas
* 3 Kereviz
* 1 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
* Tuz, Karabiber
* 150 gr Haşlanmış Tavuk Göğsü
* 7 Kahve Fincanı Kaşar Peyniri Rendesi
* 400 gr Küp Doğranmış Domates
Yapılışı:
İkili Pizza




1 - Kıymalı malzeme Için patlacanı küçük küpler halinde doğrayın. Tuzlu suda bekletin.
Biberin çekirdeklerini ayıklayıp ince dilimler halinde doğrayın. Sarmısağı soyup kıyın. Arpacık soğanını halkalar halinde doğrayın.
2 - Patlıcanın suyunu süzün. 1 çorba kaşığı yağı kızdırıp soğan ve sarmısağı kavurun. Kıymayı ekleyip iyice kavurun. Tuz, karabiber ve kırmızı toz biberle tatlandırın. Kalan yağı kızdırıp patlacanı kızartın.
3 - Hawai usulü malzeme için ananası soyup ikiye bölün. Ananası sekize bölün. Kerevizi dilimleyin. Yağı kızdırıp kerevizi kavurun. Haşlanmış tavuk göğsünü ikiye bölün.
4 - Küp doğranmış domatesi hamurun üzerine yayın. Kıymalı karışımı hamurun yarısına yayın. Patlıcan ve biberi ekleyip rendelenmiş peyniri serpin. Hamurun ikinci yarısına kaşar peynirinin yarısını serpip tavuk göğsü, kereviz ve ananası yerleştirin. Kalan kaşar peynirini üzerine serpin.
5 - Fırını 225 dereceye ayarlayıp ısıtın. Pizzayı fırının alt bölmesinde 25 dakika pişirin.

Büyük Pizza Tarifi

Malzemeler.
GEREKLİ MALZEMELER (4 Kişilik)

* 2 Su Bardağı Un
* 1 Tatlı Kaşığı Kuru Maya
* 30 gr Margarin
* 1 Su Bardağı Süt
* 1 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
* 1/2 Su Bardağı Domates Sosu
* 2 Su Bardağı Rendelenmiş Kaşarpeyniri
* 1 Adet Domates
* 1 Su Bardağı Suyu Süzülmüş Mısır
* 1 Su Bardağı İnce Kıyılmış Jambon veya Salam
Yapılışı:
Büyük Pizza




1 - Fırını 220 dereceye ayarlayın. Büyük bir fırın tepsisini hazırlayın. Unu ve tuzu eleyin. Margarini küp küp kesip ilave edin. Bu arada mayayı, şekerli ılık suyun içinde eritip, bir süre kabarmasını bekledikten sonra karışıma ilave edin.
2 -Yoğurarak yağı hamura yedirin. Sütü ilave edin. Gerekirse yine süt ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun. Tepsinin üzerinde 34 cm çapında yuvarlak oluşturacak şekilde açın. Hamurun üzerini zeytinyağıyla yağlayın. Daha sonra domates sosu sürün. Üzerine de domates dilimlerini yerleştirin. Mısır ve jambon parçalarını serpiştererek 20-25 dakika kadar pişirin. Üçgen dilimlere ayırıp, servis yapın

Küçük Pizzacıklar

1 yumurta
20 gr yaş hamur mayası
Aldığı kadar un
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı şeker
2 adet domates bir parça sucuk 100 gr peynir kırığı Tuz


1- Bir su bardağı ılık su, tuz, şeker ve hamur mayası bir kapta kanştınlır. Yağ ve yumurta akı katılıp, çırpılır.
2- Aldığı kadar un ilave edilip, yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilip, mayalandırmaya bırakılır.
3- Hamur mayalanınca tepsi yağlanır. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elle çay tabağından biraz büyükçe yuvarlaklar yapılıp, tepsiye dizilir.
4- Sucuk ufak ufak doğranır. Domates de minik minik doğranır. Doğranmış sucuk, domates ve peynir kanştınlır (Arzu edilirse sivri-biber de doğranır).
5- Hazırlanan bu iç pizzacıklarm ortalarına bölüştürülür. Pizzaların kenarlarına yumurta sarısı sürülür. 15 dakika bekletilip kızgın fırına verilir.

Ayvalı Tart Tarifi

•4 tane ayva
•5 yumurta
•1 çay bardağı süt
• Aldığı kadar un
•2 kaşık nişasta
•1 su bardağı şeker
•2 bardağı su
• 1 çay kaşığı karbonat
• 100 gr tereyağı
• 1 tutam tuz



1- Tereyağı, şeker, yumurta, tuz, süt ve sıvıyağ bir kapta iyice çırpılıp karbonat da ilave edilip, karıştırılır (tartın renginin kararmaması için karbonatı sıkılmış yarım limon suyu ile karıştırıp kullanmak gerekir).
2- Karışıma aldığı kadar un ilave edilir ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur.
3- Tart hamurunu kalıba göre bir parmak kalınlığında açılır ve kalıbın kenarlarına 1 parmak yukarı doğru
taşırdır. Çatal tartın birkaç yerine batırıp çıkarılır.
4- Tartın düzgün kabarması için kızgın fırında pişirilir. Üzerine ayvalı muhallebi soğuk olarak dökülüp buzdolabında dinlendirilir. Üzerine hindistancevizi serpebilirsiniz.
5- Ayvalı Muhallebinin Yapılışı: Ayvalar rendelenip 1.5 su bardağı su, 1 su bardağı şeker ile ayvalar hamur gibi oluncaya kadar pişirilir.
6- Ayrı bir kapta 2 kaşık nişasta 2 su bardağı su ile karıştırıp kaynamakta olan ayvanın içine dökülür, karıştıra karıştıra pişirilir.
7- Parlak bir kıvama gelince ateşten alınıp soğutulur.

Kete Tarifi

• 1 su bardağı süt
• 1 su bardağı su
• 1 su bardağı tereyağı ve sıvı yağ karışımı
• Aldığı kadar un
• 20 gr yaş hamur mayası
• 1 tatlı kaşığı tuz Ketenin içi:
• 2 su bardağı un
• 1 su bardağı sıvıyağ
1- Bir kapta ılık sütle maya eritilir. Tuz, ılık su ve biraz da un ilave edilip çırpılır. Mayalandırılır. Mayası gelince yeterince un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Üzeri örtülüp tekrar mayalanmaya bırakılır.
2- Hamur 8 eşit parçaya bölünür. Her parça oklava ile büyükçe açılıp tereya-ğıyla yağlanır.
3- 4 yufka üst üste konup araları yağlanır. Yufkalar 4'e bölünüp her parçaya kavrulmuş undan konarak 4 tarafından dikkatlice kapatılıp yuvarlak hale getirilir. Elle hafifçe bastırılarak pide şekline getirilip yağlanmış tepsiye yerleştirilir.
4- Bir tepsiye 4 tane pide yapılıp yerleştirilir. Yarım saat mayalandırılıp üzerine bol yumurta sarısı sürülüp, kızgm fırına verilir. Geri kalan 4 pide de aynı şekilde yapılıp tepsiye dizilir ve pişirilir.

Osmanlı Çöreği Tarifi

İçi için:
• 250 gr kıyma
• Yarım demet maydanoz
• 2 soğan
• Tuz ve karabiber
J\l{aL
2.ZHIS.LE.1
• Yarım kilo has baklavalık un
• 1 çaybardağtsüt
• 1 çay bardağı şeker
• 10 adet bisküvi veya bayat ekmek
• 5-6 elma
• 2 yumurta
• 1 çay bardağı tereyağı
• 100 gr dövülmüş ceviz
• Tarçın, karanfil

1- Süt, yumurta, yağ karıştırılır. Un ilave edilip iyice yoğrulur. Hamur ikiye bölünür. Oklava ile açılır.
2- Temiz bir bezin üzerine, hamur yayılır. Erimiş tereyağı ile yağlanır. Elle çeke çeke büyütülür. Büyüyen hamur ortadan ikiye ayrılır.
3- Kesilen yan yufkaya içi yerleştirilip sofra bezi kaldırılarak yuvarlanır. İki tane uzun rulo hamurunuz olacaktır. 10-15 santimlik parçalara bölünüp yağlanmış tepsiye dizilir.
4- Diğer yufka da aynı şekilde yapılıp tepsiye dizilir. Kızgın fırına verilir.
5- Fırından çıkınca sıcakken bol pudra şekeri serpilir.
içinin Hazırlanması: Elmaların kabuğu soyulup rendelenir. Ceviz dövülerek elmaya karıştırılır. Bisküvi veya bayat ek-


mek ufalanıp elmaya karıştırılır. Tarçın, karanfil katılıp karıştırılır.

Atlama (Çeçen Mantısı) Tarifi

Yarım kilo un
2 soğan
5-6 patates
2 yumurta
2 kaşık salça
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 miktar tuz

1- Una yumurta, tuz ve ılık su ilave edip iyice yoğurulur. 2 eşit parçaya bölünür. Mantı hamuru gibi açılır.
2- Hamur 5'e 5 santim büyüklüğünde karelere bölünür. Hazırlanan patatesli iç, karelere yerleştirilir.
3- Kareler kapatılıp, kaynamakta olan tuzlu suya atılır. Pişince kevgirle servis tabağına çıkarılır.
4- Hazırlanan sos üzerine dökülüp servis yapılır. Not: Arzu edilirse üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.
İçin Hazırlanması: Patatesler haşlanır soyulup rendelenir. Rendelenmiş soğan, biraz yağ ilavesiyle, bir tavada kavurulur. Rendelenmiş patates, tuz, karabiber de konularak, biraz daha kavurduktan sonra ocaktan alınır.

Lalanga Tarifi

5 yumurta
150 gr tulum peyniri (kaşar da olabilir)
Fındık büyüklüğünde yaş maya
Aldığı kadar un
1- Peynir rendelenir. Blender veya robota rendelenmiş peynir, 1 çay bardağı süt veya su konup çırpılır.
2- Bir kaba yumurtalar konup, mikserde iyice çırpılır. Ilık suda eritilmiş maya, peynir koyup karıştırılır. Çırparken azar azar un ilave edilir. Koyu kek kıvamına gelince mayalandırmaya bırakılır.
3- Yarım saat sonra kızgm yağa kaşık kaşık koyup kızartılır. İki tarafı da kızarınca servis tabağına kevgirle çıkarılır.
4- Üzerine 4-5 kaşık bal veya şeker serpilir.

Patatesli Tuzlu Ay Çöreği Tarifi

3 orta boy patates
1 fincan süt
30 gr yaş hamur mayası Aldığı kadar un 100 gr tereyağı
2 yumurta
4 kibrit kutusu kadar beya peynir
Yarım demet
maydanoz
2 kahve kaşığı tuz

1- Un elenir. Ortasına sütle ezilmiş maya, haşlanıp püre yapılmış patates, yağ, 1 yumurta, tuz konup yoğrulur. Üzeri örtülüp mayalandırılır.
2- Hamur, yumurtadan daha küçük parçalara ayrılıp merdane ile 10-12 santim çapında açılıp 6 eşit parçaya bölünür. Üzerine peynir, maydanoz karışımı ko-nur. Sarılarak ay biçiminde kıvrılır.
3- Yağlanmış tepsiye dizilip yumurta sarısı sürülüp, orta hararetli fırında pişirilir.

Ev Gözlemesi Tarifi

• 500 gr. un
• 1 çay bardağı süt
• 2 yumurta
• 100 gr. tereyağ
• pudra şekeri
1- Unun ortası açılıp yumurta, süt, 1 çay kaşığı tuz konup karıştırılır. Su ilave edip yoğrulur.
2- Hamur iyice yoğrulunca oklava ile açılır. Eritilmiş tereyağı hamurun üzerine sürülüp hamur katlanıp
büzüştürülüp hamur gibi tekrar yoğrulup yağı içine yedirilir.
3- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp çay tabağı büyüklüğünde açılır. Tavada yağ kızartılıp açılan hamurlar iki taraflı kızartılır. Yağdan çıkarılıp servis tabağına alınır.
4- Üzerlerine bol pudra şekeri serpilir.

Piruhi Tarifi

• 750 gr un
• 2 yumurta
• Sıvıyağ
• 250 gr peynir
• Yarım demet maydanoz
• Nane
• Tuz, su

- Unun ortası açılıp yumurtalar kırılır. Tuz ve su ilave edilip yoğurulur.
'- 15 dakika dinlendirilen hamur 4 parçaya ayrılır. Her parça 2 mm kalınlığında açılıp 5 cm'lik karelere bölünür. Ortasına maydanoz ve peynir konulan parçalar üçgen şeklinde kapatılıp kaynayan tuzlu suda haşlanır. Delikli kepçe ile

servis kabına alınarak üzerine kızdırılmış sıvıyağ ve nane gezdirilir.H

Sandviç Ekmeği Tarifi

300 ml ılık su
1 paket instant maya
3 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta sarısı
Aldığı kadar un (yaklaşık 4.5 su bardağı)

HAZIRLANIŞI

1. Ilık su içinde maya, şeker ve tuz karıştırılır.
5-10 dakika kadar bekletilir.
2. Ardından sıvıyağ ve un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğrulur.
3. Hamurun üzeri kapatılıp iki misli oluncaya kadar ılık bir yerde bekletilir. Bu mayalanma süresi yazın daha kısa, kışın daha uzun olur.
4. Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparılıp yağlanmış tepsiye dizilir. İster yuvarlak ister uzun şekiller verebilirsiniz.
5. Üzerine önce yumurta sarısı, sonra da isteğe göre haşhaş tohumları, susam ya da çörek otu
serpilir.
6. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
7. Soğuduktan sonra ortadan ikiye keserek dilediğiniz malzemelerle sandviçler hazırlayabilirsiniz.
Ben zeytin ezmesi, kaşar, beyaz peynir, maydanoz, domates ve kırmızıbiber dilimleri kullandım. Streç filmle sarıp buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu şekilde yolda taşırken de bozulmayacaktır.

Biberli Ekmek Tarifi

1 su bardağından iki parmak eksik sıvıyağ
1 su bardağı süt veya yoğurt
1 paket instant maya
1/2 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un

ÜST HARCI

1/2 kg çökelek
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı biber salçası
1 adet soğan
1 adet domates
Kekik
Susam
Tuz

HAZIRLANIŞI

1. Süt, sıvıyağ, su, şeker, tuz ve mayayı yoğurma kabına alıyoruz.
2. Aldığı kadar un ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz.
3. Hamurumuzu ılık bir yerde hacminin iki katı olana kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
4. Diğer tarafta çökeleğimizin içine bir soğanı ince ince doğruyoruz.
5. Biber salçasını kekiği, ince doğranmış domatesi, susamı,tuzu, zeytinyağını ilave ederek karıştırıyoruz.
6. Mayalanan hamurumuzu yağlanmış tepsiye elimizle seriyoruz.
7. Üzerine çökelekli karışımımızı yayıyoruz.
8. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında kenarları ve altı kızarana kadar pişiriyoruz.